Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

12. 05. 2017. 19:13   >>  18:47 5

BOŠKOVIĆ DANAS

Miješanje Rusije u CG interese nije novo

Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je danas, učestvujući na panelu 2BS Foruma u Budvi na temu „Rusija u Jugoistočnoj Evropi – ponovno uspostavljanje uticaja?“ da je odgovor na pitanje da li ta zemlja predstavlja prijetnju Crnoj Gori kompleksno, jer zavisi o kojim prijetnjama govorimo. “Kada je riječ o našim spoljno - političkim prioritetima, kao što je članstvo u NATO, ona jeste stvarna prijetnja, o čemu govore dešavanja tokom oktobarskih izbora u Crnoj Gori prošle godine. To se pretvorilo u realno i direktno miješanje, nakon čega su uslijedila stalna prijeteća saopštenja i oštra retorika sa najviših državnih pozicija.”

Na panelu je bilo riječi o kompleksnim implikacijama uticaja Rusije na region, posebno na Crnu Goru i na njene NATO integracije. Moderator panela, Timoti Džuda, iz uglednog britanskog časopisa “The economist”, je zapazio da je odnos prema Rusiji u zemljama regiona veoma različit, te da ne zavisi mnogo od egzaktnih činjenica, navodeći primjer Srbije, koja godišnje ima oko 120 vojnih vježbi sa zemljama NATO i zemljama zapada, a malo sa Rusijom, ali je stav javnosti prema NATO najmanje pozitivan u regionu.  

Bošković je ponovio stav da crnogorske NATO integracije nijesu usmjerene ni protiv jedne zemlje, već da se na taj način isključivo slijede sopstveni nacionalni interesi. On je istakao da razumije pojačanu nervozu Rusije, ali da je Crna Gora spremna da istrpi i jaču retoriku.

“Crna Gora u svojoj prošlosti nije znala često da zaštiti sopstvene interese, vjerujući da će iz tradicionalnih veza obezbijediti svoje trajanje. Mi smo vjerovali da je vrijeme sukoba iza nas i da ekonomija treba da opredjeljuje rast čijelog Zapadnog Balkana. Opredijelili smo se da otvorimo vrata svima koji će da poštuju zakone Crne Gore. To je funkcionisalo dok se kroz te ekonomske interese nije pokušalo uticati na naše državne interese”, istakao je Bošković, govoreći o pokušajima Rusije da kroz ekonomiju, prvenstveno ulaganja u nekretnine, obezbijedi dublji politički uticaj na našu zemlju.

Odgovarajući na pitanje o unutrašnjoj podršci NATO i da li je učinjeno sve da se građani Crne Gore uvjere da je NATO prava odluka, ministar je kazao da razumije i one koji u ovom momentu ne vide sve benefite članstva Crne Gore u NATO, imajući u vidu još svježe sjećanje na bombardovanje iz 1999. godine, ali i da ima i onih koji se jednostavno ne mogu pomiriti sa crnogorskom nezavisnošću.

“Članstvo u NATO ruši njihove nade da će Crna Gora jednog dana ponovo izgubiti  svoju nezavisnost. Naravno, znali smo naše prioritete, koji su zapisani u Deklaraciji o nezavinosti, a to su integracije u NATO i EU”, kazao je Bošković i naglasio da će jedan od tih prioriteta biti ostvaren za manje od mjesec dana, 5. juna.

”Siguran sam da će ideja NATO integracija sve više nailaziti na plodno tlo u Crnoj Gori  i da je naš istorijski zaokret  od Istoka prema Zapadu jedna od najboljih odluka sa aspekta prosperiteta cijeloga društva”, istakao je Bošković.

On je takođe kazao da su NATO integracije garancija za Crnu Goru da se neće ponoviti 1918. godina, ali i garancija mira i stabilnosti u cijelom regionu. “NATO integracije stavljaju tačku na političke velikodržavne projekte na Balkanu. Zato sam ubijeđen da je ključ budućnosti cijelog regiona u evroatlantskim integracijama”, naglasio je Bošković.

On je naglasio da, uprkos tome da je u životu sve moguće, članstvo Crne Gore u NATO smatra ireverzibilnim procesom, te da vjeruje da je i crnogorskoj opoziciji laknulo kada je 28. aprila usvojen Predlog zakona o ratifikaciji  protokola. „Siguran sam da i oni znaju da je i u njihovom interesu da NATO bude tu“.

Bošković je kazao da proces evroatlantskih integracija ne smije da se okonča sa Crnom Gorom, da je taj proces zaokružen tek sa ostalim zemljama regiona. „Neujedinjen region je izvor nestabilnosti, čije posljedice trpe i zemlje ne samo iz okruženja. Članstvo svih zemalja regiona u NATO značilo bi dugoročnu stabilnost u jednom istorijski turbulentnom regionu.“

Ministar je na kraju zahvalio „svima onima koji su u ovih 12 godina učinili sve da postanemo bolji“.

Na panelu su učestvovali i Marina Pendeš, ministarka odbrane Bosne i Hercegovine, Nadežda Arbatova iz Centra za evropske studije, IMEMO, Rusija, Januš Bugajski, viši saradnik Centra za analizu evropske politike CEPA, SAD, i Pol Švarc, istraživački analitičar, CNA i viši stručni saradnik, program “Rusija I Evroazija”, CIS, SAD.  

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније