Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

10. 01. 2017. 12:17 >> 11:53
3

URA O GORIVU

"Novi udar na standard građana"

Rast cijena goriva za 12 do 16 centi po litru, samo je još jedan u nizu udara na standard građana koje Vlada kontinuirano sprovodi, prebacujući građanima da ispravljaju i plaćaju njihove greške i višegodišnju pogubnu ekonomsku politiku, saopšteno je iz Građanskog pokreta URA.

"Smanjenje naknada za majke, rast cijena goriva, zamrzavanje plata u javnom sektoru, smanjenje dječjeg dodatka uz očekivani porast cijene električne energije novogodišnji su „pokloni“ koje je Vlada pripremila za građane Crne Gore", saopštio je član Koordinacionog odbora Ure, Zoran Mikić.

On je kazao da je proteklo nepunih 16 mjeseci od kad je Ustavni sud oborio prethodnu Uredbu o taksi za gorivo i samo par dana od ukidanja takse za radio prijemnike, a već su uvedene nove akcize.

"Podsjećamo građane da niko nije odgovorao za 9,6 miliona eura otetih od građana po osnovu prethodne neustavne takse", kazao je Mikić.

On je naveo da nova akciza na gorivo znači da će građani od natočenih 10 eura goriva, sa jednim eurom pomoći budžet.

"Namjere su Vlade da ova akciza zamijeni nekadašnje takse od po jedan euro na SIM kartice, električna brojila i kablovske priključke koje građani još nijesu zaboravili jer su i tada, kao i danas, najranjivije kategorije stanovištva popunjavale deficit u budžetu", saopštio je Mikić.

On je poručio da su sve te mjere produkt neracionalne politike vlasti i pokazatelj nesposobnosti da se vodi ekonomski racionalna i održiva politiku, a krajnju cijenu ovakve pogubne politike plaćaju građani.

"Umjesto da naplatite dio od 770 miliona poreskog duga od vaših tajkuna i prijatelja, ili da uvedete porez na stvarni luksuz (gorivo to nije) i na taj način uvećate prihode u budžetu, vi već godinama jedino od građana raznim taksama, uredbama, akcizama i kreditima (samo u 2017. planirano je zaduženje od 454 miliona) popunjavate prihodnu stranu budžeta", naveo je Mikić.

On je istakao da su potrebni vanredni parlamentrani izbori.

"Do kojeg ste nivoa doveli standard građana pokazuju jučerašnje slike sa benzinskih stanica širom zemlje. Ovo je samo još jedan pokazatelj da su Crnoj Gori, zbog duboke političke, institucionalne i socio-ekononske krize, potrebni vanredni parlamentrani izbori. Crnoj Gori su neophodne hitne reforme i veliki zaokret u ekonomskoj i socijalnoj politici koje DPS sa svojim satelitima i parazitskom politikom na račun građana nije u stanju da sprovede", zaključio je Mikić.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније