Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.M.Lj.

22. 03. 2017. 09:39   >>  09:14 8

IVANČEVIĆ PORUČIO

Dolazi vrijeme za građansku opoziciju

Predsjednik Crnogorske Dragan Purko Ivančević smatra da će nakon ulaska u NATO savez početi institucionalni preobražaj Crne Gore. On ističe da vrijeme pred nama daje šansu građanskoj opoziciji da se okrene sebi i Crnoj Gori.

On je kazao da će ulaskom u NATO za državu biti odškrinuta vrata evropskog civilizacijskog kruga, što će dugoročno  obezbijediti neophodnu bezbjednosnu stabilnost i stvoriti uslove da se okrenemo samima sebi.

“Skoro pune tri decenije Crna Gora je funkcionisala kao jednopartijska država sa institucijama podređenim takvom načinu vladanja. Za ozbiljnije uređenje države uvijek je bio alibi postojanje unutrašnjih i spoljnih neprijatelja. Ulaskom u NATO domaći će izgubiti na značaju, motivi će im oslabiti, a spoljni će  zauvijek dići ruke od nas”, navodi se u saopštenju.

Nove okolnosti će stvoriti uslove da Crna Gora mijenja samu sebe i započne sa ozbiljnim institucionalnim preobražajem.

“I naša jednopartijska, nepromjenjiva vlast neće više imati alibija da zaustavlja demokratske procese i koči sveukupni razvoj. Biće to prilika da Crna Gora podvuče crtu i zauvijek iza sebe ostavi vremena političkog i svakog drugog avanturizma. Moramo iza sebe ostaviti vremena kada smo zarad decenijske  „kratkoročne stabilnosti“ i opstanka iste političke elite na vlasti, žrtvovali dugoročan razvoj i napredak Crne Gore”, navodi Ivančević.

 U tako, kako je rekao, protraćenim vremenima nije jačan ni nacionalni identitet Crnogoraca ni državni identitet Crne Gore i upravo iz tog razloga smo bili ranjivi i na unutrašnjem i na međunarodnom planu.

“Vrijeme i događaji pred nama daće nam priliku da nadoknadimo propušteno, duboko svjesni da je mnogo, mnogo vremena potrošeno u stagnaciji i nazadovanju. Vrijeme pred nama daje i svojevrsnu šansu i priliku građanskoj opoziciji da se okrene sama sebi i svojoj državi Crnoj Gori jer samo zajedničkim naporima možemo obezbijediti uslove za tako neophodne promjene”, smatra Ivančević.

Isto to vrijeme, kako je kazao, učiniće da “nacional-šovinistička” opozicija izgubi na značaju jer nova vremena traže stvaralačku energiju, a ne destrukciju i rušenje sopstvene države.

“Crnogorska, kao patriotska i građanska stranka, spremno dočekuje vrijeme sveukupnog preobražaja Crne Gore jer pravo, čast, sloboda i dostojanstvo Crne Gore i svih njenih građana, nemaju alternative”, zaključio je Ivančević. 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније