Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

F.R.

08. 05. 2017. 18:29   >>  23:04 16

SNAŽNA PODRŠKA SAD

CG 5. juna i formalno članica NATO-a

SAD će nastaviti da snažno podržavaju Crnu Goru i nakon njenog ulaska u NATO, kazao je državni sekretar Sjedinjenih Država, Reks Tilerson, na sastanku s premijerom Duškom Markovićem u Vašingtonu. Marković je, nakon sastanka, poručio da će naša zemlja dio Alijanse formalno postati 5. juna.

"Ovo je bila prilika da otvorimo sva pitanja kako naših bilateralnih odnosa, ali i ona koja se tiču Zapadnog Balkana, Evropske unije i svijeta", kazao je Marković nakon sastanka.

Kako je istakao, američko-crnogorski odnosi imaju zadovoljavajuću dinamiku, što se posebno manifestovalo brzom ratifikacijom Protokola o pristupanju naše zemlje NATO-u. 

"Razgovarali smo i o pitanjima koja se tiču stabilnosti i mira na Balkanu, kao uslova za evroatlantsku perspektivu, u okolnostima kada se dešavaju zabrinjavajući trendovi, kada imamo sve više nestabilnosti. Saglasili smo se da je, prije svega, na balkanskim liderima odgovornost da sami pronalaze rješenja za viziju Balkana, koja će biti evropska i evroatlanska", kazao je Marković.

Premijer je naglasio da je "Crna Gora posljednjih 15 godina mira i stabilnosti iskoristila na najbolji način, te da ćemo petog juna najvjerovatnije i formalno postati članica NATO-a".

"Naša evropska agenda ide zadovoljavajućom dinamikom, otvorili smo 26 poglavlja. Istovremeno, radimo na stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta, jačanja institucija i stvaranja uslova za brži ekonomski razvoj", rekao je Marković.

"Rusi hrane destruktivne snage"

Kako je objasnio, posebna tema razgovora bila je i tema ruskog prisustva na Zapadnom Balkanu.

"Tim prisustvom se podstiču i hrane destruktivne i pro-nacionalističke snage koje imaju za cilj da zaustave crnogorsku evroatlantsku perspektivu, ali i zemalja regiona. Crna Gora je dala snažan odgovor toj destrukciji iz Rusije i u dijalogu i odlučnosti u vođenju te politike ćemo tražiti odgovore, kako da se odnosi sa Rusijom dovedu na prihvatljiv nivo", kazao je premijer.

Marković je poručio da je važno da se stvaraju uslovi da više američkih privrednika bude u Crnoj Gori, ulaže u turizam, energetiku, infrastrukturu. 

"Stejt Department i američka Vlada će pružiti snažnu podršku kako bi obezbijedili ovaj nivo profesionalizma i održivosti", istakao je premijer.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније