Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavio: B.V. ]

27. 04. 2017. 15:45 >> 15:21
6

URA PORUČUJE

Neće na sjednicu, pozivaju na mir

Predstavnici Građanskog pokreta URA apelovali su na sve koji će sjutra biti na Cetinju da dan protekne mirno i bez incidenata i poručili da, nakon ulaska Crne Gore u NATO, slijedi veliko pospremanje unutar države.

 

„U ime Građanskog pokreta URA želim da pozovem sve aktere sjutrašnjeg dana na Cetinju, kako one koji će biti u parlamentu, tako i one koji će iskoristiti svoje Ustavom zagarantovano pravo da protestuju na ulici, da sve protekne mirno i bez incidenata“, rekao je na konferenciji za novinare potpredsjednik Građanskog pokreta URA, Miloš Konatar.

On je apelovao na sve, jer je, kako je kazao, Crnoj Gori dosta bilo kakvih sukoba i daljih podjela.

„Ulazak Crne Gore u NATO znači da ostavljamo iza sebe jednu duboku podjelu u našem društvu i da nas sada čeka veliko pospremanje unutar naše države. Vrijeme je da teme svađalice, one koje nas dijele ostavimo iza sebe i da se okrenemo životnim temama“, poručio je Konatar.

Konferencija za novinare Građanskog pokreta URA održana je ispred parlamenta, jer, kako je rekao Konatar, pored zvaničnih zahtjeva i ispoštovane procedure, predsjednik Skupštine Ivan Brajović nije dozvolio da konferenciju održe u zgradi Skupštine, kako je to ranije bio slučaj.

„Takvom odlukom je napravio presedan u dosadašnjem funkcionisanju Skupštine. Takav odnos predsjednika Skupštine prema poslanicima i predstavnicima parlamentarnih političkih partija je skandalozan“, kazao je Konatar.

Iz Skupštine je medijima dostavljena prepiska mejlom, u kojoj su naveli da su tehnički uslovi za konferenciju obezbijeđeni, ali se podsjeća da je tokom zasjedanja samo poslanicima dozvoljen ulazak u zgradu parlamenta.

Konatar je ocijenio da se Crna Gora, zaslugom Demokratske partije socijalista (DPS), danas nalazi u velikoj političkoj i ekonomskoj krizi.

„Krajnje je vrijeme da počnemo da se bavimo ovim temama koje život znače i zato građanima Crne Gore poručujem da okrećemo novi list, sa jednom podjelom manje u našem društvu, sa podjelom manje koja će rasteretiti i mi se iskreno nadamo omogućiti bolje odnose u samoj opoziciji“, kazao je Konatar.

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA, Neđeljko Rudović, rekao je da se URA raduje što je blizu ispunjenja jedan od glavnih ciljeva – uključivanje Crne Gore u NATO.

Kako je rekao, članstvo u NATO omogućava Crnoj Gori da bude dio društva razvijenih zapadnih demokratija, „što može blagotvorno da djeluje na ostvarenje našeg drugog cilja – slobodnih izbora i demokratskih promjena koje bi dovele do uspostavljanja odgovorne, transparentne, kontrolisane i smjenjive vlasti“.

„Prvi cilj je izvjestan, a ostvarenje demokratskih promjena i želja da što prije doprinesemo slobodnim izborima je razlog zašto se poslanici URA neće sjutra pojaviti u Skupštini Crne Gore kada se bude glasalo o prihvatanju Sjevernoatlantskog ugovora“, kazao je Rudović.

Na taj način, dodao je, ničim ne ugrožavaju izglasavanje odluke o ulasku u NATO.

„Ne želimo da prekidamo bojkot Skupštine, jer je to izraz nepristajanja na političko nasilje uoči izbora 16. oktobra. URA neće dati legitimitet despotizmu u državi i uzurpaciji vlasti. Nećemo prisustvom u Skupštini da pristanemo da glumimo kao da je sve u redu“, dodao je Rudović.

On je kazao da je URA bila spremna da se pojavi u parlamentu pod uslovom da se DPS zvanično izjasni da pristaje na nove izbore i na pregovore sa opozicijom oko uslova za njihovo održavanje. „Pokazali smo dobru volju, ali je DPS ostao gluv na naše argumente“.

Prema riječima Rudovića, svaka kriza, pa i aktuelna politička kriza u zemlji, može jedino da se riješi snaženjem demokratije.

„Zbog toga zagovaramo slobodne izbore, iskazujemo dobru volju da se postigne dogovor, ali i nepokolebljivost u namjeri da Crna Gora bude država u kojoj se slobodno misli i glasa. Zato smo smatrali da je referendum najbolji način da Crna Gora potvrdi svoju spremnost da postane NATO članica“, saopštio je Rudović.

Potpredsjednica Građanskog pokreta URA, Suada Zoronjić, kazala je da URA vjeruje da će članstvo Crne Gore u NATO-u biti samo prvi korak ka neophodnim demokratskim promjenama, izgradnji vladavine prava i jačanju institucija.

„Takođe vjerujemo da se tako važna odluka ne bi trebalo donositi u krnjem sazivu Skupštine, već da su predstavnici vlasti morali prikazati veći stepen otvorenosti za opravdane zahtjeve opozicije, kako bi se najduži bojkot u istoriji crnogorskog parlamentarizma konačno završio, a odluka o članstvu u NATO donosila u relaksiranijoj atmosferi“, rekla je ona.

Zoronjić je rekla da su se prethodnih dana suočavali sa mišljenjem nekih prijatelja da „ipak prenebregnu činjenicu da se 16. oktobra desila kupovina glasača i da su izbori održani u atmosferi vanrednog stanja i da državne interese stavimo ispred partijskih“.

„Mi na ovaj način upravo stavljamo državne interese ispred partijskih interesa. Da su nam partijski interesi bitniji mi bi danas bili u Vladi Crne Gore u koju nas premijer Marković svako malo zove. Tako bismo u maniru „patriota“ iz DPS-a i njegovih satelita mogli da zapošljavamo naše članove i širimo partijsku mrežu na grbači građana koji plaćaju poreze“, dodala je ona.

Prema njenim riječima, URA je osnovana kada su vidjeli da su takvi „patriote“ prijetnja Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније