Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

18. 06. 2013. 17:42 >> 17:42
2

SKUP U SKOPLJU

Lukšić: Za saradnju u regionu i NATO

Kao budući predsjedavajući Američko-jadranskom poveljom, Crna Gora će se zalagati za dalju promociju doprinosa regiona široj bezbjednosti i jačanju pozicije Zapadnog Balkana kao pouzdanog partnera NATO, saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.

Lukšić je učestvovao u Skoplju na sastanku Partnerske komisije Američko-jadranske povelje na kojem je Crna Gora preuzela predsjedavanje ovim forumom od Republike Makedonije.

Na sastanku, čiji je domaćin bio ministar vanjskih poslova Makedonije Nikola Poposki, učestvovali su visoki zvaničnici država članica inicijative, kao i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker, uz prisustvo predstavnika Kosova i Srbije.

U saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i EU integracija se kaže da je sastanak bio prilika da Crna Gora predstavi prioritete predstojećeg predsjedavanja koje formalno počinje 1. jula.

Lukšić je u svom izlaganju ukazao na dostignuća Crne Gore u procesu evroatlantskih integracija, naglašavajući da Crna Gora uspješno privodi kraju III Godišnji nacionalni plan u okviru MAP.

„Crna Gora je u potpunosti fokusirana na dalje sprovođenje reformi u ključnim oblastima u ovom procesu - dalja reforma sektora odbrane i bezbjednosti, jačanje vladavine prava i podizanje podrške i razumijevanja javnosti za proces integracije u NATO“, navodi se u saopštenju.

Učesnici skupa ponovili su privrženost jačanju regionalne saradnje u skladu sa osnovnim principima Povelje, što je potvrđeno i u političkoj deklaraciji koja je usvojena na sastanku.

„Pored toga, odato je priznanje Crnoj Gori na doprinosu regionalnoj saradnji, uspješnoj implementaciji drugog ciklusa MAP-a i sprovođenju trećeg ciklusa MAP-a“; navodi se u saopštenju Ministrastva.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније