Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

18. 05. 2017. 12:27   >>  12:14 1

ZAKON O SPI

SDP: Vlada se krije od građana

Pored nastavka politike enormnog zaduživanja, udaranja nameta građanima na osnovne proizvode, ukidanja socijalnih davanja, Vlada se može pohvaliti još jednim „reformskim dostignućem” – skrivanjem važnih informacija od javnosti, ocijenio je član Predsjedništva SDP-a Ivan Vujović.

"'Reformska' Vlada je posegnula, a krnji Parlament pritisnuo taster za antievropske izmjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama, čime se praktično ukida institut slobodnog pristupa informacijama", navodi se u saopštenju Vujovića.

On tvrdi da su do sada nezakonito skrivane informacije po zahtjevima za slobodan pristup, povodom brojnih privatizacija i privatizacionih skandala, raznih kredita, raspolaganja novcem građana i slično.

"Sada je Vlada odlučila da javnost lišava informacija, ne više kršeći zakon, već u skladu sa zakonom koji je krnji parlament nedavno usvojio", kaže Vujović.

Kako dodaje, "ovim antievropskim činom Vlada pokazuje kako vidi transparentnost i javnost svog rada i što suštinski misli i kako poima evropske standarde".

"Ovim pokazuje i kako vidi i tretira sopstvene građane od kojih skriva milionske dilove, namještene privatizacije i raspolaganje njihovim novcem. Vlada koja krije informacije od sopstvenih građana, jasno je, ne radi u njihovom interesu", navodi član Predsjedništva SDP-a.

On podsjeća da je SDP više puta konstatovao da je na sceni urušavanje institucija i kako je kazao sada već otvoreno i ogoljeno nasilje nad evropskim i demokratskim standardima.

"I parlament je, kao rijetka autonomna institucija, morao biti zgažen prošlogodišnjom kupovinom poslanika upravo da bi se sveo na običnu ikebanu DPS autokratije koja čak i o Budžetu raspravlja čitava 43 minuta", kazao je Vujović.

Prema Vujoviću sve navedeno ukazuje da je DPS model vladanja u osnovi suprotstavljen demokratijama EU, i kao takav, prevaziđen i kako je kazao ubrzo ide u političku prošlost.

"Najbolji dokaz za to je da im više nijesu glavni problem politički protivnici, od kojih sa njima niko neće čak i kada ih pozivaju u vlast, već sopstveni građani od kojih moraju da kriju što i kako rade", navodi se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније