Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda; Objavio: I. P. ]

17. 03. 2017. 08:18 >> 07:53
11

VLAHOVIĆ OCIJENIO

Sve je u rukama Mekonela

Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u sada se nalazi u redovnoj proceduri Senata, nakon što je u srijedu republikanski senator Rend Pol blokirao zahtjev da se Pristupni protokol usvoji jednoglasno, bez rasprave.

Nekadašnji ministar vanjskih poslova i prvi ambasador Crne Gore u Vašingtonu, Miodrag Vlahović, objašnjava za Pobjedu da je "sada sve u rukama vođe senatske većine, senatora Miča Mekonela".

"On može uvrstiti raspravu o ratifikaciji Protokola već naredne sedmice", kaže Vlahović.

Sa njim je saglasan i izvor Pobjede iz Vašingtona koji kaže da Mekonel jedini ima pravo da stavi Pristupni protokol na dnevni red Senata bez prethodne formalne saglasnosti senatora. Dakle, vođa većine u Senatu to može uraditi direktno i za donošenje odluke je potrebna dvotrećinska podrška.

Podsjećamo da je u srijedu republikanski senator Džon Mekejn zatražio od kolega u Senatu da razmotre i jednoglasno glasaju o protokolu, ali je senator Rend Pol uložio primjedbu i napustio sjednicu bez obrazloženja. Taj iznenađujući potez je izazvao oštre kritike senatora Mekejna i njegovih kolega iz Demokratske stranke Bena Kardina i Džin Šahin. Mekejn je čak rekao da senator Pol "sada  radi za Vladimira Putina".

Apsolutna podrška SAD

Vlahović smatra da je "kroz izjave senatora Mekejna i Kardina, kao i senatorke Šahin, potvrđeno da postoji gotovo apsolutna podrška za naše pristupanje, kao i da postoji duboko i detaljno razumijevanje crnogorske pozicije, i važnosti koji proširenje razvoj i jačanje NATO ima za Sjedinjene Države u kontekstu odnosa u Evropi i, posebno, prema Rusiji".

On ističe da postoji apsolutna podrška nove administracije članstvu Crne Gore u Alijansi.

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније