Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

17. 06. 2013. 08:22   >>  08:30 1

PROGONE SVEŠTENIKE

Džomić: Neke ministre "opila vlast"

Protojerej-stavrofor Velibor Džomić, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorskoprimorske, upozorio je da se u Crnoj Gori u posljednje tri godine vrši progon sveštenika Srpske pravoslavne crkve SPC i ocjenjuje da to nije državni projekat nego odluka jednog broja ministara „koje je opila vlast”.

„Ne vidim nijedan razlog zbog koga se u Crnoj Gori progoni manja grupa pravoslavnih sveštenika. Riječ je o ozbiljnim, odgovornim, obrazovanim porodičnim ljudima ili monasima i monahinjama koji godinama i decenijama žive u Crnoj Gori, ali nemaju crnogorsko državljanstvo“, rekao je Džomić u intervjuu Srni, prenosi Dan.

On je pojasnio da su se svi ti ljudi godinama uredno prijavljivali nadležnim organima i od njih dobijali dozvole za boravak.

„U jednom političkom trenutku, tačnije kada je na čelo MUP-a Crne Gore došao Ivan Brajović, bez ikakvog razloga zahtjevi tih sveštenih i monaških lica su ili odbijani ili MUP nije odgovarao na žalbe“, tvrdi Džomić.

Prema njegovim riječima, ministar Brajović i slični prikazivali su te ljude kao, navodnu, ilegalnu grupu koja nezakonito boravi u Crnoj Gori.

On smatra da su u pitanju „ostrašćeni partijski pojedinci koji se, iako kritikuju famozne devedesete, ponašaju kao da je sada stupila na snagu rezolucija Informbiroa”.

Protojerej Džomić pojašnjava da američki Stejt department već drugu godinu zaredom u svoj izvještaj o kršenju ljudskih prava u 179 država svijeta uvrštava i njegov slučaj.

„Vrijeme je da se sa tim prekine i da MUP svim sveštenicima svih vjera do zvoli boravak, a da se protiv svakoga ko krši zakonske propise pokrenu postupci u skladu sa zakonom“, kazao je Džomić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније