Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

24. 04. 2017. 14:41 >> 14:18
20

RUDOVIĆ O SJEDNICI U PETAK

Dolazimo, ako DPS pristane na izbore

Poslanici Građanskog pokreta URA prisustvovaće sjednici crnogorskog parlamenta u petak ukoliko Demokratska partija socijalista (DPS) prihvati zahtjev opozicije za ponavljanjem parlamentarnih izbora.


Skupština će razmatrati Predlog zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora 28. aprila, na sjednici koja će biti održana na Cetinju.

"Poslanici Građanskog pokreta URA traže da DPS prihvati prvi i najznačajniji zahtjev opozicije, a to je ponavljanje parlamentarnih izbora. U tom slučaju, poslanici pokreta URA tražili bi odobrenje partijskih organa, da učestvuju u radu sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj će se odlučivati o ulasku u NATO savez", rekao je potpredsjednik Ure, Neđeljko Rudović.

Prema njegovim riječima, jasno je da saziv Skupštine nema puni legitimitet da donese nijednu odluku, a ponajmanje tako važnu odluku kao što je ulazak u NATO, "pošto je DPS, na prethodnim parlamentarnim izborima, kupovinom glasova i proizvodnjom vanrednog stanja uzurpirao vlast".

Ulazak u NATO jedan od stubova programa Ure

"Obzirom da je NATO programski cilj Građanskog pokreta URA i da takva istorijska odluka ne smije trpjeti prigovore nedostatka utemeljenja u volji građana. Uvažavajući sva različita mišljenja, smatramo neophodnim da takva odluka bude nesporna", kazao je Rudović.

Kako je dodao, istina je da je 25 od 28 članica NATO saveza odluku o učlanjenju donijelo u parlamentu: "Međutim – takođe je istina da nijedan od tih saziva parlamenta nije bio krnji, već da su svi funkcionisali u punom kapacitetu".

"Naša podrška ulasku u NATO jeste snažna, ali naše prisustvo u Skupštini, 28. aprila, zavisi od pristanka DPS-a da kreiramo izborna pravila i uslove koji će spriječiti namještanje izbora", kazao je Rudović.

On smatra da je "bez idealizacije NATO-a, nesporno da ulaskom u taj vojno-politički savez Crna Gora dugoročno obezbjeđuje sebi sigurnost".

Prema riječima Rudovića, Crna Gora na taj način otvara vrata za istinsko pridruživanje društvu razvijenih zapadnih demokratija, čime uveliko povećava šanse da konačno dobije transparentnu, odgovornu, kontrolisanu i smjenjivu vlast.

On podsjeća da je Građanski pokret URA ulazak u NATO označio kao jedan od glavnih stubova svog političkog programa. „Zbog toga smo se aktivno zalagali za ostvarenje tog cilja, znajući da se Crna Gora nalazi na istorijskoj raskrsnici i da je presudno važno za njenu budućnost da izabere pravi put“.

"Imajući u vidu komplikovanu političku situaciju u zemlji – DPS koji je uzurpirao vlast političkim nasiljem u oktobru prošle godine, i dio opozicije koji pokušava da sabotira prozapadni kurs Crne Gore, pozivamo sve da budu odgovorni prema istorijskom trenutku", naveo je Rudović.

Vlast bježi od referenduma

Iz Građanskog pokreta URA su pozvali DPS i premijera Duška Markovića da "najzad budu odgovorni prema svojoj zemlji i građanima i da, makar na trenutak, pokažu da im je interes Crne Gore važniji od interesa DPS-a".

Rudović je ocijenio da bi broj glasova na referendumu 2006. godine bio mnogo veći u korist obnove nezavisnosti, od postojećih 55,5 odsto, "da je tadašnja vlast bila odgovorna i posvećena dobru Crne Gore".

Isto tako, kako je rekao, da Crna Gora ima poštenu i odgovornu vlast, 2017. godine, referendum o ulasku u NATO bi dobio nadmoćnu većinu.

"Međutim, pošto imamo partiju koja je prisvojila vlast, a državu ponizila i upregla da služi njoj umjesto da ona služi Crnoj Gori, sada bježe od referenduma. Bježe zato što su svjesni da je značajan dio građana protiv NATO-a baš iz revolta prema jednom od njegovih promotera, odnosno prema DPS-u, koji svojom naopakom politikom kompromituje sve dalekosežno važne odluke za Crnu Goru", smatra Rudović.

Kako je rekao, jedna od njih je pozicioniranje Crne Gore u društvu razvijenih zapadnih demokratija, odnosno ulazak Crne Gore u NATO.

Rudović je podsjetio da se Građanski pokret URA zalagao za referendum „smatrajući da odluka o NATO-u treba da bude takva da je niko više ne može osporiti“.

"Uvažavamo argumente da odluka može biti donijeta u Skupštini Crne Gore, ali je od krucijalne važnosti da i ona ima nesporan legitimitet“, zaključio je Rudović.

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније