Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

F.Rakonjac/rtcg.me

17. 04. 2017. 21:41 >> 21:17
14

NIMANBEGU SMATRA

NATO glavni uzrok političke krize

NATO je glavni uzrok političke krize u Crnoj Gori, kazao je predstavnik Koalicije albanskih stranaka Genci Nimanbegu u emisiji "Replika" Televizije Crne Gore. Prvi čovjek Demosa Miodrag Lekić istakao je da tema članstva produbljuje krizu, dok lider URE Dritan Abazović smatra da je najmanji uslov koji mora biti ispunjen tokom donošenja te odluke da Parlament funkcioniše u punom kapacitetu. Potpredsjednik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica je kazao da ta partija podržava referendum o pristupanju naše zemlje Alijansi.

Nimanbegu je potvrdio saznanja TVCG da će Skupština Crne Gore raspravljati u narednih 10 do 20 dana, o Prijedlogu zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora.

"Nema dovoljno elemenata da se može reći da će nakon ratifikacije Sporazuma o pristupanju Crne Gore NATO-u brže teći dijalog između političkih subjekata, jer su `ušančene` pozicije koje se, od 2005, samo usložnjavaju. Politička kriza nije prepreka legitimitetu ili funkcionalnosti Parlamenta. Zalagao sam se za Vladu izbornog povjerenje, jer smatram da je Crnoj Gori takav dijalog potreban, i dalje smo društvo koje je nedovoljno kvalitetno prihvatilo demokratske principe i načela", poručio je Nimanbegu.

Kako smatra, tema NATO-a je uzrok cijele političke krize u našoj zemlji.

"Nije jedina, ali ja sam siguran da su poruke koje je Crna Gora dobila od visokih predstavnika Rusije izuzetno jasne i protiv članstva u Alijansi", kazao je Nimanbegu.

On je rekao da je dosta političkih subjekata i dalje u procesu traženja identiteta, te da su se puno mijenjali u posljednjih nekoliko godina.

"Dijalog ne može biti isključiv - učesnici moraju da pristanu i na gledište drugog", istakao je Nimanbegu.

Predstavnik Koalicije albanskih stranka smatra da su određeni procesi, koji su se dešavali, posljedica toga što određeni politički subjekti nijesu mogli da prihvate da je članstvo u NATO-u ostvaranje političkog cilja.

"Bojkot do 2020. ako vlast ovako nastavi"

Prvi čovjek Demosa Miodrag Lekić kazao je da pitanje ulaska u NATO produbljuje krizu u Crnoj Gori, ali da opozicija nije kao uslov za pregovore postavila nijedan zahtjev vezan za članstvo u Alijansi jer se opozicija, uz sve svoje razlike, našla u situaciji u kojoj nosi odgovornost.

"Nije NATO tema jer smo odgovorni. Ona je prisutna, dramatična, produbljuje krizu, posebno način na koji se želi odlučivati. To je zbrzavanje, improvizacija, unilateralni akt. Vi nemate legitimitet i još pokušavate to da radite u Parlamentu gdje legalizujete da jedna druga potencijalna većina može da obori tu odluku i ulazimo u zonu neozbiljnosti države", naglasio je on.

Lekić je poručio da je svaka opoziciona partija spontano donijela odluku da neće učestvovati u radu Parlamenta.

"Ne zna se koja je stranka tvrđa u toj poziciji i nijedna neće do 2020. ulaziti u Skupštinu ako vlast ostane slijepa i ne bude htjela da se traži racionalni izlazak iz ove krize", rekao je on.

"Nakon NATO-a uslovi za pregovore"

Potpredsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović naglasio je da je razumno očekivati da se nakon potvrđivanja Sjevernoatlantskog ugovora u Skupštini stvore uslovi za pregovore vlasti i opozicije kako bi se riješila politička kriza.

"To što smo spremni za dijalog ne znači da smo spremni da popuštamo ucjenama. Dijalog se mora voditi u Parlamentu, a tome je preduslov povratak opozicije", kazao je on.

Govoreći o tome kad Skupština može da se izjasni o članstvu u NATO-u, Šehović je rekao da nijesu postojala ograničenja, ali su željeli da pečat na ratifikaciju Sporazuma o članstvu Crne Gore u NATO-u stave SAD, što se i dogodilo.

"Moramo poštovati demokratske standarde"

Lider URE Dritan Abazović rekao je da je ulazak Crne Gore u NATO istorijski momenat, ali, ako se već odluka ne donosi na referednumu, najmanje što mora biti ispunjeno je da Parlament funkcioniše u punom kapacitetu.

"Najbolja odluka opozicije je da se bojkotuje Skupština. Mi želimo da uđemo u Alijansu da bi uvećavali svoj demokratski kapacitet, a onda treba da poštujemo i neke demokratske standarde. Kako možete da donesete odluku bez opozicije?", istakao je on , naglasivši da dijalog ne može da počne bez datuma novih parlamentarnih izbora i da ne bojkotuju Parlament zbog NATO-a.

"S DPS-om može samo `uzmi ili ostavi`"

Potpredsjednik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica je rekao da ta stranka neće pregovarati sa DPS-om ni u kojim uslovima.

"S njima se može samo po principu `uzmi ili ostavi`. Nijesmo dostavljali nikakve zahtjeve vezane za NATO, jer tu postoje razlike. Demokrate su u svom političkom programu zacrtale referendum kao jedan tip poštenog ispoljavanja stavova vezanih za to pitanje", naglasio je.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније