Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

16. 03. 2017. 22:03 >> 21:38
1

ZA PONEDJELJAK

Opozicija saziva novsku Skupštinu

Petnaest odbornika nove skupštinske većine u Herceg Novom dostavilo je skupštinskoj službi inicijativu za sazivanje sjednice Skupštine Opštine po hitnom postupku.

Njom će, kako navode, predsjedavati odbornik Blago Radanović (Građanski savez). Skupštinu zakazuju za ponedjeljak 20. mart u 9 sati da bi izabrali predsjednika SO. Kandidatkinja je nezavisna odbornica Ljiljana Bojanić.

U obrazloženju inicijative opozicionari, koji nastoje da preuzmu vlast u Novom, pored ostalog, navode:

"To što u konkretnom slučaju nema predsjednika Skupštine, da bi se odbornici prethodno obratili njemu sa zahtjevom za sazivanje Skupštine, ne može da njih liši prava, da se Skupština održi, niti ih sprječava da oni neposredno zakažu Skupštinu. To jedno uslovljava objektivnu potrebu, suštinski formalne prirode, da odbornici odmah zakažu Skupštinu i svoj zahtjev iskažu na taj način kroz predlog dnevnog reda za sjednicu", navodi se u inicijativi koju prenosi Radio Jadran.

Odbornici hercegnovske skupštine opštine prije dva dana su razriješili dužnosti predsjednika Andriju Radmana (DPS). Za njegovu smjenu glasalo je 19 opozicionih odbornika,  protiv je bilo 12 a jedan odbornik je bio uzdržan. Podsjetimo, vanredni lokalni izbori u ovom gradu biće održani 7. maja.

Hercegnovska opozicija tvrdi da, u konkretnom slučaju postoji opravdan razlog da se sjednica Skupštine zakaže po hitnom postupku i da je takvo postupanje u skladu sa odredbom skupštinskog Poslovnika, sadržanom u članu 60 a u kome je rečeno, da se sjednica po hitnom postupku može zakazati, ako se donosi akt kojim se regulišu pitanja i odnosi, za koje postoji neodložna potreba, a nedonošenje bi moglo prouzrokovati štetne posljedice.

Pitanje je da li je ovo zakonski model kojim hercegnovska opozicija želi da dokaže parlamentarnu prevlast, navodi Radio Jadran Sve i da nije sporno što ovoga puta Skupštinu ne saziva predsjednik Skupštine, koga su razrješili, problem je ko će potpisati odluku o izboru novog predsjednika. Jer, to po zakonu ne može uraditi predsjedavajući, niti njeni inicijatori.

Odluka mora ući u Službeni list, ali sa čijim potpisom? Podsjetimo, da bi bila zakonita smjena bivšeg predsjednika Andrije Radmana, on je morao da potpiše odluku Skupštine o sopstevnom razrješenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније