Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

F.R./B.V.

21. 12. 2016. 11:10 >> 20:36
14

ISTRAŽIVANJE CEDEM-A

DPS-u i obrazovnom sistemu najviše vjeruju

Članstvo u NATO-u pozitivno će uticati na odnose sa Evropskom unijom, Sjedinjenim Američkim Državama, kao i na zaštitu granica, dok će se negativno odraziti na odnose s Rusijom, pokazalo je istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM). Rezultati su pokazali i da građani od partija najviše povjerenja imaju u DPS, a od institucija u obrazovni sistem.

 

Metodolog CEDEM-a, Miloš Bešić kazao je da je istraživanje rađeno početkom decembra na uzorku od 1.029 ispitanika iz svih crnogorskih opština.

Jednak broj ispitanika oko 39 odsto su za ili protiv članstva naše države u NATO, dok većina, njih 53,8 odsto, vjeruju da će bez obzira na njihov stav naša država biti dio Alijanse.

“Podrška NATO-u varira od 2009. Prije tri godine bio je visok broj protivnika, što je vjerovatno odraz spoljnopolitičkih dešavanja u svijetu, ali se vremenom izjednačio broj protivnika i pristalica. Ispitanici, njih 27,2 odsto, smatra da Crna Gora u spoljnoj politici treba najviše da se oslanja  na EU, dok svaki peti smatra da to treba da bude Rusija, a njih 15,4 odsto smatraju da u spoljnoj politici treba da se oslanjamo na SAD”, kazao je Bešić.

Što se tiče rejtinga političara, Filip Vujanović tradicionalno ima najbolju poziciju, na drugom mjestu je Aleksa Bečić, pa Milo Đukanović.

Dritan Abazović je četvrti, a premijer Duško Marković je na petom mjestu, Miodrag Lekić na šestom, Aleksandar Damjanović na sedmom mjestu.

Istraživanje CEDEM-a je pokazalo da DPS i dalje ima najviše povjerenja građana, iako pojedinačno ima vrijednost ispod 40 odsto.

Bešić smatra da su partije koje su ušle u koaliciju Ključ imale više štete, jer kako kaže ta koalicija nije prijala glasačima tih partija.

"Demokrate su najveći pobjednici izbora, ostvarili su najveći iskorak", dodao je Bešić.

Bešić kaže i da je Demokratski front stabilan tu gdje jeste, na 21 odsto podrške.

On je kazao da je povjerenje u institucije palo u odnosu na prošlo istraživanje.

“Kada je riječ o institucijama najviše je povjerenja u obrazovni sistem, SPC, zdravstvo, pa policiju, NVO sektor, predsjednika države, Vojsku, sudstvo, Deleegaciju EU”, rekao je Bešić.

Na pitanje da će nova Vlada raditi bolje u odnosu na prošlu, 19,6 odsto ispitanika je odgovorilo potvrdno, 22,2 odsto smatra da će biti gori rezultati, dok je njih 27,1 odsto ocijenilo da će učinak biti isti.

Većina ispitanika, njih 63 odsto smatra da bi Crna Gora trebalo da bude članica EU, protiv je njih 24,6 odsto dok 12,4 odsto nema stav.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније