Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Bojana Milićević, Radio Crne Gore

13. 05. 2017. 11:24 >> 15:56
18

VUJANOVIĆ PORUČIO

Očekujem da Rusija prihvati ulazak u NATO

Ulazak Crne Gore u NATO nije okrenut protiv Rusije, ponovio je predsjednik, Filip Vujanović. Očekuje da Moskva što prije prihvati činjenicu da je Crna Gora 29. članica NATO-a.

 

„Naša NATO integracija suštinski je, strateški i istorijski interes Crne Gore. Nije okrenuta protiv bilo koga, nije okrenuta protiv našeg vjekovnog prijatelja Rusije, niti protiv naše namjere da se naši odnosi sa Rusijom što prije poprave. Mi očekujemo da će Rusija prihvatiti činjenicu našeg članstva. Za to nam je potrebno strpljenje i kondicija da sačekamo, zato nam je potreban državno odgovoran odnos prema svim reakcijama iz Rusije da sve uvjerimo da je ovo strateška potreba Crne Gore, a ne potez protiv bilo koga“, poručio je Vujanović na 2BS Forumu u Budvi.

Vujanović je kazao da je, nakon sticanja nezavisnosti, članstvo u Alijansi najveća tekovina Crne Gore.

„Crna Gora u protekloj godini dobila je garanciju slobode i trajanja, te mogućnost partnerstva s evroatlantskim zemljama. Nakon ulaska u NATO, mi smo značajno bliži EU. Ja sam sigiran da u EU, što se tiče Crne Gore, postoji koncenzus da će se udružiti snage da se ubrza naš evropski put“, naveo je Vujanović.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović kazala je da je evroatlantski put Crne Gore zacementiran

„Crna Gora je prolazila kroz mnoge poteškoće. Međutim, stabilizovali ste se, ulazite u NATO, ući ćete u EU. I ja vjerujem, iako ćete se i dalje suočavati sa teškoćama i elementima hibridnog rata, da je evroatlantski put Crne Gore zacementiran“, ocijenila je Grabar Kitarović.

Ona je dodala da će Hrvatska nastaviti da sverdno podržava reformske procese u Crnoj Gori.

„U vašem nastojanju da uđete u EU sarađivaćemo i podijeliti dragocjeno iskustvo kako bismo vam pomogli da izbjegnete greške i zamke na koje smo mi nailazili“, najavila je Grabar Kitarović.

Ona smatra da je stanje na Jugoistoku Evrope degradirano, da se region vratio unazad.

„Samo obećanje članstva u NATO-u i EU više nije dovoljno. Potrebno je učiniti konkretne korake, potrebno je, pored ekonomskih i socijalnih promjena, čvrsto stajati i uz političke reforme“, zaključila je Grabar Kitarović.

Predsjednik Slovenije, Borut Pahor smatra da je ulazak naše države u NATO istorijski trenutak i za Crnu Goru, i za ovaj dio Evrope.

„ Svima je jasno da je prije 10 godina bilo malo onih koji bi rekli da će Crna Gora 2017. ući u NATO. Crna Gora bila je u zoni koja se smatrala interesnom sferom Rusije. Mislim da je članstvo u NATO-u  to pozitivan signal za Zapadni Balkan, ali daleko od toga da je to dovoljno“, naveo je Pahor.

Pahor: Nova etapa u saradnji s Rusijom

Prvi čovjek Slovenije ocijenio je da je proširenje Alijanse i EU veoma važno za region.

„NATO je shvatio da je pristupanje Crne Gore političko, strateško pitanje. To fali EU. Da bi došlo do pomirenja, da bi se izbjegle stare geopolitičke tenzije, EU mora nastaviti proširenje. Iako taj proces neće ići tako brzo, to ne smije biti izgovor za zemlje regiona da ne rade svoj posao, od pomirenja do ekonomskih reformi“, poručio je Pahor.

Kada je riječ o Rusiji, Pahor smatra da je svima potrebna nova etapa saradnje sa tom zemljom.

“Mislim da nam je potreban dijalog sa Moskvom, inaće ćemo uz postojeće probleme, imati i geopolitički konflikt sa Rusijom. Treba doći do dogovora i činjenice da su sve zemlje suverene i da imaju pravo da odlučuju o svojoj vanjskoj i sigurnosnoj politici, zaključio je Pahor.

Tanja Debeljević, TVCG

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније