Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

27. 02. 2017. 17:49 >> 17:25

HERCEG NOVI

Podnijet zahtjev za razrješenje Radmana

Kako su i najavili, hercegnovske opozicione stranke proslijedile su, tačno u podne, skupštinskoj službi inicijativu, sa 18 potpisa, za smjenu predsjednika Skupštine Andrije Radmana. Od 21-og opozicionara, potpis jedino nijesu stavili Dušan Radović Krušo iz Izbora i Nikola Nikša Gojković i Špiro Vuković iz Građanskog saveza.

Kako saznaje Radio Jadran, oni su odsutni. Za inicijativu je bilo dovoljno i 12 potpisa, a za njeno izglasavanje u Skupštini potrebno je najmanje 18 glasova.

Kako su iz opozicije tražili što hitnije i vanrednu sjednicu (zahtjev sa 16 potpisa) predsjednik Skupštine Andrija Radman je vanrednu sjednicu zakazao za utorak, 14. mart. Jedina tačka dnevnog reda je predlog odluke o razrješenju predsjednika SO.

"Kako je to definisano Poslovnikom, nema potrebe za odugovlačenjem. I ranije, kada je moje obavljanje funkcije bilo upitno, u vremenski propisanim rokovima, sazivao sam sjednicu, pa će tako biti i ovog puta", kazao je Radman.

Radman podsjeća da je, do sada, jednom traženo njegovo razrješenje i da tada nije insistirao na formi.

"Smatram da ne treba sjedati na mjestu gdje ima imalo sumnje da obavljate tu funkciju kako treba, odnosno da neko razmišlja o vašem razrješenju. I tada sam odmah stavio to pitanje na skupštinsko zasijedanje. Tako će biti i ovog puta", Radman podsjećajući da je političkom voljom preuzeo funkciju, a isto tako političkom voljom može biti razriješen.

Novu skupštinsku većinu, koju usaglašavanjem za Radmanovu smjenu sada čine dojučerašnji DPS-ov manji koalicioni partner Izbor, te Novska lista, SDP, SNP, Građanski savez, Klub nezavisnih odbornika – Obrad Gojković i Mirko Mustur, kao i nezavisni odbornici Ljiljana Bojanić i Milovan Baždar, on ocjenjuje atipičnom. Naročito što je nedavno usvojena odluka o skraćenju mandata aktuelnom sazivu lokalnog parlamenta.

Njemu je, kako kaže, nejasno zašto neko sam sebi skraćuje mandat i onda trči da smijeni čelne ljude lokalne samouprave koji formalno, tehnički i administrativno treba da vode lokalnu upravu do izbora.

“Ako su, valjda, imali volju da naprave neku većinu, mogli su to da urade, preuzmu odgovornost i naredne dvije godine i da oni vode ovu Opštinu, da pokažu da to što je do sada bilo nije valjalo, da može biti bolje. Ili, nisu imali hrabrosti da to urade, nego su išli na nešto za što ne uzimaju nikakvu odgovornost, ne žele ni u kakvom svijetlu da se pokažu, nego da ukažu da je neki tamo DPS kriv za sve i da njega jedino treba sputati, te da će Herceg Novi krenuti putem napretka”, kaže Radman.

(Ne)principijelnost opozicije

Praveći “paralelu” između odluke opozicije da bojkotuju lokalne izbore u Nikšiću kao i da nastave sa bojkotom državne Skupštine, u odnosu na novsku opoziciju koja se bori za vlast, Radman ocjenjuje:

“Opozicija je i u Crnoj Gori i u Herceg Novom pokazala da jedino želi da bude vječno u politici, koristi benefite iz tog političkog života i da su srećni dok postoji DPS, jer oni imaju svrhu svog postojanja. Nikad ne žele da budu na vlasti i ne pada im na pamet da uđu u vlast. Tako da, kad imaju priliku da budu na izborima, oni bježe od izbora, kad imaju priliku da budu u vlasti oni bježe i od toga, a u svemu tome je zajedničko da je DPS kriv i da je najveća pošast Crne Gore. Malo im se ne slažu te kockice i način na koji žele da se predstave narodu, ali to najviše govori o njima”, ocijenio je Radman.

Komentarišući najavljeno formiranje “memoranduma o tehničkoj vlasti”, koju je opoziciji predložila Građanska grupa Izbor, Radman navodi da je u Herceg Novom sve atipično, te da takvu situaciju ne prepoznaje savremena demokratija i političko bitisanje. Ipak, volio bi da vidi taj memorandum.

"Čisto da se upoznam sa jednom takvom praksom, koju ni po Zakonu niti Statutu ne vidim da može da postoji, ali vjerovatno su oni dovoljno kreativni, jer i do sad su se pokazali jako “kreativnim”. Biće mi jako interesantno da pogledam, kao odbornik, ukoliko izglasaju moje razrješenje, o čemu se tu radi, kako su to oni zamislili i šta će to da urade za ovih nepunih dva mjeseca”, navodi Radman.

On nije mogao ni da razjasni namjeru  opozicije da usvoji  tehnički budžet.

“Vjerujte da ne znam. Dugo sam tražio po internetu i Wikipediji šta je to tehnički budžet i nigdje nisam našao, pogotovo ne u formi kako su oni to zamislili – da je to nešto bez kapitalnog budžeta, operativni budžet…. Ne znam. Mislim da su se malo zaigrali, pa kad im neko u ova dva dana objasni šta je to, vjerovatno će korigovati te svoje namjere”, zaključio je Radman.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније