Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Antena M, B.V. ]

23. 04. 2017. 08:47 >> 08:24
99

ĐUKANOVIĆ PORUČIO

Članstvo u NATO neoborivo i u budućnosti

Lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović ocijenio je da je odluka koja će biti donijeta na Cetinju 28. aprila, o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, od najvećeg istorijskog značaja kako za sadašnjost, tako i za budućnost Crne Gore.

 

Ta odluka, kaže, biće u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore, te neće moći da je ospori niko, kako sada, tako ni u budućnosti.

Opozicija, koja je suštinski i antievropska, smatra Đukanović, samo prijeti praznom puškom da bi se opravdala mentorima, a u pokušaju rušenja države, zajedno sa Rusijom, pomaže im i mitropolit SPC Amfilohije koji je, kako tvrdi, političar u mantiji.

Đukanović je gostujući u emisiji "Živa istina" kazao da je članstvo Crne Gore u NATO jedna  od nezaobilaznih tema svih ozbiljnih političkih razgovora kako u Crnoj Gori, tako i van nje. Kako kaže, to je normalno, jer je skoro članstvo Crne Gore u Alijansi činjenica od najvećeg istorijskog značaja za sadašnjost i budućnost Crne Gore.

''Ubijeđen sam da ni obnova nezavisnosti 2006. ne bi mnogo značila da nijesmo ostvarili članstvo u NATO. Najbolji dokaz za to su susjedne zemlje, koje nijesu u stanju da definišu svoj strateški kurs razvoja''. kaže Đukanović i dodaje da je potpuno ispravna odluka da se o članstvu odluči u Skupštini. Objašnjava i zašto.

''Prvo, jer je to u skladu sa Ustavom, drugo, jer je to uobičajena praksa. Od 28 zemalja članica 25 je to uradilo u parlamentima. I treće, svi izbori od 2006. bili su na neki način i referendum o tome da li će Crna Gora nastaviti evroatlanski put, posebno je to bio slučaj sa izborima 16. oktobra 2016., gdje je proevropski i pronato put dobio nedvosmislenu većinu. Građani su odlučili, tako da mislim da je bespotrebno snebivanje o tome koliko će poslanika biti u sali kada se o tome bude glasalo. Nema nikakve sumnje da će odluka biti donešena na validan način, znamo kako Skupština funkcioniše'', saopštio je Đukanović.

Poznato je i to da postoji dio predstavnika crnogorske političke javnosti koji su, kako kaže, sve uradili i koji i dalje sve rade ne samo da zaustave Crnu Goru na putu njene emancipacije, nego čine sve da država nestane.

''Da li mislite da ozbiljna državna politika treba da povlađuje takvom dijelu političke scene i da li mislite da nijesmo učinili sve da upravo tom dijelu crnogorske politike scene pružimo ruku', upitao je on.

Upravo zato ocjenjuje da, iako u Parlamentu prilikom glasanja neće biti svi poslanici, odluka o članstvu u NATO biće jaka i ne može je osporiti neka druga većina u budućnosti. Napominje da nijedna zemlja koja je ušla u NATO nije pomislila da iz njega izađe.

''Ja zaista mislim da je u ovim prijetnjama koje čujemo u posljednje vrijeme mnogo političkog foliranja. Te poruke nam se šalju da bi se pokolebala naša odlučnost da nastavimo započeti put demokratske i proevropske emancipacije Crne Gore. Milsim da je ovdje zaista riječ o prijetanjama praznom puškom onih koji prije svega imaju potrebu da se opravdaju svojim mentorima i finansijerima. Oni to ne rade samo zbog svoje borbe za vlast, već da bi ispunili očekivanja onih koji ih finansiraju i da postupcima poruče evo uradili smo sve da opravdamo novac koji ste nam dali', ocijenio je Đukanović.

Zalaganje opozicije za EU optička varka

Iako se dio opozicije koji se zalaže protiv NATO-a javno zalaže za članstvo Crne Gore u EU, Đukanović smatra da je to samo nevješta kamuflaža njihovog antievropskog stava.

''Mislim da je to zapravo samo optička varka koju žele da nam ponude lideri tih partija. Cijenim da je u ovom slučaju riječ o nevještom pokušaju kamuflaže suštinski antievropskog stava koji u ovom trenutku ti lideri ne žele da ogole. Prije svega tu mislim na lidere takozvane građanske opozicije. Mislim da više nikom nije upitno da je Demokratski front ne samo antinato nego i antievropska politička struktura. Mislim da je ovdje riječ o tome da su oni svi zajedno saopštili da su protiv NATO-a, da da bi nam sjutra, ako ne već danas poslijepodne saopštili i da su protiv EU, onda kad bi postali politički relevantni u našoj zemlji.Oni se opredjeljuju ne za evropski, nego za ruski sistem vrijednosti. Ja nemam nikakvih loših predrasuda prema Rusiji, naprotiv, ali nemam dilemu oko toga šta je uspješniji model'', ocijenio je lider DPS-a.

Đukanović smatra da opozicija treba konačno da shvati da u borbi za vlast nije sve dozvoljeno.

''Uskoro će stići neke opomene, koje će poslati jasnu poruku da nije dozvoljeno i nije nekažnjivo baviti se izdajom nacionalnih interesa i baviti se organizacijom terorističkih aktivnosti, kojima se žele rušiti institucije ove države. Uzdam se u to da će građani biti, kao i do sada, dovoljno odgovorni da, i pored nezadovoljstava aktuelnom vlašću, nikada ne dozvole da na vlast dođe alternativa koja želi da sruši državu ili da je okuje u prošlosti''.

U svjetlu planiranih terorističkih napada, Đukanović smatra da je u odluci vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića da zabrani hapšenje dvojice poslanika, više bilo politike, nego prava.

''Možda je to moj privid, ali, čini mi se ipak da nije. Ne volim pravne odluke koje su politički utemeljene, pa čak i ako postoje neki opravdani politički ili društveni razlozi za to. Ili, ako već neko donosi takvu odluku, onda bi trebalo da se konsultuje sa onima koji su relevantni politički činioci ovog života, ako već donosi odluku koju želi da politički utemelji. Ja nemam informaciju da je takvih konsutacija bilo. Ne mislim ovdje na političke partije, već na državne organe koji svoj legitimitet zasnivaju na izbornoj volji građana. Zato mi je problematična pravna odluka sa političkim obrazloženjem. Da li je ta odluka ispravna - sudiće vrijeme. Mislim da u budućnosti treba povesti razgovore sa gospodinom Stankovićem o razlozima koji su ga opredijelili za takvu odluku'', kazao je Đukanović i dodao da smatra da nije u interesu države kad bilo koji državni organ donosi odluke koje obrazlaže potencijalnom slabošću države, jer je to vjetar u leđa nosiocima destrukcije da ponovo oprobaju još jednom da li je država slaba, što, kako kaže, nije slučaj.

Ruska destrukcija neće uskoro prestati

Đukanović smatra da neće uspjeti kampanja Rusije da odvrate turiste iz te zemlje da posjete Crnu Goru.

Portparolki ruskog ministarstva vanjskih poslova Mariji Zaharovoj bi, ocjenjuje Đukanović, Staljin pozavidio na konstrukciji i poruci poslatoj nedavno ruskim državljanima o stanju u Crnoj Gori.

''Meni je sve problematičnije i sve tužnije što jedna država takvih dimenzija, takvih potencijala, takve istorije i takvog pobjedničkog mentaliteta, dozvoljava danas pojedincima na visokim pozicijama da je na taj način brukaju i kompromituju. Bez obzira na sve to, mislim da kod Crnogoraca to neće i ne može proizvesti ono što bi se željelo proizvesti - neprijateljski i neodgovoran odnos prema Rusiji, naprotiv. MIlsim da smo mi tokom ovog najtežeg perioda u crnogorsko-ruskim odnosima pokazali da znamo da slijedimo svoj strateški nacionalni interes, da ga ne prepuštamo bilo kome, uključujući i svoje tradicionalne prijatelje. Isto tako, ne hrlimo u sukobe sa bilo kim, posebno ne sa moćnim državama sa kojim smo imali prijateljsku istoriju'', poručio je Đukanović.

Smatra da ruska destrukcija neće prestati sa punopravnim članstvom Crne Gore u Alijansi.

''Mislim da će se ublažavati negativan stav Rusije prema Crnoj Gori nakon formalizacije našeg članstva u NATO, ali destrukcija neće prestati jer, nije Crne Gora meta Rusije, Crna Gora se našla na liniji vatre između Rusije i EU i Rusije i NATO-a. Sve dok ne dođe do ozdravljenja tih odnosa, do tada će Crna Gora i druge zemlje koje se nađu na liniji vatre biti mete tog obračuna'', kazao je Đukanović, uz ocjenu da svijet ne može sebi da dozvoli dugo trajanje ovako zaoštrenih odnosa.

Amfilohije političar u mantiji

Komentarišući izjavu poglavara SPC Amfilohija da se mora baviti politikom, sve dok Crnu Goru vode izdajnici, Đukanović je kazao da uopšte nije iznenađen.

''To je zapravo samo priznanje mitropolita da se on bavi politikom u mantiji. To prvo. Drugo, nije on usamljen u naporima da zaustavi Crnu Goru, prije svega da ostane nezavisna država, a ni u naporima da Crnu Goru odvrati od puta usvajanja evropskog sistema vrijednosti. Danas se to pokazuje otvoreno i bahatije, jer iza njega stoji jedan moćan sistem kakava je ruska država'', kazao je Đukanović i dodao da se Crna Gora ne da impresionirati ni porukama mitropolita ni porukama iiz Kremlja.

Saopštio je da je započet posao sistemskog uređenja odnosa države i crkve.

''Kroz donošenje zakona, crkvi će se dati ona niša u crnogorskom društvu koja je sleduje, i baviće se onim poslovima koji se pretpostavljaju za tu nišu, da ne bi, poput mitropolita, pomislili kako je njihova niša čitava Crna Gora i da treba da rade posao koji im ne pripada. Ja vjerujem da ćemo imati uskoro taj Zakon u Parlamentu, jer je to jednostavno jedan od sistemskih zakona koji ova država mora donijeti'', saopštio je lider DPS-a.

Đukanović je govorio i o Vladi Duška Markovića, hapšenju istaknutih članova DPS-a, izborima u Podgorici i mogućim partnerima, privatizaciji luke Bar, mogućnosti da se kandiduje za predsjednika Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари99

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније