Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

20. 12. 2016. 19:02 >> 20:20

PEJOVIĆ - ŠTIR

ZG: Podrška CG u napredovanju prema EU

Crna Gora može računati na punu podršku Hrvatske u nastavku sprovođenja reformi u daljem napredovanju prema članstvu u Evropskoj uniji, kazao je hrvatski vicepremijer i šef diplomatije Davor Ivo Štir. Sa njim je danas, u Zagrebu, razgovarao crnogorski ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović.

Štir je, nakon razgovora, kazao da Crnu Goru, vrlo brzo, čeka novo otvaranje pregovaračkih poglavlja.

"Crna Gora doista čini jedan veliki napor u usvajanju u primjenjivanju svih potrebnih standarda i u ispunjavanju kriterija i to se mora vrednovat", kazao je hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova.

Štir je kazao kako njegova zemlja pozdravlja evropsku i euroatlanstku orijentaciju nove Vlade u Crnoj Gori i kazao da će Hrvatska i dalje podržavati sve napore kako bi Crna Gora mogla napredovati prema EU.

Pejović je naglasio da je posjeta Zagrebu njegova prva ministarska posjeta na bilateralnom nivou. 

"Počinjemo je u Hrvatskoj, zemlji koja nije samo naš prvi susjed i zemlja članica EU, nego zemlja od koje smo učili prve korake u pregovaranju. Od samog početka prije pet godina smo preuzeli hrvatski model pregovaranja, od vaših eksperata i vaših kolega iz administracije smo učili kako treba pregovarati, koje su to osnovne stvari što treba znati kako bi se razgovaralo na pravi način s Briselom. U tom ogromnom dijelu pravne tekovine koju svaka zemlja treba da preuzme, a radi se o 200 hiljada stranica pravnih tekstova koje nije lako implementirati u bilo kojoj zemlji, bila ona velika ili mala, jednaki su izazovi, mi smo učili od zemalja članica. U tome Hrvatska prednjači", kazao je Pejović. 

Oba ministra su istakla kako je stotine hrvatskih eksperata boravilo ili u Crnoj Gori ili u Hrvatskoj kako bi naša zemlja bila što učinkovitija u pregovorima sa EU.

"Pored toga, svakako ne treba zaboraviti političku podršku. Hrvatska je uvijek  bila tu uz nas, kao što je ministar Štir rekao, nedavno je ratifikovan Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u. To je veoma značajan korak i mi očekujemo da će se ovaj proces uskoro završiti, da ćemo u prvoj polovini naredne godine u potpunosti potvrditi Vašingtonski sporazum i postati punopravna članica Alijanse", kazao je Pejović i dodao da nas, naravno, očekuje mnogo više posla u dijelu EU, jer ovaj proces zahtijeva mnogo više vremena i pregovaranja. 

"I u tome računamo da ćemo podršku Zagreba imati tokom cijelog puta kao što je to do sad bilo", rekao je Pejović. On je zahvalio na tehničkoj i ekspertskoj podršci koju su kolege iz Hrvatske pružile crnogorskom pregovaračkom timu u gotovo svim poglavljima pravne tekovine, doprinoseći na taj način izgradnji i daljem snaženju kapaciteta za uspješno vođenje pregovora.

Tokom Pejovićevog sastanka sa predsjednikom Odbora za evropske poslove u Saboru Hrvatske Domagojem Ivanom Miloševićem, bilo je riječi o daljem snaženju bilateralne saradnje, posebno u kontekstu obaveza iz pristupnog procesa i intenziviranja evropskog puta Crne Gore.  

"Sagovornici su istakli punu posvećenost očuvanju dobrosusjedskih odnosa, a predsjednik Odbora Milošević je istakao da Crna Gora ima punu podršku Hrvatske, kao tradicionalnog prijatelja i partnera Crne Gore za dalje reformske procese i dobru dinamiku napredovanja prema članstvu", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Pejović će u posjeti Zagrebu boraviti i sjutra.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније