Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda; Objavio: O. Z. ]

19. 02. 2017. 08:15 >> 09:51
9

TODOROVIĆ OCIJENIO

"Kad institucije zakažu, država je meta"

Profesor Rajko Todorović Todor ističe da su veliku ulogu u scenariju nemorala i neetike dijela domaćih političara odigrale nefunkcionalne institucije, ali i dobro plaćeni nevladin sektor. Nekadašnji šef crnogorske diplomatije Miodrag Vlahović ocijenio je da su slike agresije samo nastavak onoga što oponenti postojanju države Crne Gore odavno imaju na umu.

Besprizorno ponašanje, koje se 15. februara odigralo u Skupštini Crne Gore, uvod je u još gore stanje u kojem će se naći Crna Gora, a za koje će direktnu odgovornost snositi vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, smatra profesor crnogorskog Univerziteta Rajko Todorović Todor. Crna Gora, kaže on, više ne liči na državu već preduzeće u rasulu. A u takvo stanje uvelo nas je "jeftino dnevno plitikantstvo, dvostruki aršini, žmurenje i okretanje glave na drugu stranu i pretvaranje izdaje u demokratski čin“.

"Izdajnici se šepure i s ponosom govore o svojim nedjelima. Kada radimo nešto za Crnu Goru, onda to žestoko naplatimo, a kad radimo protiv nje onda je ta usluga besplatna i odrađena sa elanom", priča Todorović za Pobjedu.

Događaji iz skupštinskog hola 15. februara predstavljaju, kako smatra, najniži oblik ljudskog postojanja. Todorović ističe da su veliku ulogu u scenariju nemorala i neetike djela domaćih političara odigrale nefunkcionalne institucije, ali i dobro plaćeni nevladin sektor.

"Tome su doprinijele naše nikakve institucije, a posljednja takva koja se urušila je Vrhovno državno tužilaštvo. Vrhovni državni tužilac pod hitno treba da podnese ostavku, jer se nalazi u najklasičnijem mogućem konfliktu interesa ", smatra Todorović.

U tom brlogu ništa bolje ne stoji ni nevladin sektor koji je, zaključuje Todorović, besprizorno ponašanje dijela crnogorskih poslanika nazvao "emotivnom reakcijom".

Nekadašnji šef crnogorske diplomatije Miodrag Vlahović ocijenio je da su slike agresije i nasilja u holu Skupštine simbolični nastavak onoga što oponenti postojanju države Crne Gore odavno imaju na umu. Njima, kaže Vlahović, smeta Crna Gora kao nezavisna država, koja potvrđuje svoju samostalnost kroz svoju atlantsku i evropsku orijentaciju i koja se ponaša korektno i principijelno prema svim susjedima.

"Zagovornici politike koja se suprotstavlja nacionalnim i državnim interesima pripadaju političkoj kulturi, odnosno nekulturi, koja ne trpi da je u manjini i da nije po njenom. Brojni su primjeri takvog nasilja, koje izbija na površinu u svim ključnim momentima. Zato uvrede i fizički nasrtaji, kao i cinične i posprdne primjedbe koje smo čuli, sasvim jasno upućuju da sa ovdje radi o besprizornim provokatorima i o opasnoj i destruktivnoj politici", smatra Vlahović.

Navodi da je za Demokratski front legitimno učiniti sve što će ugroziti regularni politički proces, a Crnu Goru gurnuti u metež i politički haos.

"Zabrinjavajuće je što nacionalističke jurišnike iz DF-a prate i političari iz partija kojima tamo nije mjesto, ili bar ne bi smjelo da bude poput SDP-a i GP URA", ističe Vlahović.

On zaključuje i kako Crna Gora treba da se mijenja sa crnogorske i demokratske strane, ali i sa platforme jačanja naših ekonomskih, političkih, bezbjednosnih i kulturnih potencijala.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније