Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

21. 04. 2017. 17:32 >> 17:06

ZENKA ISTAKAO

Multikulturalnošću do demokratizacije

Crnogorsko društvo, svojim primjerom, pokazuje da su multikulturalnost i multinacionalnost značajni svjedoci njegove demokratizacije, rekao je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka.

On je, sa ministrom obrazovanja, nauke i tehnologije Arsimom Bajramijem tokom radne posjete Kosovu, razgovarao o pitanjima u vezi sa albanskom zajednicom u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na obrazovanje na albanskom jeziku u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Zenka je rekao da Crna Gora, kao demokratska država, posvećuje puno pažnje poštovanju i zaštiti ljudskih i manjinskih prava, i da posebno vodi računa o položaju manjinskih naroda.

Zenka je, kako se navodi, zahvalio Bajramiju na spremnosti da pomogne u jačanju obrazovanja na albanskom jeziku u Crnoj Gori.

On je ocijenio da je saradnja Crne Gore i Kosova veoma dobra u oblasti obrazovanja, i dodao da veliki broj mladih ljudi iz albanske zajednice u Crnoj Gori pokazuje interesovanje da studira na Kosovu.

Bajrami je, kako je saopšteno, naveo da Kosovo podržava albansku zajednicu u Crnoj Gori u oblasti obrazovanja, kroz udžbenike, kvote za studente, ali i kroz mogućnost da pomogne u obuci nastavnika srednjeg obrazovanja, ali i drugim oblastima.

Crnogorska delegacija koju predvodi Zenka posjetila je i Univerzitet u Prištini i razgovarala sa Rektorom Univerziteta Marijanom Ademijem o jačanju dalje saradnje.

Na sastancima je ocijenjeno da je interkulturalni karakter obrazovnog sistema potrebno dalje unaprijeđivati, i u tom pravcu postoji sve izraženija potreba da se razmjenjuju primjeri dobre prakse i iskustva.

Zenka je sa direktorom za unaprijeđenje i zaštitu prava manjinskih zajednica i drugih manjinskih nacionalnih zajednica Leonom Gjokajem i direktorom za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u Ministarstvu prosvjete Marashem Dukajem, razgovarao i sa članovima uduženja kosovskih Crnogoraca.

U saopštenju se kaže da je u fokusu bila važnost nedavno usvojene Strategije za afirmaciju i integraciju crnogorske zajednice u Kosovu 2016-2021.

“Zajednički je zaključeno da treba zajednički raditi na afirmaciji i očuvanju identiteta crnogorske manjine na Kosovu, te njenoj punoj integraciji u kosovsko društvo”, navodi se u saopštenju.

S tim u vezi, razgovarano je i o posjeti predstavnika relevantnih resora u Vladi Crne Gore u vezi sa realizacijom pomenute Strategije, kao i Akcionog plana za njeno sprovođenje.

Predloženo je, kako je saopšteno, potpisivanje Memoranduma o saradnji sa nacionalnim savjetom Albanaca u Crnoj Gori, kao i intenziviranje aktivnosti u vezi sa povećanjem uključenosti pripadnika crnogorske zajednice na svim nivoima u institucije na Kosovu.

Delegacija iz Crne Gore u nastavku radne posjete Prištini obišla je i štand Turističke organizacije Ulcinj na Sajmu turizma koji je u toku.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније