Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

06. 03. 2017. 14:03 >> 19:43
2

VUJANOVIĆ U SARAJEVU

CG i BiH afirmišu dobrosusjedske odnose

Bosna i Hercegovina i Crna Gora imaju najbolje odnose u regionu i primjer su dobrosusjedstva i regionalne saradnje, poručili su danas u Sarajevu predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Predsjednik Crne Gore je naglasio da među zemljama nema otvorenih pitanja.

Istakao je da su Crna Gora i BiH zaključivanjem ugovora o državnoj granici, koji je prvi ugovor između država bivše Jugoslavije, pokazale da jedno osjetljivo pitanje može da se riješi dogovorom dvije države bez posredništva sa strane.

"Zaključili smo niz sporazuma za saradnju u svim oblastima, zajedno s posljednjim sporazumom o saradnji u oblasti evropskih integracija, gdje smo dogovorili da učinimo sve zajedno da se ubrza put ka eurointegracijama i jedne i druge države. Mi smo tu odmakli, ali spremni smo da sve učinimo da se ubrza put BiH ka EU. Očekujemo da BiH dobije status kandidata do kraja ove ili početkom naredne godine", izjavio je Vujanović.

On je ocijenio da u realizaciji konkretne saradnje dvije države imaju brojne uspjehe, ali i prostora za proširenje saradnje, kako bi ona bila još kvalitetnija, prenosi Anadolija.

"Poruka za region i međunarodnu zajednicu je da na ovom prostoru postoje dvije države, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, koje afirmišu dobrosusjedske odnose i regionalnu saradnju za primjer i pozivamo one, koji taj primjer vide kao dobar, da ga maksimalno slijede", rekao je Vujanović.

Vujanović je kazao da maksimalno podržava evroatlanske težnje BiH jer će, kako je kazao, ulazak u NATO imati, uz bezbjednosnu dimenziju, i važnu političku.

"BiH doživljavamo kao državu izuzetnih prirodnih i ekonomskih resursa i svako povezivanje s državama NATO u ekonomskom smislu znači šansu novih investicija iz država NATO-a, većeg broja turista iz tih država i uopšte boljeg ekonomskog efekta", rekao je Vujanović.

Odgovarajući na pitanje kako Crna Gora gleda na reviziju presude u tužbi BiH protiv Srbije, budući da je u prvobitno i Crna Gora bila optužena zemlja, Vujanović je kazao kako je u ovoj fazi logično da ne komentariše ono što je bilo prije podnošenja zahtjeva.

"Razumio sam da je u susret podnošenja zahtjeva politički logično bilo davati komentare i da te komentare nastavite nakon podnošenja zahtjeva. Sada je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu da ispita legalitet pozicije agenta (Sakiba) Softića. Tri člana Predsjedništva BiH su dobila pisma, na koja su uputili odgovore. Sada se to razmatra kao prethodno pitanje. Mislim da je u ovoj fazi od Crne Gore i mene kao predsjednika jedino logično da ne komentarišem ono što je bilo prije zahtjeva. Ostavimo Sudu, nek svako radi svoj posao", rekao je Vujanović.

Podvukao je da zemlje u regionu moraju da se naviknu da žive s različitim viđenjima onog što se dešavalo u prošlosti i da one ne trebaju ugroziti sadašnje i buduće odnose.

Vujanović je priznao da će bivšeg premijera Crne Gore Mila Đukanoviću, u slučaju da se kandiduje za predsjednika te zemlje na narednim izborima, podržati, kazavši da je ta opcija realna.

Granični prelazi da budu sa jednom kontrolom

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je ocijenio da dvije države nemaju nijedno otvoreno pitanje već vrlo visok stepen razumijevanja i podrške.

"Nakon što smo prvi potpisali ugovor o granici, bez bilo kakvih posebnih problema, stavili tačku na jedno pitanje koje je na ovim prostorima uvijek bilo osjetljivo, zajednički gledamo veliki dio stvari u regionu i iz regiona. Privode se kraju i razgovori o pitanjima o socijalnom osiguranju od čega bi najveću korist mogli imati građani obje zemlje", rekao je Ivanić.

On je, kako prenosi Anadolija, izrazio zadovoljstvo zbog značajnih iskoraka koje je Crna Gora napravila na putu ka EU i ocijenio da je ta zemlja jedan od ozbiljnijih motora koji cijeli region vuče u tom pravcu.

Ivanić je dodao da će ozbiljno razmisliti o ideji da granični prelazi između BiH i Crne Gore budu sa jednom kontrolom, što će, kako je kazao, biti jedan od vizuelnih pokazatelja putnicima koliko su odnosi između dvije zemlje dobri.

"To je, prije svega, bila ideja predsjednika Vujanovića i mislim da ćemo na tom planu nešto napraviti", rekao je Ivanić.

Vujanović je u Sarajevu svečano dočekan uz najviše državne i vojne počasti ispred zgrade Predsjedništva BiH, a nakon toga uslijedio je susret s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH.

Vujanović - Zvizdić: Berlinski proces zajednička šansa

Predsjednik Crne Gore se, u okviru zvanične posjete BiH, sastao i sa predsjedavajućim Savjeta ministara Denisom Zvizdićem koji mu je priredio radni ručak.

Konstatovali su veoma blisku i sadržaju saradnju dvije vlade i zadovoljstvo zbog nedavne Zvizdićeve posjete Crnoj Gori. Takođe su naglasili potrebu zajedničke promocije međudržavnih projekata posebno kroz Berlinski proces koji je dao šansu unaprjeđenju saobraćajne i energetske infrastrukture.

Vujanović i Zvizdić su podijelili zadovoljstvo zbog nedavnog potpisa dvije Vlade o saradnji u oblasti evropskih integracija. Saopštili su da je potrebno olakšati komunikaciju građana i promet robe kroz pojednostavljenje granične kontrole. Smatraju da je potrebno unapređenje odnosa u drugim oblastima gdje postoji mogućnost.

Vujanović u Parlamentarnoj Skupštini BiH

Vujanović se danas u Sarajevu sastao i sa članovima kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH, na čelu sa predsjedavajućim Barišom Čolakom i Šefikom Džaferovićem.



Kako navode iz Vujanovićevog kabineta, sagovornici su se složili da u okviru sadržajnih i intenzivnih odnosa dvije države važno mjesto pripada kvalitetnoj parlamentarnoj saradnji. Iskazali su uvjerenje u nastavak saradnje i afirmacije svih modela kojim će se ona intezivirati.

Svi članovi kolegijuma oba doma Parlamentarne Skupštine su naglasili potrebu veće afirmacije dobrog primjera Crne Gore i BiH.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније