Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R. [ Mina ]

27. 12. 2016. 17:50   >>  17:27

SD ULCINJ

"Odbornici da odbiju povećanje boravišne takse"

Opštinski odbor Socijaldemokrata (SD) Ulcinja pozvao je odbornike u lokalnom parlamentu da odbiju predlog o povećanju boravišne takse.

“Vladajuća struktura, od koje se mnogo očekivalo, je opet razočarala Ulcinjane, a posebno one koji se bave turizmom, djelatnošću od koje većina živi. Predlagač je opet pokazao maćehinski odnos prema skoro svim svojim građanima, predlažući da se iznos boravišne takse poveća sa 50 na 70 centi, ili 40 odsto”, navodi se u saopštenju Opštinskog odbora.

Socijaldemokrate Ulcinja tvrde da se na taj način direkno utiče na konkurentnost u sektoru turizma među lokalnim pružaocima usluga, a takođe i na konkurentnost grada kao turističke destinacije.

“Takođe, ovako se najbolje pomaže onima koji decenijama ne plaćaju nijedan cent, a koji najviše opterećuju cjelokupnu gradsku infrastrukturu i sav taj zarađeni novac ponesu negdje van Ulcinja”, navodi se u saopštenju.

S obzirom da je prosječna cijena kreveta u Ulcinju u toku cijele turističke sezone sedam eura, ako bi se usvojio predlog da taksa bude 70 centi, onda bi ona učestvovala deset odsto u cijeni kreveta.

“Tom logikom bi boravišna taksa u Budvi trebalo da bude četiri eura, a ona iznosi samo jedan eura”, navodi se u saopštenju.

Predlagač je, kako tvrde u Opštinskom odboru, trebalo da, umjesto povećanja, predloži smanjenje takse na 30 ili 20 centi.

“U Ulcinju se kontinuirano boravišna taksa naplaćuje za oko 20 odsto građana ili turista, od čega je oko osam odsto u hotelskom, a ostalih 12 odsto u privatnom smještaju. Da bi prihodi bili veći nije potrebno samo da se opterete oni koji plaćaju, već da se aktivno sprovode mjere za povećanje broja platiša”, smatraju u Opštinskom odboru.

Ukoliko bi se, kako su dodali, uspjela naplatiti boravišna taksa u iznosu od 30 centi za makar polovinu od 150 hiljada ili više turista koliko ih na dan samo tokom špica sezone boravi na ulcinjskoj rivijeri, to bi značilo da bi se samo od njih naplatilo oko milion eura.

“Ako na to dodamo i boravišnu taksu koja se plaća tokom cijele godine za radnike koji obavljaju poslove u pred i postsezoni, od kojih se sada ubira više od 100 hiljada eura, prostom računicom dolazimo do zaključka da bi se smanjenjem boravišne takse i uvođenjem veće discipline prihodi mogu povećati 300 odsto”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније