Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

08. 03. 2017. 15:31 >> 15:06
3

SDP

Integracije, važan katalizator promjena

Crna Gora se nalazi u teškoj političkoj, socioekonomskoj i institucionalnoj krizi i integracioni procesi mogu biti važan katalizator neophodnih demokratskih procesa koji treba prvi put u istoriji da omoguće mirnu i demokratsku tranziciju vlasti, smatra predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić.

 

Iz SDP-a je saopšteno da je Krivokapić razgovarao sa šefom za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za vanjske poslove Eduardom Aurerom i ambasadorom Švedske u Crnoj Gori Janom Lundinom a tema razgovora oba susreta bila je politička situacija u Crnoj Gori sa posebnim osvrtom na proces EU i NATO integracija.

U saopštenju se navodi da je Krivokapić ponovio stav SDP-a oko legitimnosti izbornog procesa i činjenice da ne može biti demokratskih izbora u danu kada je sa najviših državnih adresa proglašen pokušaj državnog udara i za to optužena opozicija.

“To je abeceda ne samo demokratije već i elementarna logika i takvi izbori ne bi bili mogući ni u jednoj zemlji Evropske Unije”, rekao je Krivokapić.

On je naveo i da rezultati izbora održanih u jednoj takvoj atmosferi ne mogu biti odraz realnog stanja političkog raspoloženja biračke javnosti, naglasivši da je nakon njih došlo do pogoršanja političke krizu, a ionako ogromno nepovjerenje javnosti u izborni proces je dodatno produbljeno.

“To su razlozi aktuelnog bojkota Parlamenta od strane opozicije i zato kao najmanji zajednički imenitelj programski raznorodne opozicije postoji zahtjev za ponavljanje izbora, najkasnije sa danom predsjedničkih izbora početkom 2018. godine., rekao je Krivokapić.

On je naglasio da se Crna Gora nalazi u teškoj političkoj, socioekonomskoj i institucionalnoj krizi i da stoga integracioni procesi mogu biti veoma važan katalizator neophodnih demokratskih procesa koji treba po prvi put u istoriji Crne Gore da omoguće mirnu i demokratsku tranziciju vlasti.

“Na raznim stranama u Crnoj Gori postoje oni kojima ne odgovara stabilnost i demokratija u državi. Jasno je da demokratija i pravna država ne odgovara svima onima koji imaju razloga za strah od zakona, a moguće i razne druge vrste strahova. Zato nije ni čudo što se sa tih adresa ispoljava ratna retorika i politika sudnjeg dana. Ti politički akteri će brzo postati politička prošlost pa njihove frustracije ipak valja razumjeti i tumačiti u tom kontekstu”, rekao je Krivokapić.

On je ponovio da je SDP i u ranijim fazama davala presudan doprinos izgrađivanju političke stabilnosti i da će tako činiti i ovoga puta, kako bi doprinijela rješavanju krize na način na koji je SDP to presudno uradila kroz formiranje Prelazne Vlade 2016.godine.

Krivokapić je zahvalio svojim sagovornicima što pažljivo prate procese u Crnoj Gori ističući da je pomoć i podrška evropskih partnera bila korisna u svim dosadašnjim fazama razvoja demokratije, navodi se u saopštenju SDP-a.

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније