Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

22. 03. 2017. 09:55   >>  19:58

DARMANOVIĆ I ŠENON

I CG da doprinosi saveznicima

Vršilac dužnosti podsekretara za politička u pitanja u Stejt dipartmentu, Tomas Šenon, saopštio je kako očekuje da će američki Senat u najskorijem periodu okončati proceduru ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u.

Snežana Mirković, TVCG

Naglašavajući opredijeljenost Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da nastavi sa snažnom podrškom Crnoj Gori, Šenon je, tokom posjete sa crnogorskim šefom diplomatije, Srđanom Darmanovićem, istakao očekivanje da će Crna Gora "uskoro i kao punopravni član Alijanse, doprinositi zajedničkim savezničkim ciljevima".

Naime, tokom drugog dana radne posjete Sjedinjenim Američkim Državama, Darmanović je u razgovoru sa Šenonom razmijenio mišljenja o aktuelnim izazovima na Zapadnom Balkanu i modalitetima snaženja regionalne bezbjednosne saradnje u cilju stvaranja uslova za održivu stabilnost i napredak regiona.

Šenon je, kako je saopšteno, naglasio progres koji je Crna Gora ostvarila na planu evropskih i evroatlantskih integracija uz ocjenu da su ovi procesi bili ključni pokretač reformi i demokratske transformacije društva.

Ministar Darmanović je istakao da će Crna Gora nastaviti sa daljim reformama, te da ostaje posvećena i odlučna u namjeri da sprovodi svoju evropsku i evroatlantsku agendu, koje, kako je apostrofirao, nijesu usmjerene protiv bilo koga, već su isključivo vodjene najboljim interesima države i naroda.

Ukazujuću na dešavanja uoči i na dan parlamentarnih izbora i na okolnosti koje su imale za cilj nasilno svrgavanje vlasti i teroristički napad, Darmanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, kazao da su crnogorske institucije "adekvatno i promptno reagovale i spriječile planirani negativni scenario". Kako je ocijenio, Crna Gora je dokazala da ima kapacitete da se suoči sa spoljnim i unutrašnjim bezbjednosnim izazovima.

Darmanović je zahvalio na podršci Sjedinjenim Državama u finalnoj fazi integracije u Sjeverno-atlantski savez i ponovio očekivanje da će Protokol u najskorijem periodu biti ratifikovan.

"Na sastanku sa kongresmenom Majklom Tarnerom, Darmanović je naglasio zadovoljstvo strateškim partnerstvom dvije države. Kao vrlo uspješnu i sadržajnu ocijenio je dosadašnju parlamentarnu saradnju i zahvalio na kontinuiranoj podršci američkog Kongresa u realizaciji naše euroatlantske agende, posebno na ličnom doprinosu kongresmena Tarnera finalizaciji ratifikacione procedure. Sagovornici su naglasili očekivanje da će američki Senat i Sjedinjene Države skorim okončanjem ratifikacije još jednom potvrditi posvećenost regionalnoj stabilnosti i poslati jasnu poruku da je Crna Gora dio zajednice transatlantskih vrijednosti", navodi se u saopštenju.

Razgovarano je i o političkoj i bezbjednosnoj situaciji u Crnoj Gori i regionu, dešavanjima na dan održavanja parlamentarnih izbora i dosadašnjim rezultatima istrage.

Zajedno sa ministrima vanjskih poslova Albanije i Hrvatske, Ditmirom Bušatijem i Ivom Davorom Štirom, u formatu Jadranske trilaterale, ministar Darmanović je bio učesnik panela u organizaciji Atlantskog savjeta SAD-a "Sigurna Jugoistočna Evropa: novi model za progres na Balkanu".

Tokom izlaganja, ministar je ocijenio da se region trenutno suočava sa ozbiljnim izazovima i stagnacijom, čime se otvara prostor za jačanje političkog populizma i antievropske retorike, što ga u konačnom čini manje otpornim na spoljne aktivnosti koje imaju za cilj destabilizaciju i promjenu njegovog evropskog odnosno evroatlantskog kursa.

"Ocijenjeno je da evropske i evroatlantske integracije regiona nemaju alternativu i istaknuta važnost aktivnog angažmana SAD i EU na Zapadnom Balkanu, posebno u kontekstu potrebe ograničavanja spoljnih uticaja, stabilizacije regiona i jačanja njegove evropske perspektive. Ministar Darmanović je, takođe, održao predavanje na Eliot školi za medjunarodne poslove Univerziteta Džordž Vašington", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније