Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavila R.B. ]

19. 01. 2017. 19:04 >> 18:40

PORUKA MARKOVIĆA

Evropska agenda prioritet nacionalne politike

Evropska agenda nije samo obaveza prema Evropskoj uniji (EU) nego prioritet u ostvarivanju nacionalne politike, kazao je premijer Duško Marković, navodeći da ne treba težiti samo otvaranju poglavlja, već ispunjavanju programskih ciljeva koji treba da dovedu do promjena u društvu.

Vlada je na današnjoj sjednici razmotrila i usvojila Četvrti polugodišnji izvještaj o realizaciji Akcionog plana za 23. pregovaračko poglavlje – Pravosuđe i temeljna prava za period jun - decembar prošle godine, sa Prvim polugodišnjim izvještajem o realizaciji Operativnog dokumenta za sprečavanje korupcije u oblastima od posebnog rizika, kao i Četvrti polugodišnji izvještaj o realizaciji Akcionog plana za 24. poglavlje – Pravda, sloboda i bezbjednost za period jun - decembar 2016. godine. 

"Komentarišući izvještaje, premijer je istakao da evropska agenda nije samo obaveza prema EU, nego i prioritet u ostvarivanju nacionalne politike, a svaka ispunjena obaveza predstavlja novu vrijednost u zemlji. Poručio je da ne treba težiti samo otvaranju poglavlja, već ispunjavanju programskih ciljeva koji treba da dovedu do promjena u društvu“, kaže se u saopštenju Vlade.

Vlada je, kako se navodi, u skladu s proširenim izazovima pregovaračkog procesa sa EU, potrebom adekvatnog praćenje obaveza iz poglavlja 23 i 24 i njihove kvalitetnije realizacije, donijela Odluku o izmjenama Odluke o Savjetu za vladavinu prava.

Saopšteno je da je Vlada usvojila i Šesti nacionalni izvještaj o primjeni Izmijenjene Evropske socijalne povelje za prethodnu godinu.

"U diskusiji je konstatovano da redovno ispunjavanje obaveza o primjeni ovog međunarodnog ugovora predstavlja svojevrsnu pripremu Crne Gore za obaveze koje će zemlja morati da ispuni nakon pristupanja EU. Uključivanje načela Povelje u unutrašnji pravni poredak, pokazuje spremnost Crne Gore da bude dio demokratskih društava koja se zalažu za izgradnju pravne države i neselektivnu zaštitu punog obima", navodi se u saopštenju.

U okviru usaglašavanja nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU, Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o zdravstvenoj inspekciji. 

"Predloženim dokumentom, između ostalog, stvaraju se uslovi za sprovođenje inspekcijskog nadzora u oblasti uzimanja i presađivanja ljudskih tkiva, ćelija i organa, kao i obezbjeđivanja krvi, koje važećim zakonom nijesu bile uređene, te propisuju ovlašćenja zdravstvenog inspektora“, pojašnjeno je u saopštenju.

Na sjednici je, dodaje se, određena Vladina delegaciju koja će prisustvovati obilježavanju godišnjice željezničke nesreće na Bioču, a činiće je ministri saobraćaja i pomorstva, ekonomije i unutrašnjih poslova.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније