Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

28. 04. 2017. 20:08 >> 21:54
8

U NATO-U ZADOVOLJNI

CG će imati višestruke koristi 

Skoro članstvo Crne Gore u NATO-u poslaće snažnu poruku drugim zemljama koje su zainteresovane za pridruživanje Alijansi, koje su aplicirale za pridruživanje, da se naporan rad, reforme, promovisanje demokratije, borba protiv korupcije, isplate i da može da se dosegne sljedeći korak u pridruživanju Alijansi, kazao je pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Džejms Apaturai.

"NATO saveznici snažno vjeruju da je jedan od najvećih doprinosa koje Alijansa može da pruži evropskoj bezjednosti, međunarodnoj bezbjednosti, držanje otvorenih vrata za zemlje koje dijele zajedničke vrijednosti sa državama saveznicama, sa Alijansom, i koje žele da sarađuju sa nama, da sarađuju međusobno na promovisanju međunarodne bezbjednosti. Zato su saveznici veoma zadovoljni što će se Crna Gora vrlo brzo pridružiti Alijansi", kazao je Apaturai za Dnevnik TVCG. 

On je poručio da će to NATO porodicu učiniti snažnijom i malo većom i pomoći u promovisanju međunarodnog mira i bezbjednosti. 

"Takođe će poslati snažnu poruku drugim zemljama koje su zainteresovane za pridruživanje Alijansi, koje su aplicirale za pridruživanje, da se naporan rad, reforme, promovisanje demokratije, borba protiv korupcije, isplate i da može da se dosegne sljedeći korak u pridruživanju Alijansi. Takođe ćemo imati koristi od crnogorskih političkih savjeta kada je u pitanju bezbjednost u crnogorskom regionu, kada su u pitanju zajednički bezbjednosni izazovi, jer Crna Gora je nažalost iskusila neke od tih hibridnih prijetnji. A takođe ćemo imati koisti od crnogorskog konkretnog doprinosa onome što NATO radi", izjavio je Apaturai. 

Čelnik NATO-a poručuje da to nije organizacija u kojoj ljudi mogu da dobiju besplatnu vožnju.

"Crna Gora nikada nije ni bila takva, čak i kao partner Crna Gora je davala doprinos i van svojih granica, a u okviru svojih mogućnosti. Radujemo se nastavku takve prakse kada Crna Gora postane punopravna članica NATO", poručio je Apaturai.

Naglašava da će Crna Gora od članstva u NATO-u imati višestruke koristi.

Mekejn: Bila je teška borba, ali možete da budete ponosni

Na odluci Skupštine Crne Gore čestitao je i američki senator Džon Mekejn, naglasivši da želi da pošalje ličnu poruku priznanja ljudima Crne Gore, "predivne Crne Gore za vašu ratifikaciju i ulazak u NATO". 

"Znam da je to bila teška borba za sve nas, ali možete biti ponosni. Vjerujem da će ovo doprinijeti snažnijim vezama, novim prijateljstvima i snažnijem NATO-u. Želim da se zahvalim članovima crnogorske vojske, muškarcima i ženama u službi, koji su nam pružili toliko u Avganistanu i koji će nastaviti sa službom. Hvala vam", kazao je Mekejn. 

Demokratska senatorka iz Nju Hempšira Džin Šahin ocijenila je, za Glas Amerike, da današnje glasanje u crnogorskom parlamentu predstavlja "snažan korak ka slobodi, bezbjednosti i demokratiji u Evropi".

"Članstvo Crne Gore u NATO će osnažiti Alijansu i takođe pomoći da se ojača demokratija i nezavisnost Crne Gore", navela je Šahin, koja je članica senatskog Spoljnopolitičkog odbora.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније