Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina;Objavio: B.V. ]

07. 04. 2017. 16:32   >>  16:07 2

BURZAN NAJAVILA

Pomoći ćemo EU integracije Tirane

Crna Gora će nastaviti, kroz okvire bilateralne i regionalne saradnje, da pruža stručnu i tehničku podršku Albaniji i ostalim susjedima u napredovanju prema članstvu u Evropskoj uniji (EU), poručila je generalna direktorica za pristupanje u Ministarstvu evropskih poslova Jelena Burzan.

U Tirani je danas održan drugi sastanak Zajedničkog odbora za primjenu Sporazuma o saradnji između vlada Crne Gore i Albanije u kontekstu pristupanja EU.

Predmet drugog sastanka Zajedničkog odbora, kako je saopšteno iz Ministarstva, bilo je predstavljanje tekućih i planiranih aktivnosti iz procesa pristupanja, kao i razmatranje mogućnosti za intenziviranje saradnje u oblastima od obostranog interesa koje će doprinijeti bržem napredovanju prema članstvu.

„Učesnici sastanka su razmijenili mišljenje o statusu pristupnih pregovora Crne Gore i pripremama Albanije za otvaranje pregovora i formiranje pregovaračke strukture. Crnogorska strana je predstavila svoje iskustvo u dijelu usklađivanja s pravnom tekovinom EU, kao i korišćenja sredstava iz nacionalne i višekorisničke Ipe, te programa prekogranične saradnje“, kaže se u saopštenju.

Burzan je rekla da dvije države dijele isti cilj – integraciju u evropske porodicu i da je sastanak Zajedničkog odbora potvrda crnogorske i albanske posvećenosti ovom procesu, ali i doprinos regionalnoj saradnji.

Ona je informisala o aktuelnom stanju u pregovorima, istakavši da je crnogorski pregovarački tim apsolutno posvećen ispunjavanju obaveza u pravcu otvaranja preostalih poglavlja i radu na njihovom privremenom zatvaranju.

„Burzan je poručila da će Crna Gora nastaviti, kroz okvire bilateralne i regionalne saradnje, da pruža stručnu i tehničku podršku Albaniji i ostalim susjedima u napredovanju prema članstvu u EU. Istakla je da je individualni uspjeh bilo koje od država Zapadnog Balkana, iskorak za cijeli region, te da snaži evropsku perspektivu ovog dijela Evrope“, kaže se u saopštenju.

Albanska ministarka za evropske integracije, Kljajda Đoša, rekla je da je da je za Albaniju veoma važno korišćenje iskustva Crne Gore, posebno imajući u vidu napredak koji Crna Gora ostvaruje u procesu pregovora o pristupanju EU.

„Albanija očekuje brzo otvaranje pregovora s EU, što je preduslov za dinamičnije sprovođenje reformi, posebno u oblasti vladavine prava, tj. poglavlja 23 i 24. Ministarka Đoša je naglasila da je značajan izazov za Albaniju jačanje administrativnih kapaciteta zbog čega je reforma javne uprave i korišćenje mogućnosti fondova izuzetno značajno za nastavak ovog procesa“, navode iz Ministarstva.

Albanija je, dodaje se, u prethodnom periodu značajno koristila iskustva Crne Gore, posebno u procesu pripreme strategijskih dokumenata za proces pristupanja i njihovog uspješnog sprovođenja.

„Upravo zbog zajedničke evropske perspektive, saradnja u regionu ostaje od presudne važnosti, posebno u kontekstu Berlinskog procesa i pripreme zajedničkih infrastrukturnih projekata čije bi sprovođenje dodatno povezalo građane dvije države“, navedeno je u saopštenju.

Dvije delegacije razgovarale su i o korišćenju fondova pretpristupne pomoći EU.

„Istaknuto je da su, tokom prethodnog perioda, dvije države razvile uspješnu saradnju u okviru bilateralnog prekograničnog programa Albanija – Crna Gora, u okviru kojeg su realizovana 24 projekta, ukupne vrijednosti od šest miliona eura“, kaže se u saopštenju.

Istaknuto je da, u novoj finansijskoj perspektivi dvije države imaju na raspolaganju 11,9 miliona eura i ocijenjeno da će realizacija zajedničkih projekata doprinijeti unapređenju dobrosusjedskih odnosa i društveno-ekonomskom razvoju pograničnog regiona.

„Na toj liniji je izraženo zadovoljstvo zajedničkim planiranjem i pripremom infrastrukturnih projekata, poput dijelova Jadransko- jonskog autoputa i gasovoda, koji se finansiraju iz Zapadno-balkanskog investicijskog okvira“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Učesnici Odbora su pozdravili osnivanje Regionalne kancelarije za mlade, sa sjedištem u Tirani, saglasivši se da će takav mehanizam saradnje doprinijeti unapređenju dijaloga i poboljšanju uloge mladih u društvu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније