Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

28. 03. 2017. 11:45   >>  11:20

SKUPŠTINA CG

Protokol o saradnji sa italijanskim odborom

Protokol o saradnji odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore i za politike Evropske unije (EU) Senata Italije, koji je potpisan u Podgorici, podrazumijeva razmjenu informacija i iskustava o dosijeima od zajedničkog interesa koji se tiču EU.

Protokol su potpisali predsjednici crnogorskog i italijanskog odbora, Adrijan Vuksanović i Vanino Kiti (Vannino Chiti), u okviru zvanične posjete delegacije italijanskog Senata Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Skupštine, posjeta je bila prilika i da se potvrdi snažna parlamentarna saradnja i podrška Italije Crnoj Gori na putu ka članstvu u EU.

"Protokol podrazumijeva razmjenu informacija i iskustava o dosijeima od zajedničkog interesa koji se tiču EU, koordinaciju u svrhu zajedničkog djelovanja na sastancima COSAC-a i drugim evropskim konferencijama, kao i organizovanje programa profesionalnog usavršavanja", kaže se u saopštenju.

Kiti i Vuksanović su, nakon potpisivanja Protokola, govorili na konferenciji u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, na temu "Šezdeset godina od Rimskih ugovora: dalji put Evrope", upriličenoj povodom 60 godina od potpisivanja Rimskih ugovora, kojima su kreirane Evropska ekonomska zajednica i Euroatom.

Kiti je ukazao na značaj Rimske deklaracije, usvojene 25. marta, kojom su predstavnici država članica i evropskih institucija potvrdili svoju privrženost izgradnji jače i ujedinjenije Evrope, ali i iskazali preferenciju ka ideji "Evrope u više brzina".

Kiti je istakao stav zvanične Italije da sve države Zapadnog Balkana treba da postanu dio ujedinjene Evrope.

"Na temu budućnosti EU i politike proširenja, Vuksanović je podsjetio da se u vremenima krize rađaju velike ideje, te da je ovo ključni period za razvoj država Zapadnog Balkana na putu ka članstvu u EU”, navodi se u saopštenju.

Kako je kazao Vuksanović, EU predstavlja veliku ideju, na čijem očuvanju treba jednako da rade i države članice i kandidati, u cilju njegovanja principa slobode, demokratije i solidarnosti i obezbjeđenja boljeg kvaliteta života svih građana.

Kako je saopšteno, zvanična posjeta italijanskih senatora završena je susretom članova dva parlamentarna odbora, na kojem su italijanski senatori još jednom potvrdili podršku evropskim aspiracijama Crne Gore.

Oni su, kako se navodi, izrazili zadovoljstvo zbog toga što je saradnja dva odbora institucionalizovana potpisivanjem Protokola o saradnji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније