Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

19. 06. 2013. 08:13 >> 08:13
8

O INICIJATIVI SPC

Princ Nikola: Njegoš da nas ne dijeli

Bilo bi dobro da Petroviće ostavimo da počivaju u miru, kazao je princ Nikola II Petrović Njegoš, praunuk crnogorskog kralja Nikole I komentarišući zahtjev Mitropolije crnogorsko-primorske za obnovu crkve na Ćipuru i pohranu Njegoševih posmrtnih ostataka.

U intervjuu za Dan princ Nikola, koji ističe da aktivno uči naš jezik, govori o načinu na koji će obilježiti 200 godina od Njegoševog rođenja i o drugim planovima, ali ne i o politici, o kojoj ne želi da priča.

Na pitanje da li podržava zahtjev Mitropolije crnogorsko-primorske da se obnovi crkva na Ćipuru i da se u njoj pohrane Njegoševi posmrtni ostaci princ Nikola je kazao da mauzolej Petra II Petrovića Njegoša, Mauzolej vladike Danila na Orlovom kršu i Dvorska crkva na Ćipuru predstavljaju mjesta na kojima počivaju crnogorski gospodari.

"Sva ta mjesta imaju status kulturno-istorijskih spomenika, a crnogorski gospodari priladaju zajedničkoj istoriji svih građana Crne Gore, bez obzira na njihovu etničku i vjersku pripadnost. Samim tim, država Crna Gora je dužna da brine o njima. Moj stav je da bi bilo dobro da ostavimo Petroviće da počivaju u miru", rekao je on.

Odgovarajući na pitanje šta misli o prijedlogu mitropolita crnogorsko-nrimorskog Amfilohija da se Petar Drugi Petrović Njegoš proglasi za sveca princ Nikola je odgovorio da je Njegoš dugo bio pogrešno tumačen.

On kaže da je sada vrijeme da se na pravi način afirmiše Njegoševo djelo, prije svega poetsko-misaona vrijednost koja je upisana u istoriju i zahvaljujući kojoj se pridružio velikanima pisane riječi.

"Vidim da to pitanje dijeli Crnu Goru i da je predmet polemike. Po meni, veliki Njegoš ne smije biti novi povod za podjele među Crnogorcima", ocijenio je on.

Princ Nikola je istakao da u Crnoj Gori pitanje crkve, otvara podjele među Crnogorcima, i mnogo mu je žao što je to tako.

„Smeta mi što su očekivanja na fonu da se mora stati na jednu ili drugu stranu i što jedan vjerski čin na taj način dobija političku konotaciju“, kazao je on.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније