Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Višnjić

10. 04. 2017. 21:00   >>  11. 04. 2017. 08:08 28

MANDIĆ SMATRA

Optužnica zavisi od Đukanovića

Politička kriza će se produbljivati dok ne dođe do demokratskih izbora, a Crnoj Gori je potrebna istina u slučaju pokušaja državnog udara na dan izbora, ocijenili su predstavnici opozicije gostujući sinoć u emisiji Replika na TVCG.

 

Funkcioner Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je da politička kriza kulminirala pričom o , kako je kazao, takozvanom državnom udaru.

On je naveo da su prethodnih dana došli do neoborivih dokaza o, kako je kazao, kriminalnoj organizaciji koja se nalazi u Vladi, Tužilaštvu i Demokratskoj partiji socijalista.

“Svjedok saradnik Saša Sinđelić je osuđen na 21 godinu zbog ubistva i krađe, i od novca građana Crne Gore večeras možda u nekom hotelu provodi vrijeme. Katnić krije njega pod imenom Aleksandar Sinđelić zvani Sinđa da se ne bi utvrdilo koliko je taj opasan čovjek bio važan za manipulaciju i otvaranje krize u Crnoj Gori”, naveo je Mandić.

On je dodao da podizanje optužnice u tom slučaju zavisi od lidera DPS-a.

“Nemam sumnje da će Đukanović narediti Katniću da to uradi. Nakon podizanja optužnice sud treba da je dokaže. Svi dokazi koje smo predstavili biće razmatrani. U međuvremenu ministar pravde Zoran Pažin treba da pruži odgovor zašto je skrivao crvenu Interpolovu potjernicu koju je za Sinđelićem raspisala Hrvatska”, kazao je Mandić.

On je dodao da od vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića očekuje da smijeni Katnića, nakon dokaza koje je DF predstavio.

Lider Socijaldemokratske partije, Ranko Krivokapić kazao je da kriza nije izazvana samo državnim udarom, već je sistemska.

“U svakoj varijanti je bio neki državni udar - montirani ili stvarni. Kada je kriza demokratski izbori su jedini lijek, a to nemamo u Crnoj Gori. Imate parlament koji je ugažen kupovinom poslanika”, rekao je Krivokapić.

 

On je ocijenio da će se kriza produbljavati dok ne bude demokratskih izbora.

Krivokapić je kazao da slučaj Specijalnog državnog tužilaštva mora biti vjerodostojan.

“Kada se kreće u optužnice protiv izabranih predstavnika naroda morate imati čvrst slučaj. Nas interesuje da dođemo do istine i pravde”, naveo je Krivokapić.

On je ocijenio da je za krizu kriva vlast, koja, kako smatra, nije učinila ništa da je spriječi.

“Vlada izbornog povjerenja riješila je tadašnju krizu, ali piroman je u DPS-u koji gasi i pali vatru”, naveo je lider SDP-a.

Predsjednik Socijalističke narodne partije, Srđan Milić kazao je kako je Crnoj Gori potrebna istina.

On je podsjetio da u emisiji nema predstavnika DPS-a iako su bili pozvani.

“Ako nije mogao da dođe lider DPS-a, mogao je neko drugi. Da li neko zaista misli da će se sve u Crnoj Gori gurati pod tepih i da ne dolazi vrijeme kada će doći do spoznaje pravde i za one koje su mislili da su nedodirljivi”, naveo je Milić.

On smatra da DPS ne može biti dio rješenja krize.

Šef poslaničkog kluba Bošnjačke stranke, Ervin Ibrahimović kazao je da bi trebalo poštovati princip nevinosti.

“BS je zainteresovana da se ovaj slučaj dovede do kraja”, naveo je Ibrahimović dodajući da su se u Crnoj Gori desili mnogi zločini podsjećajući na slučajeve deportacije izbjeglica.

Prema njegovim riječima, parlament funkcioniše legitimno sa 42 poslanika i Vlada je stabilna i radi u punom kapacitetu.

“Nema krize za rješavanje krucijalnih problema građana. Ali nam treba snaga svih. Moramo ipak sjesti za sto i dogovoriti se. Bošnjačka stranka se i sada nudi da konstantnim dijalogom dođemo do rješenja”, kazao je Ibrahimović.

Krivokapić: DPS će prihvatiti pregovore nakon NATO-a

Milić je ocijenio da su neozbiljni pozivi premijera Duška Markovića da opozicija, osim DF-a, uđe u Vladu.

"SNP je odgovorio da ćemo ući u Vladu kada iz nje izađu Marković i DPS", dodao je Milić.

Mandić je kazao da DF-u ne trebaju nikakvi, kako je kazao, jalovi pregovori s DPS-om.

"Znaju se naši zahtjevi - to je prelazna Vlada na paritetnom principu, gdje nema preglasavanja između vlasti i opozicije, koja će pripremiti demokratske izbore. Ne tražimo vlast nasiljem već izborima", dodao je on.

Mandić ocjenjuje da su protesti najbolji način da se izvrši pritisak na vlast, kako bi zahtjevi opozicije bili prihvaćeni.

"Siguran sam da bi postigli cilj ako bi bili jedinstveni i istrajni u zahtjevima", dodao je on.

Funkcioner DF-a najavio je i da će taj savez organizovati protest i protiv ulaska u Alijansu, i da je poziv otvoren za sve stranke koje se zalažu za referendum.

Mandić je rekao da Đukanović nije premijer zbog protesta DF-a, navodeći da se zbog toga Markovićev poziv nije odnosio na taj savez.

Krivokapić je ocijenio da će DPS prihvatiti pregovore kada se završi ulazak u NATO.

"DPS pokušava da nas drži u završenim pitanjima. Pitanje nezavisnosti je završeno, a NATO će ubrzo biti završen. DPS otvara završena pitanja a država svakim danom tone u dug. Svaki treći euro trošimo na dug. Svaki dan ostanka DPS-a na vlasti guta državnu imovinu", naveo je Krivokapić.

On je naveo da se povratak SDP u parlament, kada se bude glasalo o ratifikaciji Protokola članstva Crne Gore u NATO-u, ne može smatrati prekidom bojkota.

"To je međunarodna obaveza koju smo davno preuzeli. Parlament će biti nelegitiman i kada se opozicija vrati u njega", kazao je Krivokapić.

Upitan da li bi BS podržala nove parlamentarne izbore koji bi si istovremeno održali s predsjedničkim, Ibrahimović je rekao da ne vidi razlog za to.

"Ne treba potcjenjivati odluku građana koji su većinski podržali ovu Vladu. Nema potrebe za novim izborima", kazao je Ibrahimović.

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније