Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

19. 06. 2013. 18:53 >> 18:53

IZBORNI PROCES

Iniciraće izmjene zakona o izboru predsjednika

Kopredsjedavajući Radnom grupom za izgradnju povjerenja u izborni proces, Srđan Milić, najavio je danas da će inicirati izmjene zakona o izboru predsjednika Crne Gore i o finansiranju političkih partija.

Milić je, na prvoj radnoj sjednici tog skupštinskog tijela, kazao da će tu inicijativu podnijeti Kolegijumu predsjednika Skupštine.

„Kandidovaću taj predlog na Kolegijumu, kako bi i ovi zakonski akti bili predmet naše analize“, rekao je Milić.

 

 

Na sjednici je dogovoreno da Milić i drugi kopredsjedavajući Radne grupe Milutin Simović pozovu institucije i nevladine organizacije koje su zainteresovane za učešće u radu tog tijela da dostave konkretne predloge za izmjenu zakonskih akata koji se odnose na izborno zakonodavstvo.

Simović je kazao da međusobno povjerenje i spremnost za vođenje suštinskog, a ne političkog dijaloga, treba da budu glavne karakteristike u budućem radu Radne grupe.

„Jedino na taj način ćemo uspješno završiti posao“, ocijenio je on.

Simović je kazao da je zabrinut zbog toga što je Radna grupa od 31. maja, kada su usvojeni zaključci o njenom formiranju, održala jednu sjednicu, a 19 dana potrošila na pripreme.

„Imamo rok do 10 septembra da završimo posao, odnosno 110 dana, a na pripreme smo potrošili 20 odsto tog vremena“, upozorio je on.

Poslanik Demokratskog fronta Goran Danilović kazao je da je Front već pripremio prijedloge za izmjenu zakona, ali da su otvoreni za redloge za proširenje te liste.

Član Radne grupe iz Demokratske partije socijalista Mevludin Nuhodžić ocijenio je da to skupštinsko tijelo čeka odgovoran i težak zadatak.

„U fokus rada moramo staviti građanina, a ne birača jedne ili druge partije. Iako nema uniformnih rješenja, treba sagledati sva uporedna iskustva i upodobiti ih našim uslovima“, smatra Nihodžić.

Dogovoreno je da Radna grupa do prve naredne sjednice uradi nacrt poslovnika po kojem će raditi.

Radna grupa je formirana na osnovu zaključaka, koje je parlament usvojio 31. maja, sa zadatkom da analizira izborno zakonodavstvo i da, do 10. septembra, predloži Skupštini eventualne izmjene u cilju njegovog poboljšanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније