Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.M.Lj. [ Mina ]

25. 03. 2017. 14:25 >> 14:05
11

DF OCIJENIO

Ustavni sud popustio pod pritiscima Vlade

Ustavni sud, koji je većinom glasova odbio Predlog za utvrđivanje neustavnosti odredaba člana Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti popustio je pred političkim pritiscima Vlade, ocijenjeno je Demokratskog fronta (DF).

 

Funkcioner DF-a i Demokratske narodne partije, Nikola Jovanović, smatra da je to samo još jedan dokaz da u Crnoj Gori ne postoji sistem odvojenosti vlasti, institucionala nezavisnost, vladavina prava i pravna sigurnost.

„Postupajući po diktatu od izvršne vlasti, Ustavni sud je prekršio Ustav i brojne potvrđene međunarodne ugovore i opšteprihvaćena pravila međunarodnog prava koji shodno članu 9. Ustava čine sastavni dio unutrašnjeg pravnog poretka, i da kao takvi imaju primat nad domaćim zakonodavstvom i neposredno se primjenjuju kada odnose uređuju drukčije od unutrašnjeg zakonodavstva“, rekao je Jovanović.

On je dodao da je pravo majki na primanje naknade po osnovu rođenja troje u više djece je stečeno pravo, koje je doživotno i kojesu stekle na osnovu važećeg zakona, u zakonom propisanom postupku, pa kasnija promjena propisa ne može i ne smije uticati na subjektivno pravo nastalo na temelju bivšeg propisa.

„Pravna sigurnost je strogo povezana sa principom neretroaktivnosti jer bi se u protivnom atakovalo na pravnu sigurnost građana koji ne bi znali da li, i kako da se ponašaju u određenoj situaciji. Princip pravne sigurnosti povezan je sa principima legitimnih očekivanja i neretroaktivnosti“, kazao je Jovanović.

Prema njegovim riječima, sam princip pravne sigurnosti znači da individue mogu da se oslone na jasno značenje propisa koji reguliše njihovo ponašanje da bi bili u poziciji da mogu da predvide pravne posledice koje mogu usljed poštovanja ili nepoštovanja tog pravila da proisteknu, jer samo puno poznavanje prava obezbjeđuje funkcionisanje prava.

„Očekivano je bilo da će Ustavni sud donijeti odluku koja će odgovarati Vladi, i sada možemo da konstatujemo da je takva odluka politička a ne pravna. Imajući u vidu, da je Ustavni sud u ovom postupku grubo prekršio Ustav, čega su siguran sam, svjesne i sudije koje su glasale za odbijanje ovog predloga, pravna bitka za zaštitu prava majki se ne završava ovim i ona treba biti nastavljena u svakom konkretnom slučaju“, poručio je Jovanović.

On je dodao da sve korisnice koje su iskoristile pravo žalbe će nakon odgovora Ministarstva rada i socijalnog staranja, kao drugostepenog organa u ovom postupku, imati priliku da pokrenu spor pred Upravnim sudom i bilo bi dobro da svaka korisnica iskoristi i to pravno sredstvo.

„Takođe, ovu pravnu bitku treba nastaviti i pred Sudom za ljudska prava u Strazburu koji je pokazao da u brojnim primjerim ima kapaciteta da ispravi brojne društvene nepravde. Vjerujem da će svi subjekti, bilo da su iz političkog ili nevladinog sektora, koji su pružali besplatnu pravnu pomoć majkama, to nastaviti i u narednom periodu“, kazao je Jovanović.

On je naveo da Demokratska narodna partija sigurno hoće, „ i ovim putem pozivamo ostale subjekte da nam se u tom pridruže“.

„Aktuelna vlast je na ovom primjeru dodatno dokazala svoj karakter a to je uzimanje od onih kojima najviše treba i davanjem preko svake mjere onima koji imaju najviše. Sistem vladavine u Crnoj Gori je uspostavljen tako da tlači većinu građana dok postoji jedna određena elita ekstraprofitera koja se enormno bogati, i to nezakonito“, kazao je Jovanović. 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније