Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R. [ Mina ]

26. 04. 2017. 16:34 >> 16:07
2

MANS NAJAVIO

Tužba zbog uklanjanja Maraša iz Radne grupe

Predstavnik Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Vuk Maraš, uklonjen je iz Radne grupe za pregovaračko poglavlje 23, jednostranom odlukom ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića, saopšteno je iz te nevladine organizacije (NVO).

„To cijenimo kao očiglednu namjeru da se tema borbe protiv korupcije u ovom poglavlju na najbrutalniji način marginalizuje“, kaže se u saopštenju MANS-a.

Kako su saopštili iz te NVO, zbog činjenice da je Pejović potpuno nezakonito, bez ikakvih kriterijuma i obrazloženja, na sjednici Vlade uklonio iz Radne grupe jedino predstavnika MANS-a, podnijeće tužbu protiv takve odluke i tražiti od Upravnog suda da obezbijedi zakonito postupanje Ministarstva evropskih poslova (MEP) i Vlade Crne Gore.

Kako se navodi, Pejović je, i pored činjenice da u Radnoj grupi za poglavlje 23 nema niti jednog predstavnika NVO koje ima makar i približno iskustvo kada je u pitanju borba protiv korupcije, odlučio da MANS ne treba da bude dio Radne grupe.

U saopštenju se kaže da je MEP početkom februara raspisalo javni poziv za NVO da predlože članove u Radnu grupu za 23. pregovaračko poglavlje.

A ubrzo nakon toga i, dodaje se, utvrdilo listu od četiri predstavnika NVO koja su se prijavila za ovu radnu grupu, među kojima je bio i predstavnik MANS-a.

Kak je saopšteno iz MANS-a, Vlada je skoro dva mjeseca nakon objavljivanja liste konačno donijela odluku o izboru članova u kojoj se navodi da je predstavnik MANS-a izabran u Radnu grupu.

„Ubrzo nakon toga, na predlog ministra Pejovića odluka izmijenjena, a Vuk Maraš isključen i zamijenjen Jovanom Marović, predstavnicom druge NVO. Ovo je urađeno bez ikakvog pisanog ili bilo kakvog drugog obrazloženja“, rekli su iz MANS-a.

Kako su kazali, Pejović je sasvim dobro informisan o kredibilitetu MANS-a, njihovim dosadašnjim rezultatima u borbi protiv korupcije na najvišem nivou, i u upravo onim oblastima koje je Evropska komisija u svojim dokumentima o Crnoj Gori označila kao posebno osjetljivim na korupciju.

„Pejović sasvim dobro zna da u zemlji ne postoji NVO, pa ni bilo koja državna institucija koja ima intenzivniju interakciju sa tužilačkom organizacijom, niti postoji adresa u zemlji sa koje je došlo više krivičnih prijava, studija slučaja i istraživačkih priča o korupciji u urbanizmu, javnim nabavkama, privatizaciji, energetici, lokalnoj upravi, o konfliktu interesa i nezakonitom bogaćenju, izbornim zloupotrebama i političkoj korupciji“, navode iz MANS-a.

Kako su rekli, iako su svjesni da takvi rezultati ne kvalifikuju MANS i njenog predstavnika za rad u grupi po receptu koji su zamislili Pejović i njegovi nadređeni, biće zanimljivo čuti čime će ministar opravdati donošenje takve odluke, prije svega pred međunarodnom javnošću.

Vlada je, kako smatraju u MANS-u, do sada više puta pokazala na koji način se odnosi prema radu te Radne grupe.

„I stoga nam je razumljivo da Pejović ne želi da se predstavnik MANS-a nađe u Radnoj grupi jer bi to bio kraj fingiranju podataka o sprovođenju reformi, naročito onih koji se odnose na borbu protiv korupcije na visokom nivou“, poručuju iz MANS-a.

Kako su saopštili, posebno zabrinjava činjenica da je ministar evropskih poslova i glavni pregovarač sa Evropskom unijom, svojim nezakonitom postupanjem pokazao da, kako smatraju, nije puno naučio o evropskim vrijednostima i potrebama da se kroz institucionalni dijalog i saradnju obezbijede rezultati reformi koje Crna Gora godinama unazad sprovodi u cilju priključenja EU.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније