Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 05. 2017. 20:07   >>  19:40 1

HRA MINISTRU PEJOVIĆU

Preispitati odluku o izostavljanju Maraša

Akcija za ljudska prava (HRA) apelovala je na ministra evropskih poslova, Aleksandra Andriju Pejovića, da preispita odluku o izostavljanju kandidata Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vuka Maraša iz Radne grupe za poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava.

"Apelujemo na Vas da preispitate odluku o izostavljanju Maraša iz Radne grupe za praćenje primjene mjera iz Akcionog plana za poglavlje 23, imajući u vidu očekivanja javnosti od Ministarstva evropskih poslova (MEP) da proces pregovora vodi transparentno, uz adekvatno učešće predstavnika civilnog sektora", kaže se u pismu koje je HRA uputila Pejoviću.

Kako su kazali, protestuju zbog odluke da se iz članstva te Radne grupe izostavi Maraš, imajući u vidu njegovu blagovremenu kandidaturu i iskustvo organizacije koja ga je kandidovala u praćenju reformi u oblastima koje obuhvata poglavlje 23.

Kako se navodi u pismu, Pejović je Maraša prvobitno predložio za člana Radne grupe za poglavlje 23 i onda ga je iz te grupe izostavio bez obrazloženja, i zamijenio izvršnom direktoricom nevladine organizacije (NVO) Politikon mreža, Jovanom Marović.

Iz HRA navode da je Maraša za članstvo u Radnoj grupi za pripremu i vođenje pregovora o poglavlju 23 kandidovao MANS, vodeća organizacija u oblasti borbe protiv korupcije u Crnoj Gori, koja ima višegodišnje iskustvo i kapacitete za praćenje primjene mjera iz strateških dokumenata.

MANS je, kako su rekli iz HRA, u martu ove godine objavio sveobuhvatan izvještaj o primjeni Akcionog plana za poglavlje 23, koji svjedoči o kapacitetu ove organizacije da prati pregovore u poglavlju 23 u svim njegovim oblastima.

U HRA smatraju da angažman Marović u NVO Institut Alternativa svjedoči o njenim ličnim kapacitetima da doprinese radu Radne grupe.

"I nemamo ništa protiv da se članstvo te Radne grupe, koja ima 68 članova, proširi za još jedno mjesto tako da obuhvati i nju", rekli su iz HRA.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније