Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

12. 06. 2013. 19:56 >> 20:00
1

VUJANOVIĆ U BRATISLAVI

Predsjednici za snažniju saradnju

Predsjednik Slovačke Ivan Gašparović čestitao je Crnoj Gori na ostvarenim rezultatima u pregovaračkom procesu sa EU, dodajući da Crna Gora može i dalje računati na punu podršku Slovačke u procesu evropskih i evroatlanstskih integracija. Sa Gašparovičem je, u Bratislavi, razgovarao predsjednik Filip Vujanović koji učestvuje na Samitu država Centralne Evrope.

U razgovoru crnogorskog i slovačkog predsjednika, Filipa Vujanovića i Ivana Gašparovića, konstatovani su odlični državni odnosi. Dva predsjednika su izrazili zadovoljstvo uzlaznim trendom u razvoju ekonomske saradnje.

Vujanović je zahvalio na kontinuiranoj podršci i aktivnom doprinosu Slovačke napretku Crne Gore na putu približavanja ka EU i NATO.

Ukazao je na značaj potencijala za saradnju u oblasti ekonomije, a posebno u energetici, malim i srednjim preduzećima i turizmu. Istakao je da se odlični državni odnosi sve više reflektuju na ekonomsku saradnju.

Pahor: Posebna vrijednost integracija

Predsjednik Slovenije Borut Pahor istakao je da integracija u evropske i evroatlantske strukture ima posebnu vrijednost, ne samo za Crnu Goru i region, već i za EU i NATO. U razgovoru sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, danas u Bratislavi, Pahor je kazao da je Slovenija i nadalje spremna da prenosi iskustva Crnoj Gori i da, kao dobar poznavalac Crne Gore i regiona, promoviše vrijednosti integracionih procesa.

Vujanović je iskazao posebnu zahvalnost na dugogodišnjoj podršci Slovenije evropskom i evroatlantskom putu Crne Gore, posebno vrednujući činjenicu da je Slovenija i kontakt država za NATO integraciju Crne Gore.

Vujanović je uvjeren u skoro otvaranje poglavlja 23 i 24, nakon očekivanih izmjena Ustava, što bi dalo značajan podsticaj daljem pristupnom procesu Crne Gore EU, kao i očekivanje da će Slovenija nastaviti sa svestranim angažovanjem i podrškom. 

Državni odnosi CG i Makedonije za primjer

Državni odnosi Crne Gore i Makedonije sadržajni su i mogu biti primjer u regionu, konstatovali su predsjednici dvije države, Filip Vujanović i Đorđe Ivanov. Oni su se danas sastali na marginama Samita zemalja centralne Evrope.

Vujanović očekuje da će dobri odnosi dvije zemlje biti nastavljeni i biti podsticaj boljoj ekonomskoj saradnji. On je saopštio da očekuje da bi organizovanje Privrednog foruma između dvije države, doprinijelo produbljivanju ekonomskih veza.

Zajednički je konstatovano da značajni potencijali za saradnju postoje u turizmu. Afirmisan je i Sporazum koji su potpisale Diplomatske Akademije dvije države.

Ivanov se saglasio da dobre državne odnose treba iskoristiti za poboljšanje ekonomske saradnje.

On je rekao da postoji zainteresovanost makedonskih građana za crnogorske turističke destinacije, a značajan podstrek tome dalo bi otvaranje čarter letova između Crne Gore i Makedonije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније