Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

24. 02. 2017. 16:10 >> 20:16
10

MARKOVIĆ - ORBAN

Mađarska će povećati investicije u CG

Bilateralni odnosi Crne Gore i Mađarske su odlični i bez ikakvih otvorenih pitanja, ekonomska saradnja napreduje i Crna Gora od obnove nezavisnosti napravila veliki napredak, ocijenili su predsjednici Vlada dvije zemlje, Duško Marković i Viktor Orban. Mađarski premijer je kazao će njegova zemlja nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u.

"Imali smo prijateljske i veoma uspješne pregovore. Imali smo veliku prednost već u samom startu jer mi u Mađarskoj smatramo Crnu Goru veoma uspješnom zemljom", rekao je Orban na zajedničkoj konferenciji za medije nakon zvaničnih razgovora.

Marković je, kako je saopšteno iz Vlade, podsjetio da je Mađarska među prvima ratifikovala Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u i da ta zemlja nastavlja da pruža nesebičnu podršku i ekspertsku pomoć našem evroatlantskom putu kao kontakt ambasada za NATO.

"Informisao sam premijera o napretku Crne Gore na planu evropskih i evroatlantskih integracija i iskoristio priliku da još jednom zahvalim Mađarskoj na kontinuiranoj političkoj podršci u ostvarenju ovih važnih strateških ciljeva Crne Gore na planu vanjske politike", rekao je crnogorski premijer.

Orban je rekao da Mađarska iskreno podržava Crnu Goru u njenom nastojanju da postane članica NATO-a na putu koji je pri kraju.

"Rado bih vidio takav uspjeh i na kraju pregovora Crne Gore i Evropske unije. Istrajni smo u mišljenju da je Crnoj Gori mjesto u Evropskoj uniji. Kada bismo mi odlučivali o tome Crna Gora bi već bila u predsoblju ili bi bila na korak od ulaska", kazao je premijer Mađarske, dodajući da smatra da bi i zbog mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana njegova zemlja voljela da što prije vidi Crnu Goru u Evropskoj uniji.

Neophodno pojačati dijalog u regionu

Iz Vlade je saopšteno da je posebna tema razgovora bila situacija na Zapadnom Balkanu.  Marković i Orban su se saglasili da evropske integracije nemaju alternativu za zemlje regiona.

Marković je rekao da su regionala saradnja i dobrosusjedski odnosi među ključnim prioritetima vanjske politike naše zemlje, budući da kroz aktivno učešće u regionalnim inicijativama, jačamo pojedinačne odnose sa susjedima i ostalim zemljama Zapadnog Balkana i pomažemo svoj, ali i napredak drugih zemalja kandidata na polju integracija.

"Upravo je Mađarska dobar, rekao bih odličan, primjer konstruktivne saradnje sa susjednim zemljama, kao i pune posvećenosti saradnji sa zemljama Zapadnog Balkana... Upravo Crna Gora promoviše dijalog i razumijevanje na Zapadnom Balkanu, kao jedini način da se prevaziđu narasle tenzije i očuvaju mir i bezbjednost kao ključni uslov za napredak regiona. Takav pristup dijeli i Mađarska i saglasili smo se da je neophodno pojačati napore na promovisanju dijaloga u regionu i zahvalan sam premijeru Orbanu na idejama i konkretnom pristupu kako dalje da našu politiku promovišemo u ovom smislu", rekao je premijer Crne Gore.

Predsjednik Vlade Mađarske je rekao da je uvjerenje njegove Vlade da se mir i bezbjednost evropskog kontinenta ne može ostvariti ako takvo stanje nije na Balkanu.

"A to sve može samo preko njihovog članstva u Evropskoj uniji i NATO-u", istakao je Orban"

Uspješne investicije Mađarske u CG

Marković i Orban su na konferenciji za medije saopštili da u oblasti ekonomije vide mogućnosti unapređenja, pogotovo u turizmu.

Crnogorski premijer je naveo da su na sastanku pozdravili inicijativu Exim banke da obezbijedi kreditna sredstva u iznosu od 45 miliona eura za zajedničke projekte mađarskih i crnogorskih kompanija i da očekuju da će taj projekat nakon potpisivanja odgovarajućih memoranduma uskoro početi sa realizacijom.

"Značajnu pažnju posvetili smo i unapređenju saradnje u oblasti ekonomije i ocijenili da bi od velike važnosti bilo redovno održavanje sastanaka Mješovite komisije za ekonomsku saradnju, koja je posljednji put zasijedala u Budimpešti 2015. godine. Investicije iz Mađarske su u 2016. godini iznosile 34,1 miliona eura, što je trostruko više u odnosu na 2015. godinu, čime je Mađarska zauzela 5. mjesto na listi stranih investitora u Crnoj Gori", naglasio je Marković.

Orban je rekao da su investicije njegove zemlje u Crnu Goru veoma uspješne.

"Naši investitori nijesu ni jednom imali negativne doživljaje. Crna Gora je zemlja koja rado prihvata Mađare koji dolaze da rade i ulažu u ekonomiju", rekao je premijer Mađarske.

On je poručio da će zbog toga Mađarska pojačati investicije na Zapadnom Balkanu, a Crna Gora je jedna o glavnih destinacija u tom smilslu.

Marković je na sastanku sa Orbanom kazao da je Mađarska više od deceniju ključni ekonomski partner Crne Gore kao i da očekuje porast mađarskih investicija.

"Pozvao je mađarske kompanije da ulažu u oblast energetike, turizma, poljoprivrede te infrastrukture, naveo da će Vlada otvoriti sva vrata za njih i iznio uvjeravanja da će se smanjivati administrativni problemi sa kojima se investitori suočavaju u Crnoj Gori", saopšteno je iz Vlade.

Takođe, ocijenjeno je da će potpisivanje Izjave o uspostavljanju vazdušne linije između Podgorice i Budimpešte dodatno osnažiti saradnju dvije države.

Međudržavna dokumenta

Tokom posjete Budimpešti, ministri unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i Šandor Pinter potpisali su Protokol o readmisiji osoba koje ne raspolažu boravišnom dozvolom/vizom, a koji se odnosi na izvršavanje sporazuma sklopljenog između Evropske zajednice i Crne Gore i Izjavu saglasnosti o saradnji ministarstava unutrašnjih poslova.

"Protokol je uslijedio nakon Zajedničke deklaracije o uspostavljanju unaprijeđenog partnerstva između Crne Gore i Mađarske koja je zaključena 2012. godine, Akcionog plana za unaprijeđeno partnerstvo između Crne Gore i Mađarske (2013-2014.) koji je potpisan 2013. godine i pripremljen u cilju implementacije Zajedničke deklaracije, kao i rezultata koji su do sada postignuti", saopšteno je iz Vlade.

Dvojica ministara, kako se navodi, imala su i odvojen bilateralni susret na kojem su razgovarali o jačanju saradnje u kontekstu aktuelnih globalnih bezbjednosnih izazova.

Nuhodžić i Pinter su konstatovali da je neophodna tijesne saradnje, prije svega policija, kao i pravovremene razmjene informacija jer danas kriminal ne poznaje granice. Mađarski ministarje kazao da Crna Gora može računati na nastavak pomoći i podrške Mađarske čemu će, kako je uvjeren, doprinijeti i danas potpisani sporazumi.

"Nuhodžić je istakao opredjeljenje Crne Gore za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u i u tom kontekstu zahvalio Mađarskoj na kontinuiranoj podršci ostvarivanju ovih spoljnopolitičkih ciljeva. Konstatujući da je Crna Gora posvećena ne samo usvajanju već i punoj implementaciji zakona usklađenih sa evropskim zakonodavstvom, ministar Nuhodžić je naglasio značaj potpissnog Memoranduma o saradnji. Na taj način će se, kako je naveo, dodatno unaprijediti saradnja kroz razmjenu iskustava i najboljih praksi u oblasti migracija i azila, policijske saradnje, borbe protiv terorizma i prekograničnog organizovanog kriminala, kao i u upravljanju katastrofama", saopšteno je iz Vlade.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović i ministar spoljne trgovine i inostranih poslova Peter Sijarto potpisali su Izjavu saglasnosti o pokretanju direktne avionske linije između dva glavna grada.

Ovaj dokument, kako se navodi, omogućava otvaranje komercijalnih direktnih avio linija na relaciji Podgorica – Budimpešta.

Orban uskoro u Crnoj Gori

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković pozvao je mađarskog kolegu Viktora Orbana u uzvratnu posjetu.

"Zahvaljujem premijeru Orbánu na srdačnoj dobrodošlici i vjerujem da ću uskoro biti u prilici da uzvratim na gostoprimstvu u Crnoj Gori", rekao je Marković.

Orban je prihvatio poziv.

"Nakon što bude ratifikovan ulazak Crne Gore u NATO mi ćemo prvom prilikom sa velikim zadovoljstvom posjetiti Crnu Goru", rekao je na kraju zajedničke konferencije za medije predsjednik Vlade Mađarske.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније