Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

08. 06. 2013. 12:08 >> 12:08

ZAKON O MORSKOM DOBRU

SNP: Otimačina za "zlatnu koku"

Nacrt zakona Morskom dobru je toliko loš da se ne može popraviti, jer je koncept apsolutno promašen i suprotan evropskim standardima, poručio je poslanik Socijalističke narodne partije Obrad Gojković.

On kaže da je, kao i kod drugih prijedloga zakona, teško procijeniti ko je autor ovog "dostignuća evropskih standarda".

„Od 1992 godine, kada je usvojen prethodni Zakon o morskom dobru traje otimačina između DPS-a i njihovih koalicionih partnera, za prevlast nad "zlatnom kokom" države Crne Gore“, navodi Gojković u izjavi za medije.

On kaže da je više od trećine crnogorskog bruto proizvoda vezano za tanku obalnu liniju, a što je strateški najvažnije, radi se o održivim resursima.

„Nakon nalaza Državne revizorske institucije koja je ukazala na neodrživost i promašaje u politici, koje je u ime države sprovodilo JP Morsko dobro, zvanično Vlada, a nezvanično Bog zna ko je napisao taj čuveni nacrt novog Zakona o morskom dobru“, tvrdi Gojković.

On kaže da u svim gradovima nije bilo javne rasprave o ovom Zakonu, i kao primjer navodi - Herceg Novi.

„Rešenja u zakonu su skoro identična u konceptu sa onim iz 1992 godine. Postoje samo terminološke promjene, umjesto Javno preduzeće Agencije i slično. Za "trgovanje morskom obalom na veliko i malo" i dalje je registrovana Vlada tj. Agencija, s tim da su se ovaj put drznuli da ugroze i privatnu imovinu koja je garantovana Ustavom“, navodi poslanik SNP-a.

Kaže i da je formirana radna grupa u Vladi koja treba da preispita taj zakonski tekst, ali ponovo tamo nijesu predstavnici svih opština.

„Nažalost izrada kvalitetnog zakona nije jedini aktuelni problem. Država pod hitno mora ući u preispitivanje dugoročnih ugovora koje Javno preduzeće sklapa sa investitorima jer prijeti opasnost da se privatnim interesom kroz loše ugovore i još lošije njihovo poštovanje blokira opšti interes“, poručio je Gojović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније