Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

08. 06. 2013. 17:42 >> 19:12
3

POZIV ZBOG AFERE "SNIMAK"

Utvrdite odgovornost, sumnja se u DPS

DPS prihvata svoj dio odgovornosti što je zloupotrebom njenih tonskih zapisa sa demokratskih rasprava unutar partijskih organa dala prostora da se pokuša izraziti sumnja u temeljne vrijednosti crnogorskog društva i ravnopravnost svih građana pred zakonom, objavljeno je u izjavi nakon sjednice Savjeta za praćenje realizacije izbornog programa vladajuće partije.



U toj partiji je ocijenjeno da je DPS predmet posebnog interesovanja opozicione javnosti. Tvrde i da je to bilo posebno izraženo u predizbornom i izbornom procesu, a kulminiralo je pokušajem da se lična i slobodno saopštena mišljenja pojedinaca "nedokazano predstave kao njeni službeni stavovi". 

To je DPS-u objektivno nanijelo štetu i istovremeno potrebu da do kraja, sa punom odgovornošću, podrži sve zakonske aktivnosti državnih organa radi precizne, konkretne i na činjenicama zasnovane pravne definicije stvorene situacije, kao i eventualne odgovornosti pojedinaca.  DPS odlučno odbijajući sve optužbe na njen račun u ovom slučaju, prihvata svoj dio odgovornosti što je zloupotrebom njenih tonskih zapisa sa demokratskih rasprava unutar organa partije dala prostora da se pokuša izraziti sumnja u temeljne vrijednosti crnogorskog društva, ravnopravnost svih građana pred zakonom i strogu zabranu bilo kakve diskriminacije bilo kog građanina u ostvarivanju ustavom i zakonima zagarantovanih prava”, navodi se u izjavi dostavljenoj Portalu RTCG nakon sjednice.

Iz najjače parlamentarne partije se navodi da će DPS posebnu pažnju posvetiti daljem jačanju vladavine prava, nezavisne i samostalne sudske vlasti.

"I u tom smislu preduzeti najkonkretnije korake u Skupštini, kako bi se proces ustavnih promjena u oblasti pravosuđa, uz puno uvažavanje preporuka Venecijanske komisije, završio u najkraćem roku, najkasnije do 31. jula. DPS poziva sve političke aktere da na ovom pitanju potvrde i iskažu najveći stepen političke i društvene odgovornosti”, navodi se u saopštenju.

Ranije danas, premijer i lider DPS-a Milo Đukanović poručio je da su evropske i evroatlanske integracije politički okvir za sve aktivnosti koje Vlada realizuje i to je krovna tema državne politike u narednom periodu.

 

Govoreći o radu Vlade, Đukanović je ocijenio da Vlada mora imati pojedinačnu i kolektivnu odgovornost.

On je kazao da je Vlada fokusirana na poboljšanje kvaliteta života građana što se, prema Đukanovićevim riječima, postiže stalnim radom na emancipaciji društva.

„Radeći na unaprjeđenju kvaliteta života, istovremeno radimo na integraciji Crne Gore u savremene evropske i evroatlanske strukture“, rekao je Đukanović u izlaganju na trećoj sjednici Savjeta za prećenje realizacije izbornog programa Demokratske partije socijalista.

Integracije su, naveo je on, politički okvir za sve aktivnosti koje realizuje državna politika.

On je istakao da „tema integracije nije zamjena za ono što treba da radimo kući, već okvir i podsticaj da svako prepozna svoj dio odgovornosti i da doprinos krucijalnim državnim ciljevima“.

Đukanović je ocijenio da Vlada mora imati pojedinačnu i kolektivnu odgovornost. „Da u svakom segmentu rada učinimo ono što je neophodno da bi dostizali sve one elemente koji će život građanima činiti kvalitetnim“, rekao je on.

Đukanović je rekao da se svaka crnogorska porodica bori sa nezaposlenošću. „Govoreći o evroatlanskim integracijama, moramo biti svjesni da govorimo o tome kako riješiti ključni ekonomsko-socijalni problem nedovoljne zaposlenosti“, rekao je on.

Krupne investicije se, prema riječima Đukanovića, moraju pokrenuti i stvoriti poslovni ambijent okrenutog preduzetnicima.

 

On je dodao da evropske i evroatlanske agende nisu spisak obaveza sa neke evropske adrese, nego da sve to mora biti tijesno povezano sa planom unaprjeđenja kvaliteta života građana.

„Za to mora biti odgovorna svaka pametna vlada, a Vlada DPS-a je pokazala da je pametna i da nije bez razloga dobijala povjerenje na izborima“, ocijenio je Đukanović.

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, rekao je da integracije treba posmatrati kao „polugu za premošćavanje ekonomsko-socijijalnih problema“. Lukšić je rekao da su integracije strateški cilj i da su ti procesi ključni za stabilnost.

"Evropska unija i NATO su okvir koji čuva našu referendumsku tekovinu. Dok NATO generiše bezbjednost, EU podstiče razvoj institucija što je preduslov ekonomskog razvoja“, rekao je on.

Prema riječima Lukšića, integracije u EU i NATO su neodvojivi i da su građani neodvojivi dio tog procesa.

„Moramo raditi na jačanju podrške građana u EU i NATO. Smisao evroatlanskih integracija mora se učitini prijemčivim naročiti za građane iz rurarlnih područja“, ocijenio je on.

Lukšić je kazao da Vlada do narednih parmalentarnih izbora treba da pokaže vidljive rezultate. „Tu prije svega mislim na poziv za dobijanje poziva za ćlanstvo u NATO u okviru mandata ove Vlade kao i nastavak kretanja ka članstvu u EU zatvaranjem poglavlja“, rekao je Lukšić.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније