Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me ]

29. 03. 2017. 13:00 >> 13:11
47

MARKOVIĆ OČEKUJE

Potvrda Protokola u CG u najskorije vrijeme

Predsjednik Vlade Duško Marković kazao je da potvrdu Protokola o pristupanju Crne Gore NATO alijansi u našem parlamentu očekuje u najskorije vrijeme.

Kometarišući ratifikaciju u američkom Senatu, Marković je rekao da oko tog pitanja u Crnoj Gori nije bilo dileme. Smatra i da će posao oko ratifikacije biti okončan do majskog samita u Briselu. 

Kad je riječ o EU integracijama, Marković je ocijenio da Crna Gora ima stabilan put ka Evropskoj uniji. Istakao je da će stabilnim ritmom Vlada nastaviti i u narednom periodu.

"Spremni smo, a visok je stepen vjerovatnoće, da ćemo u narednim mjesecima otvoriti poglavlje 1, sloboda kretanja roba, koja ima zavidnu dozu kompleksnosti, kao i poglavlje 22 - Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, poglavlje pripreme za finansijsku podršku, koju dobijaju sve članice EU", rekao je Marković, navodeći da je rad nove Vlade u značajnoj mjeri obilježila intenzivna vanjsko-politička aktivnost.  

Bojkot ne podržavaju ni SAD, ni Brisel

Govoreći o bojkotu parlamenta, Marković je rekao da to opterećuje Crnu Goru i politički sistem i dovodi u pitanje njegovu funkcionalnost. On je saopštio da niko od međunarodnih zvaničnika nije dao za pravo opoziciji za takvo politilčko djelovanje.

"Ama baš niko ne podržava bojkot parlamenta - ni u SAD, ni u Berlinu, ni u regionu. Ne samo da ne podržavaju bojkot parlamenta, nego ne podržavaju takvo ponašanje", rekao je Marković, oz ocjenu da danas u svijetu, na bilo kojoj međunarodnoj adresi, nema dileme da li su izbori 16. oktobra bili legitimni, demokratski i slobodni.

Ocijenio je da ovo više nije pitanje bojkota vlasti, navodeći da je Vlada iskazala punu spremnost za dijalog.

"Želimo da se pojave u parlamentu, jer je ovo i njihovo mjesto, kao naše. Ovo više nije bojkot vlade, vlasti, većine u parlamentu. Ovo je bojkot njihovih birača, države u kojoj žive, i politički djeluju. Začuđujuće je da su nama srodne partije u tom stavu i poziciji Vjerujem da je neprihvatljivo za najveći broj njihovih birača da se i oni ne pojave ovdje i daju glas za istorijsko dostignuće Crne Gore. Niko to ne priznaje i ne pozdravlja", poručio je Marković.

Govoreći o ekonomskim rezultatima nove vlade, Marković je rekao da je naša ekonomija zabilježila oporovak u periodu od 2013. do 2016. godine, nakon perioda recesije, sa prosječnom ekonomskom stopom rasta od blizu tri odsto.

Ocijenio je da su više stope ekonomskog rasta potrebne da bi se približili evropskom standardu. Pojasnio je da je prvi korak nove Vlade sanacioni plan za period od 2017. do 2021. godine.

Zadovoljni efektima fiskalne konsolidacije

Marković je, odgovarajući na pitanje šefa kluba poslanika DPS-a Miodraga Radunovića o ekonomskoj situaciji u zemlji, istakao da su u Vladi zadovoljni prvim efektima fiskalne konsolidacije.

"Na prihodnoj strani budžeta u period 1. januar - 24. mart ostvareno je 262,6 miliona eura, a do kraja marta se očekuje potpuno ostvarenje plana", kazao je Marković.

On je istakao i da Vlada mejrama fiskalne konsolidacije nije dodatno opteretila dohodak građana, podsjećajući kako je povećana prosječna neto zarada na 511 eura. Uvjeren je da bi povećanje zarada i penzija, paralalno uz rast investicione potrošnje, trebalo da doprinesu ekonomskom rastu u 2017. Marković je ukazao i na to da se izgradnja autoputa odvija ubrzanom dinamikom.

Govoreći o dvojnom državljanstvu između Crne Gore i BiH, što je bilo poslaničko pitanje Ervina Ibrahimovića iz Bošnjačke stranke, Marković je rekao da je prije nekoliko mjeseci kazao da su dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja jedan od prioriteta naše politike. 

"U tom pogledu nastojimo da sa BiH, ali i ostalim zemljama, ostvarujemo dinamičnu saradnju", rekao je Marković, navodeći da je pitanje dvojnog državljanstva u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, koje će preduzimati korake u pravcu usaglašavanja i finalizacije dogovora oko dvojnog državljanstva.

Igor PEJOVIĆ

 

Пратите нас на

Коментари47

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније