Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

12. 05. 2017. 13:45   >>  13:18 4

KENTERA SMATRA

Ulaskom u NATO smanjen uticaj Rusije

Ulaskom Crne Gore u NATO ispisana je stranica nove istorije i učvršćene staze mira i spokojstva, poručeno je na otvaranju 2BS Foruma u Budvi.


Predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera je poželio dobrodošlicu gostima u najmlađu članicu NATO saveza, kazavši da je "dosta bilo grohota bitaka i pijanstva ratova, očaja i mraka". 

"Ulaskom CG u NATO ispisujemo stranice nove istorije u kojima, nadamo se, neće biti ni suza, ni grijeha slobode, da ćemo konačno učvrstiti staze mira i spokojstva", kazao je Kentera.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Hoit Brajan Ji je kazao da će ta država nastaviti da podržava NATO kao stub globalne bezbjednosti i bezbjednosti SAD.

"Vlade, uključujući i Vladu Crne Gore, moraju da se bore protiv korupcije, da ojačaju ekonomije i smanje uticaj sa strane. SAD će nastaviti da stoji uz vas i da vas podržava na putu koji ste izabrali, putu koji vodi ka Zapadu", kazao je Hoit Ji.

Premijer Vlade Crne Gore, Duško Marković, uvjeren je da ulazak Crne Gore u NATO predstavlja događaj koji donosi više mira državi i obećao da će Crna Gora u narednih pet godina ispuniti sve kriterijuma Alijanse.

"Trudićemo se da budemo stožer sigurnosti i stabilnosti u regionu", poručio je Marković.

Kentera je ukazao da ulazak Crne Gore u NATO nije značajan samo za tu državu, već i za čitav region.

"Ulaskom Crne Gore u NATO spriječen je uticaj širenja Rusije makar kada je u pitanju Crna Gora, ali i usporen u čitavom regionu. Povećan intezitet aktivnosti Ruske federacije na ovim prostorima, posebno u Crnoj Gori, Srbiji, ali i u BiH, morao se zaustaviti kako bi se poslala jasna poruka – Balkan jeste i biće interesna zona zapadnih zemalja", poručio je Kentera.

Kentera je kazao da da ovo ali i još mnogo toga ukazuje na činjenicu da čitav region mora postati dio kolektivnog sistema bezbjednosti što prije, kako nikada više ne bi dolazili u situacije iz prošlosti, kako nikada više ne bi ratovali međusobno na ovim prostorima i kako bi konačno počeli uvažavati i poštovati jedni druge.

"Prošlost niko od nas ne smije i nema pravo da zaboravi, ali se moramo okrenuti budućnosti i živjeti jedni sa drugima", zaključuje Kentera.


Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније