Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavili: B.V./R.B.

04. 02. 2017. 18:53   >>  22:14 68

MARKOVIĆ NA KRAJU POSJETE

Zadovoljan položajem CG manjine u SRB

Premijer Duško Marković zadovoljan je položajem crnogorske manjine u Srbiji, iako, kako je kazao, ima prostora za napredak. Ovu ocjenu crnogorski premijer je iznio na sastanku sa predsjednicima opština Mali Iđoš i Vrbas u kojima živi veliki broj Crnogoraca. Marković je, sastancima sa predstavnicima crnogorske dijaspore, završio dvodnevnu, a prvu zvaničnu posjetu Srbiji.

Na sastanku sa rukovodstvom opština Mali Iđoš i Vrbas, održanom u prostorijama Konzulata Crne Gore u Sremskim Karlovcima, istaknuto je opredjeljenje za nastavak aktivnosti kojima će biti poboljšan položaj crnogorske manjine i nastavljena afirmacija crnogorske kulture. 

"Marković je kazao da je zadovoljan položajem crnogorske manjine u Srbiji, ali da ima prostora za napredak", saopšteno je iz Vlade.

Premijer Marković se sastao i sa predstavnicima Nacionalnog savjeta crnogorske manjine, Crnogorske partije i Savjeta Vlade Crne Gore za saradnju sa iseljenicima. 

"Predsjednik Vlade je naglasio važnost kohezije, saradnje i rješavanja problema unutar Nacionalnog savjeta kroz otvoren i iskren dijalog. Iskazao je spremnnost Vlade da nastavi da jača veze sa dijasporom", navodi se u saopštenju.

Marković u Lovćencu: Ljubite Srbiju, volite maticu Crnu Goru 

Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je danas u Lovćencu tamošnjim Crnogorcima da budu lojalni građani Republike Srbije, a da vole Crnu Goru kao svoju maticu.

„Ljubite Srbiju kao svoju državu, a volite Crnu Goru“ – poručio je predsjednik Marković na sastanku sa čelnicima Lovćenca i Malog Iđoša – vojvođanskih mjesta sa značajnim brojem crnogorske populacije.

Premijer je, kako je saopšteno iz Vlade, ohrabrio našu dijasporu da se, noseći u srcu Crnu Goru, posveti dobru Srbije jer to doprinosi i dobru Crne Gore.

Marković je dodao kako je potrebno da živimo u zajedništvu i da iz tog zajedništva gradimo bolju budućnost za svaku zajednicu.

Predsjednik Vlade je rekao da Crna Gora kao matica do sada nije na pravi način bila posvećena svojoj dijaspori.

„Opredijelili smo se prije nekoliko godina da promijenimo kurs i da jačamo odnose sa dijasporom. Želim da moja vlada bude u kontaktu sa vama svaki mjesec sve četiri godine ali i vlada nakon ove“, poručio je Marković.

Tokom posjete predsjednik Vlade Crne Gore je donirao crnogorskoj zajednici u Republici Srbiji biblioteku knjiga.

Premijer se pred završetak svečanosti zahvalio mještanima Lovćenca na emociji koju su podstakli u njemu.

AP Vojvodina afirmiše CG manjinu

Marković je, nakon posjete Lovćencu, u Novom Sadu razgovarao i s predsjednikom Vlade Vojvodine Igorom Mirovićem i gradonačelnikom Milošem Vučevićem.

Konstatovani su odlični politički odnosi između Crne Gore i Srbije te da je potrebna bolja ekonomska valorizacija resursa.

“U tom kontekstu, Marković je kazao da imovinu države Srbije uključujući i imovinu AP Vojvodine na Crnogorskom primorju, na atraktivnim lokacijama, treba valorizovati kroz dodatna ulaganja ili privatizaciju”, navodi se u saopštenju.

Premijer je kazao da je potrebno učvršćivati veze između država u regionu i zajednički sagledavati i ostvarivati interese.

“Ocijenjeno je da postoji prostor za jačanje saradnje između Vlade Crne Gore i pokrajinske Vlade u Vojvodini. Konstatovano je da je dosta urađeno na pitanju afirmacije crnogorske manjine te je razgovarano i o daljim aktivnostima, u vezi sa crnogorskim jezikom i pomoći za kulturne projekte”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари68

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније