Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

07. 06. 2013. 19:35 >> 19:35
1

JAČATI VEZE

SAD nastavljaju podršku Crnoj Gori

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić primio je danas pomoćnika zamjenika državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove, Filipa Rikera.

SAD će nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori u nastavku reformskih procesa i evrotlantske integracije“ – poručio je Riker i kazao da tradicionalno dobre veze između Crne Gore i SAD treba jačati kroz nastavak bilateralne saradnje u oblastima od značaja za dalji integracioni put. On je ukazao na napredak i vodeću ulogu Crne Gore u dosadašnjim integracionim procesima, te samim tim i važnu ulogu u regionalnim okvirima.

 

 

Potpredsjednik Lukšić je kazao da će tradicionalno dobri i prijateljski odnosi dvije zemlje  održati  kontinuitet političkog dijaloga. On se zahvalio SAD-u na podršci u oblastima od najvećeg značaja za evroatlansku integraciju. Lukšić je izrazio uvjerenje da će i naredni NATO samit promovisati politiku otvorenih vrata i afirmisati dostignuća država na bazi sopstvenih rezultata. Iskazao je interesovanje za proširenja ugovorne baze, te jačanje ekonomske saradnje, kroz različite programe i inicijative.

Sagovornici su u kontekstu procesa evropskih integracija pozitivno ocijenili zatvaranje dva poglavlja i istakli da dalji fokus aktivnosti treba usmjeriti na najosjetljivija poglavlja 23 i 24, jer ona predstavljaju izazov za dalji pregovarački proces. Saglasili su se da će vođenje kontinuiranog dijaloga u regionu, te predstojeće pristupanje Hrvatske EU, otvoriti brojne mogućnosti za čvršće povezivanje u konkretnim oblastima značajnim za dalji integracioni put i ekonomski razvoj.

Lukšić je upoznao Rikera sa inicijativom Zapadnobalkanska šestorka koja ima za cilj uspostavljanje naprednijeg vida međusobne saradnje sa ciljem brže evropske integracije zemalja učesnica u oblastima važnim za unapređenje kvaliteta života građana. On je istakao da je jačanje regionalne saradnje jedan od ključnih prioriteta vanjske politike Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније