Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Hina, Objavio: I. P. ]

14. 03. 2017. 10:50 >> 10:25
43

DARMANOVIĆ VJERUJE

Rusi se upleli da zaustave put u NATO

Crnogorski šef diplomatije, Srđan Darmanović, ocijenio je da se Rusija uplela u izborni proces u Crnoj Gori sa željom da osujeti ulazak naše zemlje u NATO.

 

On je ocijenio da je rusko uplitanje u izborne procese drugih država danas tema o kojoj se "gotovo svakodnevno govori, kako na stranicama svjetskih medija, tako i putem izjava zvaničnika raznih država".

To se uplitanje sprovodi, objasnio je Darmanović, kibernetičkim napadima, snažnom propagandom, izdašnim finansijskim pomaganjem strankama koje se protive NATO-u ili EU, obavještajnim radom.

"U skladu s doktrinom hibridnog ratovanja ovakve akcije ne sprovode službene ruske institucije, pa Moskva najčešće može reći da iza takvih akcija ne stoji, niti da je s njima upoznata", rekao je Darmanović agenciji Hina.

Pritisak neće stati ulaskom u NATO

Ipak, upornim istraživačkim radom se, navodi on, može jasno pokazati "bliska povezanost s državnim subjektima".

"Sve to se događalo u vrijeme oktobarskih izbora u Crnoj Gori, ali s jednom velikom razlikom - u našoj zemlji pokušan je i otvoreni državni udar, uključujući i napad na bivšeg predsjednika vlade. Kako dosadašnji tok istrage napreduje, organizatori ove akcije bili su pripadnici ruske obavještajne zajednice", naglašava Darmanović.

Rusija se, smatra Darmanović, u izborni proces u Crnoj Gori uplela pružajući političku, finansijsku i medijsku podršku onim snagama u zemlji "koje do dana današnjeg, ni poslije deset godina, nijesu prihvatile činjenicu da je Crna Gora samostalna država i da njena samostalnost neminovno znači članstvo u NATO-u".

"Svi njihovi napori bili su motivisani samo jednim ciljem – da se spriječi ulazak Crne Gore u NATO", naglasio je on.

Istakao je da ne očekuje da će ovaj pritisak stati samim tim što će Crna Gora postati članica NATO. Tada će, smatra crnogorski šef diplomatije, klima biti drugačija "i kao članica kolektivnog sastava bezbjednosti s takvim izazovima ćemo se lakše nositi".

Odgovarajući na pitanje o podršci srpskim i ruskim nacionalistima u Crnoj Gori, prije svega među nekim čelnicima opozicije, Darmanović je kazao kako je specijalni državni tužilac proširio istragu na neke od čelnika Demokratskog fronta (DF), iznoseći sumnju da su bili umiješani u cijeli scenario državnog udara i da je on pripreman u njihovu korist.

Dodao je da će sudski proces pokazati je li ova sumnja bila osnovana.

Prevlaka nije otvoreno pitanje

Darmanović podsjeća da opozicija od 16. oktobra nije ušla u parlament, već ga bojkotuje, uprkos izvještaju međunarodnih organizacija i institucija, poput OEBS-a i Savjeta Evrope, o tome da su izbori sprovedeni na legalan i legitiman način, te da se radilo o slobodnim i poštenim izborima. 

Kad je riječ o odnosima sa Zagrebom, Darmanović smatra da su Crna Gora i Hrvatska dvije prijateljske zemlje s bliskom saradnjom na temama u obostranom interesu. Razgraničenje na Prevlaci, smatra on, nije otvoreno političko pitanje.

"Razgraničenje na Prevlaci za nas nije otvoreno pitanje u političkom smislu", naglasio je Darmanović za agenciju Hina, prenosi T-portal.

Podsjeća da je između dvije zemlje na snazi Protokol o privremenom režimu iz 2002. koji se, navodi on, bez većih problema sprovodi u praksi.

"Dvije zemlje o ovom pitanju razgovaraju otvoreno, konstruktivno, u prijateljskoj atmosferi i ako ne uspijemo sami da dođemo obostrano prihvatljivog rješenja, definisaćemo načn za zajednički nastup pred međunarodnim institucijama", rekao je šef crnogorske diplomatije.

 

Пратите нас на

Коментари43

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније