Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Radio Jadran [ Objavila R.B. ]

11. 01. 2017. 21:14 >> 20:57

HERCEG NOVI

Ko (ni)je dobio inicijativu, ko je (ne)podržava?

Predsjednica Opštine Herceg Novi, Nataša Aćimović, pokrenula je prekjuče inicijativu za skraćenje mandata postojećeg odborničkog saziva, a onda je građanska lista Izbor, čija je ona kandidatkinja, počela sa prikupljanjem potpisa u odborničkim klubovima za sazivanje Skupštine. Evo, kako su na to reagovali predstavnici naroda u lokalnom parlamentu:

DPS: Slobodan Radović Krušo (13 odbornika)

“Demokratska partija socijalista kao odgovorna partija ne žuri sa donošenjem odluka na lokalnom, niti na državnom nivou. Dogovoramo se, zauzimamo stav i bićete o tome obaviješteni. Biće sve u skladu sa predviđenim vremenom, u okviru zakonskih procedura,  u naredna nekolika dana”, kazao je Radović.

Građanski savez: Nikša Gojković (4 odbornika)

"Odbornički klub Građanski Savez iz sredstava javnog informisanja saznao je o inicijativi predsjednice opštine Nataše Aćimović za skraćenje mandata Skupštine opštine, iako naš odbornički klub predstavlja najbrojniji klub u opozicionim klupama.

Povodom zahtjeva građanke Nataše Aćimović za sazivanje sjednice Skupštine opštine Herceg Novi radi skraćenja mandata, iako dosljedni u našem nepokolebljivom stanovištu da je funkcionisanje Skupštine uz dosadašnju vladajuću većinu, koju čine odbornici DPS-a i Izbora, ne samo neefikasno već u velikoj mjeri protivzakonito i veoma štetno za interese građana, te da se to ni do sada nije smjelo tolerisati, trenutno smo u situaciji da se ne možemo izjasniti o ovoj inicijativi. Kao što je poznato naš Odbornički klub pokrenuo je sudski postupak u kome je osporio zakonitost izbora Nataše Aćimović za predsjednicu Opštine. Tim povodom održana je sjednica Upravnog suda Crne Gore, dana 14.12.2016. godine na kojoj je odlučivano o tužbi Kluba, te se svakog dana očekuje prijem presude, s obzirom da je zakonski rok 30 dana od dana sjednice.

Ukoliko Sud usvoji tužbu, što se sa osnovom očekuje, uslijedio bi zaključak da Nataša Aćimović nije legitimna predsjednica Opštine da bi imala pravo na ovakav postupak, već građanka koja to pravo kao i ostali građani nema. Samim tim, ako bi se sada izjašnjavali došli bi u situaciju da se ponašamo suprotno utvrđenim pravnim pravilima, znači upravo u maniru koji smo stalno zamjerali vladajućoj skupštinskoj većini, i ne samo zamjerali već se i uz uspješnu sudsku zaštitu protiv toga borili. Inače, što se tiče Skupštine opštine i njenog funkcionisanja sa sadašnjom vladajućom većinom, ona je davno sazrela da bude rasturena“.

SDP: Dragan Šimrak (2 odbornika)

“OO SDP nije dobio inicijativu, nije došla do nas, ne znamo zašto. Da li je tehnički propust ili nešto drugo, ne mogu da se izjasnim. U svakom slučaju SDP će sa zadovoljstvom podržati skraćemnje mandata i da bi građani bili u prilici da iskažu stav prema vlasti koja je u prethodne dvije godine uspjela da nanese samo štetu gradu. Ko iole razumije politiku, jasno je da se radi o potpuno nefunkcionalnoj vlasti, koja je samo poslije 2 mjeseca mijenjala gradonačelnika, skoro u kontinuitetu su bili na granici kvoruma, a da ne govorimo o štetama koje je vlast nanijela građanima. Čini se da se ovo samo po sebi urušilo”.

Novska Lista: Miloš Konjević (2 odbornika)

Nijesmo dobili ništa zvanično, osim pozive izokola od nekih ljudi. Mi smo za skraćenje mandata radi svega što se dešavalo protekle dvije godine. Mi Dušanu Radoviću i Izboru ne vjerujemo ništa. To je isti onaj papir kojim nam je tražio prije izbora da se potpiše o nenapadanju, pa nijesmo potpisali mi i DPS, ali on je otišo s DPS-om, a mi nijesmo, i to nam se čini isto. Ova vlast je nelegitimna, nemaju većinu. Znate što se sve dešavalo s Izborom, da su došli na vlast prevarom građana, da neće ni s SNP niti sa DPS, a tu je i sve što se dešavalo u lokalnoj upravi. Mada, mi smo i prije svega tražili reviziju svega da se vidi što se činjelo s našim parama. Najlakše je sad otići i ostavit ršum za sobom”.

SNP: Danijela Đurović (2 odbornika)

“OO SNP je juče dobio inicijativu Izbora i na sinoćnjoj sjednici IO OO SNP odlučio je da se ona podrži, s obzirom da su naša opredjeljenja da dođe do vanrednih izbora. Iz tog i jedinog razloga smo pristali da budemo potpisnici inicijative, što smo jutros i uradili. Na IO je inicijativa jednoglasno podržana”.

Nezavisni odbornik: Obrad Gojković (Klub sa 2 odbornika)

“Dobili smo inicijativu sinoć i potpisali smo je, kolega Mirko Mustur i ja. Koliko za sada vidim, biće dovoljan broj odbornika da se to stavi na dnevni red Skupštine. Jasno je da smo se zalagali za skraćenje mandata, jer su izbori 14.12.2014. bili namješteni od strane DPS-a. Dokazi i kampanja su bili vrlo jasni. Jasno je što se sve dešavalo i istraživanje javnog mnjenja bi sada pokazalo da je za ovu situaciju kriv DPS i da se ova vlast mora mijenjati”.

Nova: Boris Seferović (2 odbornika)

“Dobili smo inicijativu juče i potpisali smo je, a sada ćemo vidjeti da li će biti dovoljnih 12 potpisa da bi se zakazala sjednica. Na razloge za potpisivanje inicijative nekoliko smo puta ukazivali – prije svega vidjelo se da koalicija DPS – IZBOR nije principijelna, jer se vidjelo od koga je IZBOR povukao svoje glasove. Oni su pošli sa njima, jer su mislili da mogu da ostvare svoj program. Poslije dvije godine vidjeli su da to ne mogu. Mi smo im govorili od starta da je trebalo da budu sa nama, da bi probali nešto zajedno da napravimo. Oni su se poslije dvije godine opametili, pa ćemo vidjeti kako će sada stvari teći”.

Ura: Milovan Baždar

“Ja sam dobio inicijativu i potpisao je juče. Nemam nikakvih dilema od početka od kada sam tu koaliciju posmatrao kao koaliciju koja je postavljena na neprincipijelnoj osnovi. Jer, veliki broj birača Izbora nije bio za takvu koaliciju i sigurno da se to znalo uoči izbora, pitanje je koiko bi imali odborničkih mjesta. Vlast je bila nesporno regularna, ali nelegitimna jer ne predstavlja stvarnu volju naroda, i sam po sebi to je faktor dovoljan da se narodu vrati mandat, te da narod odluči šta će biti nova politička scena. Problemi su poznati – zapošljavanje po partijskoj osnovi, mimo stvarnih potreba, raznorazni troškovi koji su po meni bez poptune kontrole, prisutan je lični na štetu javnog interesa itd”.

Nezavisna odbornica: dr Ljiljana Bojanić

“Inicijativa je stigla do mene i ja sam je potpisala. Jasno vam je da ja kao opozicioni odbornik, smatram da je ovo bilo nedopustivo. Mislim da IZBOR nije ni htio da uđe u vlast, i da su malo neozbiljni razlozi koje su naveli za ovo. Inicijativu sam potpisala, jer mislim da je grad spreman za nove izbore. Odbornici dvije godine nijesu dobili izvještaj o javnim preduzećima, što je nedopustivo i zato sam inicijativu i potpisala”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније