Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

21. 04. 2017. 16:45 >> 16:24
6

ODGOVORILI DF-U

URA neće na proteste, Demokrate samostalno

Građanski pokret URA neće učestvovati u anti-NATO protestima, saopštila je potpredsjednica te partije, Suada Zoronjić, i ocijenila da je sistem kolektivne bezbjednosti potreban Crnoj Gori u postojećim okvirima globalnih odnosa zbog sigurnosti. Ni Demokrate neće učestvovati u individualnim akcijama Demokratskog fronta (DF) protiv donošenja odluke o članstvu Crne Gore u NATO u parlamentu, nego će, kako su saopštili, organizovati protestne skupove i akcije kojima će ukazivati na potrebu organizovanja referenduma o tom pitanju.

Demokratski front pozvao je ranije danas lidere opozicionih partija, osim Socijaldemokratske, da prisustvuju narodnom saboru koji će taj politički savez organizovati u srijedu u Murinu, kao alternativu sjednici parlamenta na Cetinju na kojoj će biti donijeta odluka o učlanjenju Crne Gore u NATO.

Zoronjić je rekla da su demokratske promjene u Crnoj Gori cilj URA-e, i dodala da zbog toga ostaju posvećeni saradnji sa ostalim opozicionim subjektima.

“Nakon što se okonča pristupanje NATO-u, manje će biti tema koje dijele Crnu Goru, tako da će i opoziciji biti olakšan zadatak”, ocijenila je Zoronjić za agenciju MINA.

Ona je podsjetila da je jedan od stubova programa Građanskog pokreta URA prozapadna orjentacija Crne Gore koja podrazumijeva ulazak u NATO.

“Ne idealizujemo NATO, ali je sistem kolektivne bezbjednosti u postojećim okvirima globalnih odnosa potreban zbog sigurnosti Crne Gore”, navela je Zoronjić.

Sjutra protestni skup

Član Predsjedništva Demokrata, Velizar Kaluđerović, najavio je da će ta partija sjutra u Domu kulture “Đenovići”, u 19 sati, održati veliki protestni skup pod sloganom “Da se građanin pita - Referendum o NATO-u i tačka”.

Kako je podsjetio, Demokratska Crna Gora održala je prije par dana i u Kotoru veliki protestni skup na kojem su mladi te partije poslali jasnu poruku svima u Crnoj Gori da se odluka o eventualnom pristupu države NATO-u mora donijeti isključivo na referendumu, i da bi svaki drugačiji pristup bio pucanj u demokratiju i osnovna načela Ustava.

“I oni koju su protiv i oni koji su za, jedinstveni su u ocjeni da bi odluka Skupštine Crne Gore o pristupu NATO-u podijelila našu državu po svim šavovima i posijala zlo sjeme razdora”, rekao je Kaluđerović agenciji MINA.

On je istakao da Demokrate, zbog konstantnih, ciljanih i brutalnih napada DF-a neće učestvovati u njihovim individualnim akcijama, već će, pored protestnih skupova u Kotoru i Herceg Novom, organizovati i brojne druge akcije kojima će ukazivati na potrebu organizovanja državnog referenduma o NATO-u.

“Ovi protestni skupovi Demokrata biće oštra opomena vlastodršcima u Crnoj Gori i Milovoj ekipi da bi nova podjela bila pogubna po sve, posebno po generacije koje tek stasavaju i dolaze”, naglasio je Kaluđeović.

Nema te sile, kako je rekao, koja može natjerati bilo kog poslanika Demokrata, da tog dana uđe u nelegitimnu Skupštinu i glasa o tom pitanju.

Komentarišući navode DF-a da će se lideri opozicionih partija koji se ne odazovu njihovom pozivu svrstati na stranu krnje parlamentarne većine, Kaluđerović je rekao da se, kao što građani mogu primijetiti, nastavljaju svakodnevni udari na Demokrate, “sa jedne strane direktno od Đukanovića, a sa druge strane Predraga Bulatovića i njegovih sledbenika”.

“Teze ko nije sa nama, protivnik je države, sa jedne, i ko nije za akcije naše komande, izdajnik je opozicije, sa druge strane, slična su matrica funkcionisanja”, naveo je Kaluđerović.

On tvrdi da ne prođe ni sedmicu, a da predstavnici DF-a ne “ospu paljbu” po Demokratama i drugim opozicionim partijama, po uobičajenoj formi - ko nije za akcije koje mi organizujemo i sprovodimo, taj radi za vlast.

“Nagledala se Crna Gora toga, tako da ni njihovi najvjerniji članovi više ne vjeruju u isto. Kada se Demokrate i druge opozicione partije solidarišu sa DF-om prilikom bojkota nikšićkih izbora, onda smo prava opozicija. Kada Demokrate i drugi opozicioni poslanici dođu ispred Skupštine, da bi spriječili hapšenje poslanika DF-a, onda smo prava opozicija", navodi Kaluđerović.

Prema njegovim riječima, kada Demokrate i druge opozicione partije, argumentovano kritikuju specijalno tužilaštvo, onda su prava opozicija.

"Međutim, kada se približe neki izbori, DF nas odmah sve označava za izdajnike, ako nećemo da postupamo onako kako su oni organizovali, dogovorili i naredili. Providno, da ne može biti providnije", smatra Kaluđerović.

On je ocijenio da pitanje zašto Ustavom nije definisana obaveza održavanja referenduma o NATO-u, nije pitanje za Demokrate i druge opozicione partije koje napada DF.

"To je upravo pitanje za one funkcionere DF-a koji su 2007. godine pogazili dogovor sa opozicijom i glasali za donošenje Ustava Crne Gore koji nije definisao obavezu održavanja referenduma o članstvu u NATO, niti dvije trećine većine u Skupštini o tom pitanju", poručio je Kaluđerović.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније