Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.M.Lj.

30. 03. 2017. 14:29   >>  20:54 6

ASELBORN SA ZVANIČNICIMA

Jačati ekonomsku saradnju s Luksemburgom

Odličnu bilateralnu saradnju Crne Gore i Luksemburga na političkom nivou treba dodatno oplemeniti jačanjem ekonomske saradnje posebno u oblastima turizma, energetike i bankarstva, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na sastanku sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Velikog Vojvodstva Luksemburga Žanom Aselbornom koji boravi u zvaničnoj posjeti Podgorici.

Kako je saopšteno iz Vlade, premijer je naveo da postoje brojni potencijali i šanse za strana ulaganja, te dodao da je Crna Gora zainteresovana za otvaranje direktne avio linije sa Luksemburgom, koja bi bila značajna kako za potencijalne investitore tako i za crnogorske građane koji tamo žive.

“Konstatujući da Crna Gora može biti ponosna na dosadašnja postignuća, Aselborn je kazao da će Luksemburg nastaviti da podržava našu državu u integracionim procesima. Zajednički je konstatovana važnost evropske perspektive za region Zapadnog Balkana jer je to prije svega pitanje stabilnosti i bezbjednosti u regionu”, navodi se u saopštenju.

Marković je informisao sagovornika o napretku u procesu evropskih integracija te naveo očekivanje da Crna Gora do kraja maja postane punopravna članica NATO-a.

“Kazao je da članstvo u Alijansi za našu državu znači izazov, zbog želje da doprinosimo globalnom miru i stabilnosti, kao i priliku za bržu i kvalitetniju valorizaciju potencijala”, saopšteno je iz Vlade.

 

Na sastanku sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem Aselborn je iskazao zadovoljstvo što će Crna Gora uskoro biti punopravna članica NATO-a, kao i uvjerenje da će nastaviti sa maksimalnom posvećenošću evropskim integracijama

“Vujanović je iskazao poštovanje za podršku Luksemburga evropskim i evroatlanskim integracijama Crne Gore i posebno zadovoljstvo da je Luksemburg ratifikovao Pristupni protokol sa jasnom porukom da Crna Gora treba da bude član NATO. Saopštio je uvjerenje da će Crna Gora nastaviti da bude dobar primjer regiona, uz punu posvećenost njegovoj stabilnosti i razvoju”, saopšteno je iz predsjednikovog kabineta.

Aselborn se saglasio u ocjeni vrijednosti naših evropskih i evroatlanskih integracija.

“Iskazao je zadovoljstvo što će Crna Gora uskoro biti punopravan članica NATO, kao i uvjerenje da će nastaviti sa maksimalnom posvećenošću evropskim integracijama”, zaključeno je u saopštenju.

S Aselbornom je razgovarao i predsjednik parlamenta Ivan Brajović, koji je naveo da je Crna Gora u kontinuitetu posvećena regionalnoj saradnji i da ima aktivnu ulogu u izgradnji stabilnijeg i bezbjednijeg regiona, učešćem u regionalnim organizacijama i inicijativama.

Brajović i Aselborn razgovarali su o političkoj situaciji, bilateralnim odnosima dvije države i dinamici evropskog i evroatlantskog puta Crne Gore, sa akcentom na proces ratifikacije Protokola o njenom pristupanju NATO-u.

Konstatovano je da Crna Gora i Luksemburg imaju odlične bilateralne odnose, uz konstataciju da je u oblasti ekonomije poželjno intenzivirati međudržavnu saradnju.

"Veoma je značajna razvojna pomoć koju je Luksemburg, u različitim oblicima obezbjeđivao, naročito za nerazvijene opštine na sjeveru Crne Gore", naglasio je Brajović.

On je izrazio zahvalnost Luksemburgu na kontinuiranim zalaganjima i podršci ostvarivanju vanjskopolitičkih ciljeva Crne Gore, posebno kada je riječ o učlanjenju u NATO i EU.

"Brajović je podsjetio da je bio prisutan na sjednici Parlamenta Luksemburga prilikom ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u u decembru prošle godine i, nakon ratifikacije u američkom Senatu, izrazio očekivanje da će Crna Gora na majskom Samitu NATO-a učestvovati kao punopravna članica", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je pozitivno ocijenjen kontinuitet političkih kontakata između država i ukupna saradnja i izraženo očekivanje da će se nastaviti i jačati u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Aselborn je razgovarao danas i ministrom vanjskih poslova Srđanom Darmanovićem, koji je ocijenio da posjeta luksemburškog zvaničnika predstavlja dodatan podsticaj za intenziviranje političkog dijaloga između dvije zemlje.

Darmanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, zahvalio za kontinuiranu luksemburšku podršku vanjskopolitičkim prioritetima Crne Gore, učlanjenju u EU i NATO.

"Parlament Luksemburga je ratifikovao Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u u decembru 2016, što je pokazatelj prijateljskog odnosa i želje za snaženjem stabilnosti i bezbjednosti u regionu Zapadnog Balkana", ocijenio je Darmanović.

Aselborn je pohvalio napredak koji je Crna Gora postigla na putu evropske i evroatlantske integracije, te potvrdio nastavak podrške Luksemburga integracionim procesima naše države.

"Osvrnuo se i na aktuelne prilike unutar EU i ocijenio da je neophodno zajedničko djelovanje svih članica, uz poštovanje vrijednosti na kojima se zasniva Unija. Obostrano je konstatovano da kvalitetne političke odnose treba upotpuniti konkretnom ekonomskom saradnjom, gdje poseban potencijal predstavljaju oblasti ekonomije i turizma i povezivanje dvije države avio-linijom", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније