Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R. [ Mina ]

16. 02. 2017. 17:18   >>  17:06 24

PORUČENO S ODBORA

"Ratifikacija teče planiranom dinamikom"

Ratifikacije crnogorskog Protokola o pristupanju NATO-u teče planiranom dinamikom i ubrzo će Crna Gora postati 29. članica Sjevernoatlanske alijanse, poručeno je sa danas održanog radnog sastanka članova skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sa ambasadorima država članica Alijanse.

Kako je saopšteno iz Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO, sastanku je prisustvovao i nacionalni koordinator, Dragan Pejanović.

U ime ambasadora NATO zemalja, ambasador Mađarske u Podgorici, Kristijan Poša kazao je da je Crna Gora napravila veliki rezultat.

"Proces ratifikacija teče po planu i mi i dalje smatramo da će tamo negdje sredinom ove godine taj proces biti završen i da će Crna Gora veoma brzo biti 29. članica NATO-a", kazao je Poša.

On je istakao da su ambasadori NATO država u Crnoj Gori na sastanku još jednom javno podržali crnogorsku integraciju u Alijansu.

Sa sastanka je poručeno i da je parlament jedino mjesto gdje će se u skladu sa Ustavom odlučivati o crnogorskom članstvu.

Pejanović je podsjetio da je Skupština odmah nakon referenduma 2006. godine usvojila Deklaraciju o nezavisnosti kojom je jasno definisano da su strateški spoljnopolitički prioriteti Crne Gore članstvo u Evropskoj uniji i NATO.

"Znamo i da je u oktobru 2007. godine usvojila Ustav koji u preambuli iskazuje podršku integracijama i da je potom usvojila tri rezolucije o inteziviranju i podršci članstvu. Stoga je logično da Skupština Crne Gore i okonča ovaj proces", kazao je Pejanović.

On je istakao da ovakvi sastanci daju veliki doprinos afirmaciji crnogorskog puta u NATO.

Prema njegovim riječima, jedna od važnih stvari na crnogorskom putu ka NATO-u je i podizanje svjesti šta je u stvari NATO danas i kakva je uloga i značaj Crne Gore u tom procesu i informisanje cjelokupne javnosti o vrijednostima i principima koje proizilaze iz toga.

"To će biti i osnovni cilj funkcionisanja i rada Komunikacionog tima u narednom periodu, a u skaldu sa Akcionim planom i unaprijed definisanim aktivnostima, koji su urađeni nakon intezivnih sastanaka sa raznim strukturama društva – od studenata, lokalnih samouprava, medija i NVO sektora, pa do privrednika, boraca i antifašista i penzionera", kazao je Pejanović.

On je istakao da je obaveza svih da se i u narednom periodu jača međusobno povjerenje i osjećaj bezbjednosti i stabilnosti.

"Jer je bezbjednost kao kiseonik – postajete svjesni značaja tek kada vam nedostaje", zaključio je Pejanović.

Predsjednik Skupštine, Ivan Brajović kazao je da se Crna Gora nalazi na samom kraju evroatlantskog puta, odnosno na korak do članstva u NATO.

"Za ostvarivanje ovog ključnog spoljnopolitičkog cilja nijesu zaslužni samo državni organi Crne Gore koji su posvećeno radili na dostizanju standarda i ispunjavanju neophodnih kriterijuma, već i vaše države, koje nam pružaju konstantnu podršku i ohrabrenje na tom putu, na čemu vam najiskrenije zahvaljujem", kazao je Brajović.

On je reako da očekuje da će i one države članice NATO, koje to do sada nijesu učinile (SAD, Kanada, Španija i Holandija), uskoro okončati nacionalne procedure za ratifikaciju Protokola o pristupanju Crne Gore Sjevernoatlantskom savezu.

"Odmah pošto Protokol o pristupanju Crne Gore bude ratifikovan u svim državama članicama NATO, ovo pitanje naći će se bez odlaganja na dnevnom redu naše Skupštine", naveo je Brajović

On je ocijenio da nije samo Savez potreban Crnoj Gori kao konačna potvrda nezavisnosti, već je i ona potrebna Savezu kako bi potvrdio svoju vitalnost i na taj način nastavio da bude privlačan za druge države u regionu.

"Stoga svi zajedno moramo učiniti i taj posljednji napor kako bi u korist svih naših država zaokružili ovo važno pitanje", poručio je Brajović.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić, zahvalio je ambasadorima NATO država što su prepoznali važnost inicijative Odbora za održavanje zajedničkog sastanka, uz ocjenu da u Skupštini postoji jasna većina koja podržava članstvo Crne Gore u NATO, u kojoj su predstavnici vlasti, ali i neke partije iz opozicije.

"Mi strpljivo i posvećeno radimo na tome da se taj istorijski dan, koji će zaokružiti državnu nezavisnost Crne Gore i ojačati našu, i stabilnost regiona, dogodi što prije",  kazao je Nikolić.

Nikolić je izrazio zadovoljstvo dinamikom odvijanja procesa ratifikacije i istakao činjenicu da samo još četiri države treba da ratifikuju pristupni protokol, a da nakon toga Odbor i Skupština spremno dočekuju obavezu koja će ubrzo biti na dnevnom redu.

"Apsolutno smo uvjereni da ćemo uskoro tu odluku, na temelju Ustava donijeti u ovom visokom i uvaženom domu", kazao je Nikolić

 

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније