Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

25. 04. 2017. 12:11 >> 12:37
35

NIKOLIĆ OPOZICIJI

Dovoljno poslanika za odluku o NATO-u

U parlamentu će u petak biti dovoljno legitimnih predstavnika naroda da usvoje Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, kazao je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Andrija Nikolić, poručujući da nadležni organi moraju biti spremni da sankcionišu eventualne pokušaje nasilja.


Skupština će se na sjednici, koja će biti održana u petak na Cetinju, izjasniti o Predlogu zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, kojim se obezbjeđuju uslovi za stupanje Crne Gore u NATO.

"Da li će ovaj ili onaj poslanik opozicije tog dana biti na Cetinju, nije od presudne važnosti, jer u parlamentu već sjedi dovoljno izabranih predstavnika naroda, koji u skladu sa Ustavom Crne Gore, imaju puni legitimitet o legalitet da donose odluke", kazao je Nikolić.

Kako je rekao, svi izborni procesi, od referenduma do danas, posebno oni iz oktobra prošle godine, bili su svojevrsna provjera evroatlantske orjentacije Crne Gore.

Ulaskom u NATO ističe rok trajanja DF-u

"I manje inteligentnim ljudima jasno je zašto se ruski novac tajnim kanalima slivao u Crnu Goru uoči izbora 16. oktobra. Golim okom se vidjelo ko je trošio taj novac. Nema nikakve sumnje da smo bili svjedoci posljednjeg pokušaja zaustavljanja crnogorskog puta u NATO“, naveo je Nikolić u izjavi agenciji Mina.

Ipak, dodao je, uprkos ogromnom novcu za tuširanje mozgova, vojsci stranih i domaćih posmatrača, neviđenim mjerama za identifikaciju birača u Evropi, omogućenoj kontroli ključnih resora u Vladi po dubini i širini, nikad snažnijoj medijskoj logistici i opravdanom nezadovoljstvu ekonomskom situacijom u zemlji, građani Crne Gore nijesu nasjeli na, kako je rekao, prevaru koju je režirala kompletna opozicija, već su prozreli njihove namjere.

"Prema propalom scenariju, tobožnja građanska opozicija imala je zadatak da odvoji dio suverenističkih glasova i da ih prinese na oltar Demokratskom frontu (DF) – izvođaču prljavih radova, a onda da sklepaju Vladu, koja će, zamislite, da uvede Crnu Goru u NATO“, rekao je Nikolić.

On smatra da će biti interesantno kada u Socijaldemokratskoj partiji budu odgovarali na pitanje jesu li bili iskreniji onda kad su htjeli u NATO sa DF-om, ili danas kad glasaju za NATO, bez DF-a.

"Jednako tako, danas je, skoro politički naivno pitati, sa kojim motivom URA ostaje van parlamenta povodom odlučivanja o NATO? Oni svojim biračima treba da objasne zašto su pristali da budu sateliti u političkoj orbiti DF-a i zašto se solidarišu sa ljudima koji najavljuju preispitivanje državnopravnog statusa Crne Gore“, kazao je Nikolić.

S druge strane, dodao je, u Demosu vjerovatno i dalje pretpostavljaju kako zastoj u američkoj ratifikaciji crnogorskog protokola o pristupanju NATO-u nije slučajan, uz produženu upitanost da li će se Alijansa jednog dana rasformirati.


Nikolić smatra da je izvjesno da danom formalnog ulaska Crne Gore u NATO ističe rok trajanja DF-u i njegovoj, kako je rekao, agresivnoj politici.

Maske će morati da padnu

"To predosjećaju i njihovi dojučerašnji drugovi iz građanske opozicije, koji se uveliko distanciraju od nesuđenih saveznika. Pa ipak, vrijeme je pokazalo da imamo posla sa ljudima, koji permanentno provociraju pravni sistem države Crne Gore i najbrutalnije nasrću na institucije sistema, a da im sve to prolazi nekažnjeno“, naveo je on.

Zato, ocijenio je Nikolić, neće biti iznenađenje ukoliko u petak „Frontovci sa svojim mentorima izrežiraju neki novi cirkus“.

"Međutim, rukovodstvo Skupštine i nadležni državni organi moraju biti spremni da sankcionišu svaki novi pokušaj eventualnog izazivanja nasilja ili unižavanja Skupštine Crne Gore. I za poslanike, kao i za građane, moraju da važe isti zakoni“, rekao je on.

Nikolić je ocijenio da Demokratski front i Demokrate ne bojkotuju Parlament sa istim motivom.

On smatra da će članstvo Crne Gore u NATO-u gurnuti DF prema margini političkog života, a da Demokrate kamufliraju svoju politiku i strpljivo čekaju krah Fronta, „ne bi li u pogodnom trenutku usisali jedan broj glasača tog saveza“.

Nikolić je rekao da s obzirom su Demokrate “kćerka stranke, koja je bila ključna ekspozitura Slobodana Milosevića u Crnoj Gori, nije nemoguće da dođe do odliva simpatizera DF-a prema Demokratama, jer bi to bila distribucija u okviru srodne ideološke matrice”.

"Preobučeni opozicionari u Demokratama hoće da osvoje vlast u Crnoj Gori, a da se prethodno ne izjasne ni o jednom fundamentalnom pitanju koje se tiče Crnogoraca i crnogorskog karaktera države“, dodao je on.

Međutim, dodaje Nikolić, maske će morati da se skinu. „Prvi put kad pritisnu taster, za ili protiv, povodom glasanja o nekoj temi koja se tiče odnosa prema sopstvenoj zemlji i njenom državnom identitetu, izaći će duh iz boce“.

Nikolić je, komentarišući takozvani narodni sabor koji je DF zakazao za srijedu u Murinu, ocijenio da je riječ o nehumanoj zloupotrebi žrtava Murina i njihovih porodica, „a sve zarad ubiranja jeftinih političkih poena“.

S dubokim pijetetom prema žrtvama Murina

"Prema žrtvama Murina i bolu njihovih porodica moramo se odnositi sa dubokim pijetetom. Niko, međutim, ne govori o tome zašto je uopšte došlo do bombardovanja SRJ“, kazao je Nikolić.

Niko se, kako je rekao, ne sjeća da saopšti da NATO nije intervenisao nigdje u Evropi izuzev u Jugoslaviji i to oba puta nakon najgorih zločina viđenih na Starom kontinentu poslije Drugog svjetskog rata.

"Od masovnog stradanja sačuvala nas je isključivo promišljena državna politika na čelu sa Milom Đukanovićem. Treba znati sljedeće, da smo tada bili suverena država, nijedna bomba ne bi pala na Crnu Goru. Platili smo cijenu pogubne politike režima u Beogradu i nikad više ne smijemo dozvoliti da se o Crnoj Gori odlučuje van Crne Gore“, rekao je Nikolić.

On smatra da će učlanjenje Crne Gore u NATO, poslije referenduma o nezavisnosti, biti najznačajniji datum u novijoj istoriji Crne Gore.

"NATO je najpouzdaniji čuvar tekovina 21. maja, i ujedno najuspješniji projekat naše spoljne politike, koji će osigurati nepovredivost državnih granica“, rekao je Nikolić, dodajući da razumije da u Crnoj Gori danas postoje i ljudi, koji misle drugačije.

Kad bi u regionu, kako je rekao, postojala makar jedna generacija koja nije zapamtila ratove, kad bi zemlje Zapadnog Balkana bile imune na nestabilnost i kad bi neko drugi, u Moskvi ili na Bliskom istoku, garantovao više demokratije i vladavine prava, ali i bolji kvalitet života, od onog koji je na snazi u zemljama NATO-a, možda bi imalo smisla još jednom razmisliti o svemu.

"Ovako, ne preostaje nam ništa drugo, nego da, onima koji su protiv, ali i onima koji ne razumiju zašto je dobro da dijelimo sistem vrijednosti sa građanima evroatlantskog svijeta, još jednom poručimo da će im vrijeme potvrditi ispravnost opredjeljenja državne politike Crne Gore“, kazao je Nikolić.

Пратите нас на

Коментари35

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније