Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

29. 04. 2017. 10:11 >> 09:56
3

ĐUROVIĆ OCIJENILA

CG se dobro pozicionirala

Bivša ministarka evropskih integracija, Gordana Đurović, ocijenila je da se Crna Gora, jučerašnjim izglasavanjem Predloga zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, kojim se obezbjeđuju uslovi za pristupanje NATO-u, dobro pozicionirala na međunarodnoj sceni.

 

Navodeći kako su evropske i NATO integracije dva komplementarna procesa, Đurović je saopštila da jučerašnja odluka u crnogorskom parlamentu predstavlja veoma važan momenat.

"Crna Gora se sada dobro pozicionirala na međunarodnoj sceni, pokušavajući istovremeno da sačuva dobre odnose sa svima", kazala je Đurović, gostujući u našem Jutarnjem programu.

Predstavljajući knjigu "Evropska unija i Crna Gora", Đurović je kazala i da je pred našom zemljom sada puno mogućnosti, ali i obaveza.

Komentarišući protest Demokratskog fronta (DF), zbog odluke da se o članstvu u NATO odluči mimo referenduma, Đurović se osvrnula na dešavanja u Makedoniji.

"Ako vidimo ono što se dešava u Makedoniji, Crna Gora je dobro izabrala. I ono što je jako važno, drži proces donošenja odluka u zoni zakona i u zoni institucija. Vidimo koliko je teško Makedoniji da se vrati institucijama, da sačuva stabilnost u zemlji. To je zemlja koju danas napuštaju investitori. Međunarodna zajednica će morati da se umiješa. Crna Gora nije imala, srećom, takve potrebe", ocijenila je Đurović.

Govoreći o evropskim integracijama, i datumu pristupanja EU, Đurović je saopštila da je od toga važnije da "mi sami kažemo da smo spremni za članstvo".

Kad je riječ o sudbini EU, ona je kazala da je za danas važno jedinstvo, i donošenje zajedničke odluke kako će EU ići dalje.

"EU danas ima dosta izazova, posebno je 2017. bila najavljena kao godina neizvjesnosti. Vidimo na sreću da se mnoge bitke dobijaju na tom velikom izbornom procesu u mnogim državama, da pobjeđuju one koalicije koje su za konsolidaciju EU u formatu 27, sa jasnim scenarijom kako pregovarati sa Velikom Britanijom i jasnom porukom prema nama da vrata EU ostaju otvorena. EU, i ako se vrati na 27, neće stati sa proširenjem", uvjerena je Đurović.

Istakla je i da duboko vjeruje da će EU naći svoj put za dalji razvoj na globalnoj sceni.

"Mi smo zainteresovani da se EU konsoliduje, to nije samo pitanje ekonomske konsolidacije, nego i pitanje sigurnosti i bezbjednosti", rekla je Đurović, napominjući i da glasovi iz EU kažu da Tursku ne bi trebalo ispustiti sa trase procesa pregovaranja, jer je riječ o snažnoj ekonomiji i NATO članici.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније