Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mila Vuković, TVCG

28. 01. 2017. 20:16   >>  19:52 3

POLITIČKA SCENA

"Smjena generacija ne znači smjenu vlasti"

Crnogorskoj političkoj sceni potrebna je smjena generacija, smatra profesor Fakulteta političkih nauka Miloš Bešić, ali napominje da to ne znači da će smjenom generacija nužno doći i do smjene vlasti. Analitičar Dušan Janjić smatra da će glavnu ulogu u smjeni generacija u Crnoj Gori odigrati biznis interesi koji čekaju svoje predstavnike u vlasti.

"Potrebna je smjena generacija. Čak bih rekao nije nužno da imate smjenu vlasti a možete imati smjenu generacija", smatra Bešić.

Janjić smatra da vlast i generacije ne smjenjuju mlađi jer su bolji i pametniji, već su to interesi koji, kako primjećuje, čekaju svoje predstavnike u politici.

"Na primjer, jedan od takvih interesa u Crnoj Gori je onaj srednji biznis, koji se kreće od 1 do 5-6 miliona eura koji nije nastao u direktnom korišćenju resusra vlasti a nije nastao ni iz sfere polukriminala. Oni stalno pokušavaju da naprave stranke u Crnoj Gori i pokazuje se da oni mogu da izbace jednu ekipu koja uzme 10 do 14 odsto, ali bude neodrživa", kaže Janjić.

U Crnoj Gori, slično kao u Srbiji i Hrvatskoj, mala grupa ljudi drži cijelu stranačku infrastrukturu, koji svojim autoritetom ne dozvoljavaju da dođe do kadrovskih promjena. I to smatra Bešić nije dobro.

"To pravilo, međutim, jedino ne važi za DPS. Ne zato što neko misli dobro ili loše o njigovom rukovodstvu, već zbog toga što prosto praksa pokazuje da oni sa već postojećim liderom pobjeđuju od izbora do izbora. I ako se to dešava, normalno je da se princip konzervativnosti, dakle održavanje stare strukture, bude predominantan u odnosu na principe inovativnosti. Ali ni to ne moće vječito da traje", ocijenio je Bešić.

Beogradski analitčar podsjeća da je smjena generacija priorodna stvar i ne samo Crna Gora, svaka zemlja je u jednom trenutku spemna za smjenu generacija.

"Specifičnost Crne Gore jeste što je ova genertacija, mislim na vladajuću struktutru, jako mlada došla na vlast. Oni su sada u godinama kada su zapravo trebali da preuzmu pozicije moći i vlasti. Pogledajte evropske lidere, koji tek u petoj ili šestoj deceniji života zauzimaju liderske pozicije. Da ne govorim o Americi, Tramp ima preko 70 godina. Tek u tim godinama dolazite do vaših punih kapaciteta", istakao je Bešić i zaključio da je uvijek dobar trenutak za smjenu generacija.

Prvi veliki test, kako zaključuju sagovornici TVCG, biće predsjednički izbori.

(Prilog: Mila Vuković, TVCG)

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније