Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda; Objavio: I. P. ]

30. 04. 2017. 08:01   >>  07:36 40

MARKOVIĆ PORUČIO

Suluda je pomisao da smo protiv Rusije

Premijer Duško Marković ocijenio je da će, nakon potvrđivanja Vašingtonskog sporazuma u crnogorskom parlamentu i učlanjenja u NATO, Crna Gora izgraditi povoljniju međunarodnu poziciju.

 

Predsjednik crnogorske vlade smatra da je članstvo Crne Gore u NATO dugoročna garancija suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

"Jednako tako i bezbjednosti građana i konačno preduslov za stabilan ekonomski napredak, koji će biti ojačan članstvom u EU koje očekujemo u narednim godinama. Vjerujemo da je to nacionalni interes i odgovor na pitanje kakav strateški pravac zemlja treba da zauzme da bi generacije koje dolaze živjele bolje. Članstvom u NATO mi smo dali jasan odgovor na pitanje kakvu budućnost biramo za nas i generacije koje dolaze. Tim činom Crna Gora postaje sve važniji faktor na međunarodnoj sceni i država koja će, prvi put u svojoj istoriji, biti za stolom gdje se odlučuje, a ne samo ona koja će ispunjavati obaveze i zadatke", rekao je Marković u intervjuu Pobjedi.

Smatra da je učlanjenje u NATO istorijski događaj za Crnu Goru.

"Mnoge generacije naših predaka su podnijele strašne žrtve u odbrani civilizacijskih tekovina u dva svjetska rata u prošlom vijeku, ali je isto tako evidentno da su ostale uskraćene od velikih sila za pravedno vrednovanje te žrtve… Stoga sam i ocijenio da tek danas, našim ulaskom u društvo povlašćenih država Evrope i svijeta, i ti računi stižu na pravednu naplatu", rekao je Marković.

Govoreći o tome hoće li nakon crnogorskog članstva splasnuti pritisak Moskve na zvaničnu Podgoricu ili će se nastaviti i biti drugačiji, Marković je podsjetio na više od tri vijeka dugu istoriju odnosa Crne Gore i Rusije.

"Ukoliko se naše opredjeljenje da sami odlučujemo o svojoj budućnosti i da najbolju perspektivu vidimo u evropskim i evroatlantskim integracijama, smatra za grijeh Crne Gore prema Rusiji – onda zaista vjerujemo da nikakvog grijeha nema! Ukoliko nam Moskva osporava to pravo – onda je krajnje upitna iskrenost izjava o njihovom prijateljstvu prema Crnoj Gori! Suluda je pomisao da ovakvim našim opredjeljenjem mi činimo nešto što je usmjereno protiv Rusije. Mi samo branimo naše prirodno pravo da budemo svoji na svome. U tom kontekstu, dakle, ne zavisi od nas hoće li pritisak iz Rusije prestati ili će se nastaviti, već od spremnosti Moskve da uvaži principe partnerstva i ravnopravnosti u našim odnosima", rekao je Marković.

Odgovarajući na pitanje očekuje li da će se ruska pomoć DF-u i drugim proruskim organizacijama nastaviti ili će, možda, Moskva tražiti 'svođenje računa', Marković je rekao da odnosi dvije suverene države mogu uspješno da se razvijaju "samo ako demokratski izabrane vlade tih država generišu tu saradnju".

"Neodrživa je situacija u kojoj se zaklinjete u prijateljstvo prema nekoj državi, a ne prihvatate dijalog sa legitimno izabranom vladom već, na ovaj ili onaj način, čak i ne krijući to, podržavate neke djelove opozicije čiji je cilj antidržavno djelovanje! Možete li zamisliti situaciju u kojoj bi Vlada Crne Gore tražila saveznike u Moskvi među opozicionim strukturama suprotstavljenim predsjednicima Putinu i Medvedevu? Naravno da nam tako nešto ne pada na pamet i mi očekujemo da će i Rusija uvidjeti uzaludnost i neodrživost takvog odnosa prema Crnoj Gori. A o tome kako će, kako ste vi to formulisali, izgledati njihovo „svođenje računa“ sa svojim satelitima – uopšte me ne interesuje. Slutim samo da su računi za iznevjerena očekivanja veoma skupi", kazao je Marković.

Пратите нас на

Коментари40

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније